Hands-on παρουσίαση του Asus Eee Reader DR-900 (video)

Asus Eee Reader DR-900

Παρουσιάζουμε σήμερα, σε ένα από τα λίγα hands-on reviews που υπάρχουν διεθώνς και το πρώτο στην Ελλάδα, τον ηλεκτρονικό αναγνώστη Asus Eee Reader DR-900, της πρόταση της Asus για την ηλεκτρονική ανάγνωση και ειδικά για μια συσκευή με μεγάλη οθόνη, ιδιαίτερα χρήσιμη για αρχεία PDF. Το Eee Reader έχει οθόνη αφής 9 ιντσών με ηλεκτρονικό χαρτί της SiPix, διαβάζει, ανάμεσα σε άλλα, αρχεία ePUB και PDF με και χωρίς κλείδωμα και πρόσβαση στο internet με WiFi. Τη συσκευή αγόρασε μέσω internet από την Ιταλία ο φίλος και αναγνώστης του blog Γιώργος (τον οποίο και ευχαριστώ που μου την παραχώρησε για τη δοκιμή) και κόστισε €300 (δείτε την ενότητα στο τέλος για την παραγγελία), ενώ στην Ελλάδα δεν εισάγεται επίσημα η συσκευή. Ξεκινάμε την παρουσίαση με το video και στη συνέχεια έχουμε αναλυτικά σχόλια και τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Οι εντυπώσεις μου
Η οθόνη αφής είναι πραγματικά κάτι αρκετά άμεσο και βολικό. Ιδιαίτερα βολική είναι για τα αρχεία PDF, γιατί κάνει το scrolling, τη περιήγηση στη σελίδα ενώ έχει ζουμαριστεί, εύκολο και άμεσο και οι 9 ίντσες επιτρέπουν να χωρέσει άνετα η σελίδα του αρχείου μας. Μου έλειψαν οι multi-touch κινήσεις του Cybook Orizon, αλλά το μέγεθος της οθόνης του Eee Reader δεν τις κάνει τόσο απαραίτητες. Η απόκριση της οθόνης είναι ικανοποιητική, αν και το μενού σε διάφορα σημεία δίνει την εντύπωση ότι είναι πιο πολύ φτιαγμένο για γραφίδα παρά για δάχτυλο. Επίσημα δεν υποστηρίζονται γραφίδες, αλλά φαίνεται πως δύο από αυτές, η Mark της Cellular Line και η Griffin Capacitive Stylus, τελικά δουλεύουν. Το μενού θα μπορούσε να είναι πιο απλό, γιατί συχνά χρειάζεται να μπαίνουμε σε διάφορα μενού και υπομενού, κάποια από τα οποία θα μπορούσαν να παρακαμφθούν. Στο Cybook Orizon, ας πούμε, γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση της οθόνης αφής, με έξυπνα shortcuts για τους σελιδοδείκτες, το μενού κλπ

Η ταχύτητα στο γύρισμα των σελίδων είναι ικανοποιητική και δεν προβληματίζει, βρίσκεται στο μέσο όρο των ηλεκτρονικών αναγνωστών σήμερα, το Kindle DX όμως είναι γρηγορότερο. Στη δοκιμή του Eee Reader αντιμετωπίσαμε αρκετές φορές το πρόβλημα να μην μπορούμε να γυρίσουμε τις σελίδες χρησιμοποιώντας την οθόνη αφής. Το αρχείο δεν είχε κολλήσει εντελώς, αφού με τα κουμπιά το γύρισμα των σελίδων συνέχιζε να γίνεται κανονικά. Πάντως, για να επαναφέρουμε το γύρισμα το σελίδων και από την οθόνη αφής έπρεπε να βγούμε και να ξαναμπούμε στο βιβλίο μας, όχι τραγικό βέβαια, αλλά ενοχλητικό.

Το Kindle DX έχει καλύτερη οθόνη, καλύτερο κοντράστ και πιο λευκό backround, πιο κοντά στο τυπωμένο χαρτί δηλαδή. Όμως και το κοντράστ του Eee Reader δε δυσκολεύει την ανάγνωση. Το ότι το Eee Reader δεν έχει αυτόματο προσανατολισμό της οθόνης (επιταχυνσιόμετρο) δεν είναι κάτι που μου έλειψε ιδιαίτερα, συνήθως όταν διαβάζουμε PDF βρίσκουμε τον προσανατολισμό της οθόνης και το ζουμ που βολεύει και κρατάμε τις επιλογές μας για το συγκεκριμένο αρχείο, και αυτό ο ηλεκτρονικός αναγνώστης της Asus το κάνει αποτελεσματικά. Ειδικά για τα PDF το Eee Reader ξεχωρίζει σε σχέση με το Kindle DX για τη δυνατότητα χρήσης του λεξικού, σημειώσεων, υπογραμμίσεων και ακόμα και text-to-speech (όχι στα ελληνικά) για τα PDF κειμένου. Ναι, το Kindle DX, αν και έχει διαστάσεις ιδανικές για PDF, είναι πιο πίσω σε δυνατοτήτες για τα αρχεία αυτά σε σχέση με το μικρό Kindle των 6 ιντσών. Και το Eee Reader και το Kindle DX πάντως δεν έχουν τη δυνατότητα να σκουραίνουμε τα γράμματα στο PDF, καθώς σε κάποια αρχεία τα γράμματα φαίνονται αχνά.

