Hands-on παρουσίαση του BeBook One 2010 Edition (video)


video παρουσίαση – eAnagnostis – YouTube

Το BeBook One 2010 Edition, γνωστό απλούστερα ως BeBook, είναι ένας ηλεκτρονικός αναγνώστης της ολλανδικής Endless Ideas με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού 6 ιντσών και μπαταρία διάρκειας δύο εβδομάδων. Το όνομα BeBook είναι αρκετά γνωστό, καθώς μια παλιότερη έκδοση αυτής της συσκευής ήταν ο πρώτος ηλεκτρονικός αναγνώστης που ήρθε στην Ελλάδα. Έχει προεγκατεστημένα δωρεάν e-books στα ελληνικά και η τιμή του στην Ελλάδα είναι στα 300 ευρώ (mybebook.gr, Public, Καστανιώτης).

Οι εντυπώσεις μου
Είναι δύσκολο να βρει κανείς ένα είδος αρχείου που το BeBook δε θα το ανοίγει. Ξεκινώντας από τα κλασικά και αναμενόμενα ePUB και PDF, περνώντας από τα Mobipocket που δεν είναι κλειδωμένα, τα HTML και τα διάφορα αρχεία στα οποία μπορείτε να σώσετε ένα έγγραφο του Word και φτάνοντας στα σπάνια σήμερα, αλλά αρκετά διαδεδομένα στο παρελθόν CHM και LIT (τα αρχεία του Microsoft Reader) που δεν έχουν προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, το BeBook ανοίγει 22 διαφορετικά είδη αρχείων. Και επίσης έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής από MP3 και audio books με ακουστικά.

Είναι από τις λίγες συσκευές στην Ελλάδα που έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια να ενσωματωθεί ελληνικό περιεχόμενο και γενικότερα να υποστηρίζονται τα ελληνικά. Περιλαμβάνει τα 8 βιβλία που δίνουν δωρεάν πια οι εκδόσεις Καστανιώτη, αλλά και 30 βιβλία χωρίς πνευματικά δικαιώματα και ειδικά διαμορφωμένα σε PDF για τη συσκευή. Χωρίς πνευματικά δικαιώματα μεν αλλά αν τα αγόραζε κανείς θα κόστιζαν 8-10 ευρώ.

Διαθέτει reflow για PDF, δηλαδή το κείμενο του αρχείου προσαρμόζεται στη σελίδα. Μιλάμε πάντα για PDF που δεν είναι με τη μορφή εικόνας. Το reflow μαζί με την αλλαγή προσανατολισμού από κάθετη σε οριζόντια βελτιώνουν την απεικόνιση των PDF, σε ένα τομέα που οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες με το μέγεθος οθόνης που έχουν οι περισσότεροι δεν μπορούν να είναι απόλυτα ικανοποιητικοί.

Η οθόνη BeBook είναι ξεκούραστη και δίνει την αίσθηση του χαρτιού. Η ταχύτητα στο γύρισμα των σελίδων βελτιώνεται αισθητά αν επιλέξετε την απεικόνιση των 4 επιπέδων του γκρι αντί για τα 16. Γενικώς, σε αντίθεση με την οθόνη ενός υπολογιστή, είναι μια συσκευή από την οποία μπορεί κανείς να διαβάσει ένα εκτενές βιβλίο χωρίς να αντιληφτεί ότι δε διαβάζει από το χαρτί αλλά από μία οθόνη.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες

 • Οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού (E Ink Vizplex) 6 ιντσών, ασπρόμαυρη, 16 επίπεδα του γκρι, ανάλυση 600 x 800 – 167 dpi
 • Οριζόντιος προς μία κατεύθυνση ή κάθετος προσανατολισμός του κειμένου.
 • 220 γραμ., διαστάσεις: 184mm (Μ) x120mm (Π) x10mm (Υ)
 • Μπαταρία για 7000 αλλαγές σελίδων ή έως δύο εβδομάδες (Ιόντων Λιθίου [Li-ION], 950mAh) ή για 5 ώρες αναπαραγωγής μουσικής ενώ παράλληλα διαβάζετε.
 • Επεξεργαστής Samsung ARM 400Mhz, 64MB RAM
 • Εσωτερική μνήμη Flash 512 ΜΒ, επεκτάσιμη με κάρτα SDHC έως 16GB που μπαίνει και βγαίνει εύκολα. Θύρα microUSB 2.0 για μεταφορά βιβλίων από και προς τον υπολογιστή. Αναγνωρίζεται από τον υπολογιστή ως φλασάκι ή συνεργάζεται με το Adobe Digital Editions. Θύρα ακουστικών για jack 3.5mm.
 • Λειτουργικό με πυρήνα Linux 2.6, λογισμικό ανάγνωσης εγγράφων βασισμένο στο Adobe Reader Mobile. Το firmware βελτιώθηκε κατά πολύ με τη νέα έκδοσή του, τον Ιούλιο του 2010. Υποστηρίζεται η -πολύ χρήσιμη- δυνατότητα δημιουργίας φακέλων. Υπάρχει κουμπί reset.
 • Ανοίγει και υποστηρίζει 22 διαφορετικά αρχεία κειμένου και εικόνας PDF (με και χωρίς DRM [κλειδωμένα λόγω πνευματικών δικαιωμάτων]), Mobipocket (χωρίς DRM ), PRC (χωρίς DRM), ePUB (με και χωρίς DRM), LIT (χωρίς DRM), TXT, FB2, DOC, HTML, RTF, DjVu, WOL, PPT, MBP, CHM, BMP, JPG, PNG, GIF, TIF, RAR, ZIP, αλλά και αρχεία MPE3 και audio books με ακουστικά (δε διαθέτει εξωτερικά ηχεία). Τo ePUB είναι το πιο διαδεδομένο, ανοιχτό αρχείο για e-books.
 • Διαθέτει reflow για τα αρχεία PDF (που δεν είναι σκαναρισμένα ως εικόνες) και ζουμαρίσματος 9 επιπέδων, που μαζί με την περιστροφή της οθόνης διευκολύνουν την ανάγνωση. Βελτιστοποιήστε τα PDF σας για το BeBook αλλάζοντας το μέγεθος της σελίδας από Α4 σε 90x120mm και τα περιθώρια στα 30 χιλιοστά (π.χ. με το δωρεάν CutePDF)
 • Υποστηρίζει τα ελληνικά. Διαθέτει εν μέρει ελληνικό μενού, το όνομα του αρχείου μπορεί να είναι στα ελληνικά και μπορείτε να διαβάσετε αρχεία Mobipocket, PDF και αρχεία κειμένου στα ελληνικά (από το Word, το ίντερνετ και αλλού) χωρίς ενσωματωμένες γραμματοσειρές. Διαβάζονται επίσης τα αρχεία ePUB με ενσωματωμένες τις ελληνικές γραμματοσειρές. (Λόγω αδυναμιών του Adobe Mobile Reader, που έχουν οι περισσότερες συσκευές e-readers, δεν είναι δυνατό να διαβαστούν [εμφανίζεται ένα ? στη θέση κάθε τονισμένου γράμματος] αρχεία ePUB στα οποία δεν είναι ενσωματωμένες οι γραμματοσειρές – αυτό όμως είναι ένα θέμα που αφορά γενικότερα τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, όχι μόνο το BeBook).
 • Δυνατότητα αλλαγής μεγέθους και είδους γραμματοσειράς για τα αρχεία ePUB, HTML, TXT και άλλα αρχεία κειμένου. Μπορείτε να προσθέσετε τις δικές σας γραμματοσειρές.
 • Σε όλα τα αρχεία κειμένου όταν επιστρέφετε σε ένα βιβλίο ανοίγει στο σημείο που το είχατε αφήσει. Μπορείτε να ορίσετε μέχρι 5 σελιδοδείκτες στα PDF και τα ePUB, HTML, TXT και τα άλλα αρχεία κειμένου.
 • Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση με λατινικούς χαρακτήρες στα αρχεία PDF (που δεν είναι σκαναρισμένα ως εικόνες) και ePUB.
 • Μπορείτε να συνδέσετε το BeBook στον υπολογιστή σας για να κατεβάσετε ειδήσεις μέσω RSS feed.
 • To BeBook One 2010 Edition είναι OEM (Original Equipment Manufacturer) προϊόν, μια συσκευή δηλαδή με το brand name του τελικού πωλητή, αλλά κατασκευασμένη από άλλη εταιρεία. Κατασκευάζεται για την ολλανδική Endless Ideas από την κινέζικη Jinke και αντιστοιχεί στο μοντέλο της Hanlin eReader V3+.

e-books
Περιλαμβάνονται δωρεάν στην εσωτερική μνήμη μια συλλογή από περισσότερα από 300 κλασικά βιβλία σε ePUB και PDF (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά), 30 κλασικά ελληνικά βιβλία σε ειδικά διαμορφωνμένα PDF, 8 βιβλία των εκδόσεων Καστανιώτη σε ePUB με ενσωματωμένες ελληνικές γραμμτοσειρές. Τα κλασικά ελληνικά βιβλία που ήταν γραμμένα με πολυτονικό έχουν μετατραπεί σε μονοτονικό, για να είναι συμβατά με τη συσκευή.

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν e-books χωρίς πνευματικά δικαιώματα ή να αγοράσετε e-books σε ePUB ή PDF.

Αξεσουάρ και τιμή
Η συσκευασία περιλαμβάνει μαύρη θήκη από δερματίνη, αρκετά ικανοποιητική ώστε να μην είναι απαραίτητη η αγορά θήκης.

Περιλαμβάνεται ακουστικά και καλώδιο USB για σύνδεση με τον υπολογιστή και φόρτιση της συσκευής μέσω του υπολογιστή ή με μετατροπέα USB για μπρίζα.

Η τιμή των 300 ευρώ (299 για την ακρίβεια) είναι η ίδια με την τιμή στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι σπάνιο για προϊόν τεχνολογίας.

Με δυο λόγια
Το BeBook ξεχωρίζει για τη μεγάλη ποικιλία αρχείων που υποστηρίζει και τη δυνατότητα reflow στα αρχεία pdf. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον εφοδιασμό της με περιεχόμενο στα ελληνικά και τη συμβατότητα με τους ελληνικούς χαρακτήρες. Με τα χαρακτηριστικά της ανταποκρίνεται ικανοποιητικά σε όλες τις βασικές ανάγκες της ηλεκτρονικής ανάγνωσης.

Σημείωση: Η παρουσίαση αυτή αφορά το BeBook One 2010 Edition με την τελευταία αναβάθμιση firmware του Ιουλίου του 2010. Σε αρκετά σημεία τα χαρακτηριστικά αυτής της συσκευής διαφέρουν από την πρώτη γενιά BeBook. Αρκετές από τις νέες δυνατότητες ως προς το λογισμικό ισχύουν με την αναβάθμιση του firmware και για το BeBook πρώτης γενιάς.