Helios Kiosk από τον ΔΟΛ με επιδότηση συσκευής για tablet PC και 3G internet

Με μεγάλη προωθητική εκστρατεία ξεκίνησε η επίσημη λειτουργία του Helios Kiosk, του ηλεκτρονικού περιπτέρου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ). Μέσα από το Helios Kiosk διατίθενται οι εφημερίδες “Τα Νέα” και “Το Βήμα”, τα περιοδικά Vita, Mommy και τα ένθετα περιοδικά του Βήματος, καθώς και βιβλία που εκδίδονται από τον ΔΟΛ.
Τα μεγάλα νέα είναι ο συνδυασμός των συνδρομών στις δύο εφημερίδες με επιδότηση συσκευής tablet PC και δωρεάν 3G internet. Με την αγορά μιας ετήσια συνδρομής για “Τα Νέα” και “Το Βήμα” αξίας €119,99 ή €9,99 το μήνα, ο συνδρομητικής μπορεί να αποκτήσει ένα tablet PC με έκπτωση λίγο μεγαλύτερη από το ποσό που έχει καταβάλει για τη συνδρομή του. Επιπλέον, αποκτά δυνατότητα πρόσβασης στο internet μέσω 3G δωρεάν έως 1 GB το μήνα για τους πρώτους 6 μήνες και με €4,90 για τους υπόλοιπους. Η πρόσβαση στα site του  ΔΟΛ και το κατέβασμα του περιεχομένου των τευχών των συνδρομών είναι δωρεάν. Ο συνδρομητής μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε ένα IdeaPad A2107 της Lenovo (7 ίντσες, Android 4.0) στα €40 και σε ένα iPad mini, WiFi ή WiFi+3G, από €199.
Οι συνδρομητές αποκτούν επίσης πρόσβαση στο αρχείο των εφημερίδων από το 2007 και θα παραλαμβάνουν ειδική βραδινή έκδοση με ειδήσεις και άρθρα, newsletters και άλλο αποκλειστικό περιεχόμενο. Αποκτούν επίσης δωρεάν 5 ebooks από τον ΔΟΛ.
Τα έντυπα μπορούν να αγοραστούν και ως μεμονωμένα τεύχη. “Το Βήμα” π.χ. με €0,89 το τεύχος και το περιοδικό Vita με €2,99.
Τα αρχεία που αποκτώνται μέσα από το Helios Kiosk μπορούν να διαβαστούν μόνο μέσα από τις ιδιόκτητες εφαρμογές του.
Η ανάγνωση

Το Helios Kiosk διαθέτει εφαρμογές για ανάγνωση των εφημερίδων, των περιοδικών και των βιβλίων σε υπολογιστές με Windows και Mac και σε iPad και tablet PC με Android. Οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες μόνο για υπολογιστές και tablet PC, αλλά μπορέσαμε να κατεβάσουμε από το Google Play Store την εφαρμογή και σε κινητό τηλέφωνο με Android 4.0.
Η ηλεκτρονική έκδοση των εφημερίδων, των περιοδικών και των βιβλίων είναι σε PDF στη μορφή που τυπώνονται. Για τις εφημερίδες υπάρχει η δυνατότητα να αναδυθεί το κείμενο ενός άρθρου, ένας είδος article mode για ευκολότερη ανάγνωση, με δυνατότητα αυξομείωσης του μεγέθους των γραμμάτων. Το article mode είναι ο πιο βολικός τρόπος για να διαβαστεί ένα άρθρο ολόκληρο και ενεργοποιείται με ένα tap πάνω στο κείμενο. Στις άλλες περιπτώσεις το κείμενο μεγαλώνει με ζουμάρισμα (pinch-to-zoom για σταδιακό ζουμ ή διπλό tap). Στις εφημερίδες υπάρχει επίσης δυνατότητα αναζήτησης και σελιδοδεικτών, ενώ τουλάχιστον στα δείγματα δωρεάν των ebooks και των περιοδικών δεν υπάρχουν αντίστοιχες δυνατότητες.
