Hands-on παρουσίαση του e-reader Cybook Opus της Bookeen (video)

video παρουσίαση – eAnagnostis – YouTube

Το Cybook Opus της γαλλικής εταιρείας Bookeen είναι ένας ηλεκτρονικός αναγνώστης με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού 5 ιντσών και μπαταρία διάρκειας δύο εβδομάδων. Εισάγεται στην Ελλάδα, και μάλιστα περιλαμβάνει δωρεάν e-books στα ελληνικά, και η τιμή του είναι στα 240 ευρώ (bookeen.gr, Public, you.gr). Η Bookeen είναι μια από τις παλαιότερες εταιρείες κατασκευής e-reader, κάτι που φαίνεται στη συσκεή, και το Cybook Opus κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2009, ενώ τον Ιούλιο του 2010 έγινε σημαντική ανανέωση στο λογισμικό του.


Οι εντυπώσεις μου
Αυτό που άμεσως διαπίστωσα πιάνοντας το Cybook Opus στα χέρια μου είναι το πόσο ελαφρύ είναι. Και πράγματι με βάρος μόλις 150 γραμμάρια είναι ο ελαφρύτερος ηλεκτρονικός αναγνώστης. Ζυγίζει όσο περίπου και ένα smartphone και είναι σαφώς ελαφρύτερο από τα περισσότερα βιβλία. Για τη σύγκριση, το Kindle 3 έχει βάρος 247 γραμ. Αυτό σημαίνει ότι είναι πραγματικά ξεκούραστο στο χέρι για πολύωρη ανάγνωση, μπορεί κανείς να διαβάσει άνετα χωρίς γραφείο ή κάποιο τραπέζι, σε ένα κάθισμα, στο κρεβάτι, οπουδήποτε, και βέβαια είναι ιδιαίτερα φορητό, μπορείς να το πάρεις μαζί σου παντού.

Το design της συσκευής είναι επίσης ελκυστικό. Και έχει και το design τη σημασία σου σε μια συσκευή που θα έχει κανείς συνεχώς στα χέρια του. Διατίθεται μάλιστα και σε 7 χρώματα πέρα από το λευκό της παρουσίασης. Τα διάφορα κουμπιά χειρισμού είναι λειτουργικά τοποθετημένα, χωρίς να μπερδεύουν και χωρίς να απαιτούν περιττές κινήσεις.

Μια συσκευή για ηλεκτρονική ανάγνωση είναι ωραίο απόκτημα, αλλά το θέμα είναι τι μπορεί να διαβάσει κανείς σε αυτήν. Και το Cybook Opus είναι από τους λίγους e-readers που εισάγονται στην Ελλάδα και έχει υπάρξει μέριμνα να περιλαμβάνει ελληνικό περιεχόμενο, κατάλληληλα διαμορφωμένο για έναν e-reader, αλλά και γενικότερα να υποστηρίζονται οι ελληνικές γραμματοσειρές. Έτσι, στο Cybook Opus είναι προεγκατεστημένα τα 8 e-books (σε μορφή ePUB) που δίνουν δωρεάν πια οι εκδόσεις Καστανιώτη, αλλά και 30 ακόμα e-books χωρίς πνευματικά δικαιώματα (public domain) και ειδικά διαμορφωμένα σε pdf για τη συσκευή. Μέσα σε αυτά μπορεί να βρει κανείς Αριστοφάνη και Ευριπίδη, τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου, Σολωμό, Βιζυηνό, Ροΐδη, Χατζόπουλο κ.ά. Χωρίς πνευματικά δικαιώματα μεν τα 30 αυτά βιβλία αλλά, αν τα αγοράζε κανείς τυπωμένα από ένα βιβλιοπωλείο, θα κόστιζαν 8 με 10 ευρώ το καθένα.

Διάβασα ένα από αυτά τα βιβλία, την Πάπισσα Ιωάννα του Εμμανουήλ Ροΐδη. Και πρέπει να πω ότι η ανάγνωση δεν ήταν περισσότερο κουραστική από όταν το είχα διαβάσει σε τυπωμένο βιβλίο, η εμπειρία αυτή ήταν πειστική για τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού χαρτιού. Η οθόνη αυτή δεν έχει καμία σχέση με την οθόνη του υπολογιστή. Διαπίστωση σημαντική όχι μόνο για το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό αναγνώστη, αλλά γενικά για αυτήν την κατηγορία συσκεών.


Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες

 • Οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού (E Ink Vizplex) 5 ιντσών, ασπρόμαυρη, 4 επίπεδα του γκρι, ανάλυση 600 x 800 – 200 dpi
 • Οριζόντιος ή κάθετος προσανατολισμός του κειμένου με ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο
 • Ελαφρύ, λεπτό, μικρό και φορητό : 150 γραμ., Υ/Μ/Π 151 x 108 x 10 χιλ
 • Μπαταρία για 8000 αλλαγές σελίδων ή έως δύο εβδομάδες (πολυμερών λιθίου [Li-Polymer], 1000mAh)
 • Επεξεργαστής Samsung ARM 400 MHz, 32MB RAM
 • Εσωτερική μνήμη Flash 1 GB (περίπου 1.000 βιβλία), επεκτάσιμη με κάρτα microSD, έως 4GB που μπαίνει και βγαίνει εύκολα. Θύρα microUSB 2.0 για μεταφορά βιβλίων από και προς τον υπολογιστή. Αναγνωρίζεται ως φλασάκι ή συνεργάζεται με το Adobe Digital Editions.
 • Λειτουργικό με πυρήνα Linux 2.6, Adobe Reader Mobile 9.1 για αρχεία ePUB και PDF προσαρμοσμένο από την Bookeen, Boo Reader 2.1 για HTML, TXT, JPG, GIF, PNG. Συνεργάζεται με Windows, Linux, Mac OS. Το firmware βελτιώθηκε κατά πολύ με τη νέα έκδοσή του, τον Ιούνιο του 2010. Υποστηρίζεται η -πολύ χρήσιμη- δυνατότητα δημιουργίας φακέλων. Υπάρχει κουμπί reset, που δύσκολα όμως θα χρειαστείτε.
 • Ανοίγει και υποστηρίζει αρχεία κειμένου ePUB, PDF, HTML, TXT και αρχεία εικονας JPG, GIF, PNG. To ePUB είναι το πιο διαδεδομένο, ανοιχτό αρχείο για e-books. Μπορείτε να περάσετε τα δικά σας αρχεία PDF ή να κατεβάσετε μια σελίδα από τον ίντερνετ και να τη διαβάσετε με το Cybook Opus. Όπως σε όλους τους e-readers, αρχεία PDF με μικρές γραμματοσειρές ή που προέρχονται από μεγάλου μεγέθους τυπωμένες σελίδες μπορεί να απαιτούν αρκετό scrolling και να μη βολεύουν στην ανάγνωση.
 • Υποστηρίζει τα ελληνικά. Είναι ένας από τους λίγους ηλεκτρονικούς αναγνώστες που διαθέτει ελληνικό μενού, που σημαίνει επίσης ότι το όνομα του αρχείου μπορεί να είναι στα ελληνικά. Ακόμα μπορείτε να διαβάσετε αρχεία PDF στα ελληνικά χωρίς ενσωματωμένες γραμματοσειρές, καθώς και αρχεία HTML (σελίδες που σώζεται από το ίντερνετ) και TXT (να θυμάστε να έχετε επιλεγμένη γλώσσα τα ελληνικά στο μενού). Διαβάζονται επίσης τα αρχεία ePUB με ενσωματωμένες τις ελληνικές γραμματοσειρές. Λόγω αδυναμιών του Adobe Mobile Reader, που έχουν οι περισσότερες συσκευές e-readers, δεν είναι δυνατό να διαβαστούν (εμφανίζεται ένα ? στη θέση κάθε τονισμένου γράμματος) αρχεία ePUB στα οποία δεν είναι ενσωματωμένες οι γραμματοσειρές – αυτό όμως είναι ένα θέμα που αφορά γενικότερα τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, όχι μόνο τον Cybook Opus.
 • Δυνατότητα αλλαγής μεγέθους και είδους γραμματοσειράς για τα αρχεία ePUB, HTML, TXT, δυνατότητα ζουμαρίσματος για τα αρχεία PDF. Μπορείτε να προσθέσετε τις δικές σας γραμματοσειρές.
 • Σε όλα τα αρχεία κειμένου όταν επιστρέφετε σε ένα βιβλίο ανοίγει στο σημείο που το είχατε αφήσει.

e-books

 • Περιλαμβάνονται δωρεάν στην εσωτερική μνήμη μια συλλογή από περισσότερα από 300 κλασικά βιβλία σε ePUB και PDF (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά), 30 κλασικά ελληνικά βιβλία σε ειδικά διαμορφωνμένα PDF, 8 βιβλία των εκδόσεων Καστανιώτη σε ePUB με ενσωματωμένες ελληνικές γραμμτοσειρές. Τα κλασικά ελληνικά βιβλία που ήταν γραμμένα με πολυτονικό έχουν μετατραπεί σε μονοτονικό, για να είναι συμβατά με τη συσκευή.
 • Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν e-books χωρίς πνευματικά δικαιώματα ή να αγοράσετε e-books σε ePUB ή PDF.


Αξεσουάρ και τιμή

 • Η συσκευασία περιλαμβάνει μαύρη θήκη από δερματίνη, αρκετά ικανοποιητική ώστε να μην είναι απαραίτητη η αγορά θήκης.
 • Περιλαμβάνεται καλώδιο USB για σύνδεση με τον υπολογιστή και φόρτιση της συσκευής μέσω του υπολογιστή ή με μετατροπέα USB για μπρίζα.
 • Με τα δεδομένα της Ελλάδας, τα 240 ευρώ είναι η μάλλον αναμενόμενη τιμή σε σχέση με τα 200 ευρώ στη Γαλλία και τα 200 δολλάρια στις ΗΠΑ.

Με δυο λόγια

Το Cybook Opus είναι μια συσκευή ελαφριά, ιδιαίτερα φορητή, καλοσχεδιασμένη και αξιόπιστη. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον εφοδιασμό της με περιεχόμενο στα ελληνικά και τη συμβατότητα με τους ελληνικούς χαρακτήρες. Με τις δυνατότητές της ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες της ηλεκτρονικής ανάγνωσης.

Διαφημίσεις του Cybook Opus

αγγλικά
γαλλικά