Hands-on παρουσίαση του Sony Reader Pocket Edition PRS-350 από το The eBook Reader (video)

Η Sony παρουσίασε την 1η Σεπτέμβρη τη νέα γενιά των ηλεκτρονικών αναγνωστών της, τους Sony Readers, και έχουν τις πρώτες hands-on παρουσιάσεις. Η παρουσίαση που ακολουθεί είναι από το site The eBook Reader από τον Καναδά, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν πληροφορίες σε σχέση με τους ελληνικούς χαρακτήρες, και αφορά το μικρότερο ηλεκτρονικό αναγνώστη της Sony, τον Sony Reader Pocket Edition PRS-350, με οθόνη αφής 5 ιντσών και τιμή στις ΗΠΑ $179.99 (περίπου 140 ευρώ). Σε κάποια σημεία έχω συνοψίσει το κείμενο.

Ο Sony PRS-350 είναι ο δεύτερης γενιάς ηλεκτρονικός αναγνώστης “Pocket Edition” της Sony. Έχει οθόνη 5 ιντσών και είναι ένας από τους μικρότερους και ελαφρύτερους ηλεκτρονικούς αναγνώστες που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Όπως και ο προκάτοχός του, ο PRS-300, παρουσιάζεται ως ο ηλεκτρονικός αναγνώστης “που χωράει στην τσέπη σου” και το νέο μοντέλο είναι ακόμα πιο μικρό από το προηγούμενο. Έχει διαστάσεις (ύψος/πλάτος/πάχος) 145 x 104 x 8,4 χιλιοστά (5.71 x 4.11 x 0.33 ίντσες) και βάρος 160 γραμμάρια (5.64 ουγγιές), που σημαίνει ότι είναι περίπου 125 χιλιοστά πιο μικρός και περίπου 55 γραμμάρια πιο ελαφρύς. Έχει καλή ποιότητα κατασκευής πλαίσιο από αλουμίνιο σε ροζ και ασημένιο χρώμα.

Η βασική διαφορά του Sony Reader PRS-350 από τον PRS-300 είναι ότι o καινούργιος έχει οθόνη αφής. Το σημαντικό με τη νέα οθόνη αφής είναι ότι δεν απαιτεί μια επιπρόσθετη μεμβράνη για τη λειτουργία της αφής, που προκαλούσε γυαλάδα στην οθόνη (glare). Χρησιμοποιείται η τεχνολογία υπερύθρων zForce της NeoNode για τον χειρισμό της οθόνης αφής, με αποτέλεσμα να έχει πολύ καλή απόκριση και εύκολη στη χρήση με το δάχτυλο ή με τη γραφίδα που παρέχεται. Στα άκρα της οθόνης όμως η απόκριση στο χειρισμό με το δάχτυλο μειώνεται, χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Οι νέες οθόνες είναι αναβαθμισμένες, τελευταίας γενιάς οθόνες Pearl της E Ink, οι ίδιες που χρησιμοποιούνται στα Kindle 3 και Kindle DX του Amazon, και έχουν καλύτερο κοντράστ και πιο βαθύ μαύρο από τις παλιότερες οθόνες Vizplex. Καθώς η οθόνη είναι μικρή, τα μικρότερα μεγέθη των χαρακτήρων είναι πιο βολικά για την ανάγνωση, αλλιώς θα χρειάζεται να αλλάζουμε συχνά σελίδα.

Σε σύγκριση με το Kindle, όμως, η γραμματοσειρά που χρησιμοποιεί ο Sony PRS-350 είναι λεπτότερη, κι έτσι το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο καλό. Η Sony δε δίνει τη δυνατότητα αλλαγής της γραμματοσειράς της συσκευής. Αν ρυθμίσουμε το κονστράστ της συσκευής, οι χαρακτήρες φαίνονται πιο έντονοι, αλλά και πιο θολοί στο τελείωμά τους ανάλογα με τις ρυθμίσεις.

Ο νέος Sony Reader Pocket Edition έχει μη-επεκτάσιμη εσωτερική μνήμη 2 GB, με τα 1,4GB να είναι διαθέσιμα για αποθήκευση ebooks και εγγράφων, που αντιστοιχεί σε 1200 αρχεία περίπου. Η μπαταρία διαρκεί για 10.000 γυρίσματα σελίδα ή περίπου 2 εβδομάδες.