Μέσα από τις εφαρμογές για Android και iPad μπορούμε να κατεβάσουμε δείγματα δωρεάν περιοδικών και βιβλίων και παλιότερα τεύχη των εφημερίδων.
Δυνατότητες βελτίωσης
Το Helios Kiosk σηματοδοτεί την επιθετική είσοδο του ΔΟΛ, ενός μεγάλου ειδησεογραφικού και εκδοτικού οργανισμού, στις ψηφιακές εκδόσεις. Η τιμή για τις συνδρομές είναι ιδιαίτερα ελκυστική, με τα €9,99 το μήνα να είναι μια λογική τιμή για μια καθημερινή και μια εβδομαδιαία εφημερίδα, αλλά ιδίως αν συνδυαστούν με την επιδότηση για την αγορά tablet PC και το δωρεάν internet. Για να αντιστρέψουμε τη λογική της προσφοράς, ο συνδρομητής αγοράζει ένα tablet PC λίγο χαμηλότερα από την κανονική του τιμή με δώρο μια ετήσια συνδρομή στις δύο εφημερίδες.
Αυτό είναι και το μεγάλο εμπορικό στοίχημα του Helios Kiosk: αν θα καταφέρει να πουλάει συνδρομές στις εφημερίδες με (σχεδόν) δώρο ένα tablet PC όπως αυτό της Lenovo ή αν θα είναι ευκαιρία να αποκτηθεί (σχεδόν) δωρεάν ένα tablet PC με δώρο τις συνδρομές. Ενδιαφέρον θα έχει επίσης αν το Helios Kiosk θα επεκταθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και ebooks πέρα από τις εκδόσεις του ΔΟΛ.
Οι εφαρμογές, που βασίζονται στην τεχνολογία της News Asset, έχουν σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης. Η ταχύτητα και η απόκριση των εφαρμογών τόσο στην περιήγηση στο μενού τις εφαρμογές όσο και κατά την ανάγνωση χρειάζονται βελτίωση, κυρίως στις συσκευές με Android. Κατά την ανάγνωση ebooks, θα περιμέναμε επίσης να υπάρχει δυνατότητα σελιδοδεικτών, υπογραμμίσεων, σημειώσεων, ακόμα και λεξικού, όπως συμβαίνει στις περισσότερες εφαρμογές τις κατηγορίας. Στις εφημερίδες και τα περιοδικά, θα ήταν χρήσιμη η δυνατότητα να κρατήσουμε ψηφιακά αποκόμματα. Τέλος, η ανάλυση των εικόνων και των PDF δεν είναι πάντα ικανοποιητική, ειδικά σε συσκευές με υψηλή ανάλυση οθόνης.
Πολλά από αυτά τα ζητήματα δε θα μας απασχολούσαν αν υπήρχε η δυνατότητα ανάγνωσης των εφημερίδων, των περιοδικών και των ebooks με εφαρμογές της δικής επιλογής που ήδη έχουν αυτές τις δυνατότητες. Όμως το περιεχόμενο του Helios Kiosk μπορεί να διαβαστεί μόνο μέσα από τις εφαρμογές του.
Υπάρχει όμως ένα γενικότερο και δυσκολότερο ζήτημα. Τα PDF για τις εφημερίδες και τα περιοδικά μπορούν να έχουν το πλεονέκτημα να αγοράζει ένας ψηφιακό αρχείο που είναι ακριβής ρέπλικα του έντυπου, αλλά, ειδικά οι εφημερίδες, απλώς δεν “χωράνε” στην οθόνη ενός tablet PC. Ένα tablet PC στις 9,7/10,1 ίντσες βελτιώνει την ανάγνωση, αλλά και πάλι υπάρχει ένα συνεχές και όχι ιδιαίτερα ευχάριστο ζουμάρισμα και ξεζουμάρισμα. Η λύση εδώ είναι να υπάρχει μια ψηφιακή έκδοση ειδικά σχεδιασμένη για τα tablet PC – κάτι όμως ακριβό, που απαιτεί αναδιοργάνωση της ροής της παραγωγής των εφημερίδων και των περιοδικών. Για τα ebooks η καλύτερη, γενικά αποδεκτή λύση και όχι ακριβή λύση είναι τα ePUB.