Υποστηρίζει αρχεία ePUB και PDF (με και χωρίς DRM), κάτι που δίνει μια μεγάλη επιλογή για κατέβασμα δωρεάν και αγορασμένων ebooks από τα πολλά ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία που χρησιμοποιούν το Adobe Digital Editions. Υποστηρίζει επίσης τα αρχεία κειμένου TXT, RTF και Word (DOC και DOCX) και τα αρχεία εικόνων JPEG, PNG, GIF και BMP. Δεν υποστηρίζονται αρχεία ήχου.

Η γλώσσα του μενού μπορεί να είναι στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ολλανδικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά ή τα πορτογαλικά.

Για την πλοήγηση, την ταξινόμηση και τις σημειώσεις στα ebooks ο Sony PRS-350 δίνει τις εξής δυνατότητες:

 • Σελιδοδείκτες, υπογράμμιση, σημειώσεις με ελεύθερο χέρι ή αναδυόμενο πληκτρολόγιο.
 • 6 μεγέθη γραμματοσειρών
 • Αποκοπή περιθωρίων (margin cut), διαίρεση σε 2 ή 3 στήλες ή σε 4 τεταρτιμόρια, ζουμ με πλοήγηση στη ζουμαρισμένη σελίδα (panning) και κλείδωμα του ζουμ
 • Προσαρμογή του κειμένου στην οθόνη και για τα PDF (reflow)
 • 2 λεξικά της αγγλικής γλώσσας, 10 μεταφραστικά λεξικά προς τα αγγλικά, αρχείο των λημμάτων που κοιτάξατε
 • Ρύθμιση του κοντράστ
 • Προβολή εικόνων, δυνατότητα slideshow, προσθήκη screensavers
 • Ταξινόμηση κατά ημερομηνία, τίτλο, συγγραφέα, όνομα αρχείο, χρόνο ανάγνωσης ή με δημιουργία φακέλων (collections)
 • Υποστήριξη πίνακα περιεχομένων, μετάβασης σε μια επιλεγμένη σελίδα, ενεργών links μέσα στο κείμενο.
 • Δυνατότητα επιστροφής στις σελίδες που έχετε επισκεφτεί
 • Οριζόντιο ή κάθετο προσανατολισμό της οθόνης

Στις αδυναμίες του Sony PRS-350 συγκαταλέγονται ότι έχει μία μόνο γραμματοσειρά, και μάλιστα αρκετά λεπτή, ενώ η αποκοπή των περιθωρίων δε φαίνεται να δουλεύει για όλα τα βιβλία. Δε δίνει επίσης τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε το ύψος και την απόσταση των γραμμών και τα περιθώρια και άλλες τέτοιες παραμέτρους της εμφάνισης του κειμένου. Στον οριζόντιο προσανατολισμό της οθόνης (landscape mode), ένα τμήμα του κειμένου της προηγούμενης σελίδας επαναλαμβάνεται στην επόμενη, δυσκολεύοντας να συνεχίσουμε το διάβασμα από εκεί που είχαμε μείνει. Κάποιες από τις ρυθμίσεις για την εμφάνιση της σελίδας κάθε φορά που ξααανοίγουμε το αρχείο. Τέλος, ο χωρισμός σε στήλες είναι μόνο κάθετος, που είναι χρήσιμο μόνο για τα αρχεία PDF με στήλες.

Τα δύο κυριότερα μειονεκτήματα του Sony PRS-350 είναι πάντως ότι είναι ακριβότερος από το Kindle 3 WiFi και το Nook και ότι δεν έχει τη δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ με WiFi. Η τιμή είναι αναμενόμενο που είναι υψηλότερη, όπως κάνει η Sony και με τα άλλα της προϊόντα. Η σύνδεση με το ίντερνετ από έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη, που είναι βέβαια ένα σημαντικό bonus, είναι για άλλους είναι σημαντική και για άλλους όχι, είναι περισσότερο θέμα προσωπικών προτιμήσεων.


Hands-on παρουσίαση


Αρχεία PDF στον Sony Reader PRS-350

Πηγή: The eBook Reader