Το ότι το Eee Reader έχει οθόνη 9 ιντσών σε σχέση με τις 9.7 ίντσες του Kindle DX. Έτσι, το Eee Reader στα 440 γραμμάρια είναι περίπου 100 γραμμάρια ελαφρύτερο από το Kindle DX και επίσης  έχει μικρότερο μήκος και πλάτος (Asus Eee Reader: 222 x 161 x 9,7 χιλιοστά, Kindle DX: 264 x 183 x 9.6 χιλοστά), και επομένως είναι πιο φορητό, χωρίς να αισθανόμαστε τη διαφορά που υπάρχει στη διαθέσιμη οθόνη.

Η υποστήριξη internet μέσω WiFi είναι μια σημαντική διαφορά με το Kindle DX, που έχει internet μέσω 3G μόνο, που πρακτικά σημαίνει ότι, εκτός αν θέλετε να υποστείτε την ογκοχρέωση του Amazon ή να αγοράσετε βιβλία από το Amazon, δεν έχει internet. Το WiFi επομένως είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο. Έχοντας πει αυτό, ο browser του Eee Reader δεν είναι τόσο ισχυρός όσο του Kindle DX. Συνιστώ να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά τις εκδοχές των σελίδων για κινητά, όποτε έμπαινε στις κανονικές σελίδες ο browser τελικά κολλούσε. Πάντως, ο browser του Eee Reader υποστηρίζει cookies, μπήκα στο Gmail, στο Google Reader και άλλες υπηρεσίες (πάντα στη mobile εκδοχή τους) και τις χρησιμοποίησα κανονικά. Όταν ξανανοίγουμε τον browser, πρέπει βέβαια να ξαναβάζουμε username και password. Στην πράξη, δεν υποστηρίζει bookmarks, καθώς λόγω ενός bug κλείνοντας τον browser διαγράφονται και τα bookmarks. Έχει πάντως ένα ωραίο και ευρύχωρο πληκτρολόγιο που δεν οδηγεί σε πολλά λάθη στην πληκτρολόγηση. Υπάρχει μια καθυστέρηση από τη στιγμή που πατάμε το (εικονικό) πλήκτρο μέχρι την εμφάνισή του, αλλά αυτό απλά πρέπει να το γνωρίζει κανείς για να μην ξαναπατάει το πλήκτρο χωρίς λόγο. Το πληκτρολόγιο υποστηρίζει αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ολλανδικά, ρωσικά και κινέζικα (η Asus είναι ταϊβανέζικη εταιρεία), αλλά όχι ελληνικά. Πρακτικά δηλαδή για τους ελληνόφωνους σημειώσεις, internet, email κλπ μόνο με λατινικό αλφάβητο.

Η ευχάριστη έκπληξη με το Asus Eee Reader είναι ότι διαβάζει χωρίς πρόβλημα αρχεία ePUB στα ελληνικά χωρίς ενσωματωμένες τις γραμματοσειρές, όπως και το BeBook Neo. Με εξαίρεση το Kindle (που δε διαβάζει ePUB εξάλλου) και το BeBook Neo, όλοι οι υπόλοποι ηλεκτρονικοί αναγνώστες χρησιμοποιούν το Adobe Mobile Reader, το οποίο, όταν δεν έχουμε ενσωματώσει τις γραμματοσειρές στο ePUB μας (που δεν είναι και τόσο εύκολο, στα αγορασμένα e-books βέβαια οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι το έχουν κάνει για μας) εμφανίζεται ένα ? σε κάθε τονισμένο γράμμα). Το Asus Eee Reader όμως, αν και υποστηρίζει το κλείδωμα της Adobe και τα ePUB, αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει. Πώς το κατάφεραν αυτό δε γνωρίζω, αλλά φαντάζομαι ότι η Asus χρησιμοποιεί κάποιο δικό της, custom software και έχει φροντίσει να υποστηρίζει όλα τα αλφάβητα. Και είναι χρήσιμο, γιατί, όπως δείχνω και στo video, μπορούμε να φτιάξουμε π.χ. ένα ePUB στα ελληνικά από μια σελίδα στο internet με το dotEPUB ή να μετατρέψουμε ένα αρχείο Word και να το διαβάσουμε χωρίς να ενσωματώσουμε γραμματοσειρές.

Από την άλλη, το Asus Eee Reader έχει δύο ελλείψεις σημαντικές, δεν υποστηρίζει την αναζήτηση μέσα στα βιβλία (είτε ePUB είτε PDF) και δεν έχει πολλές επιλογές στα μεγέθη της γραμματοσειράς. Το πρώτο είναι πρόβλημα, καθώς η αναζήτηση με λατινικούς χαρακτήρες (έστω και μόνο με λατινικούς χαρακτήρες, μόνο το Cybook Orizon έχει αναζήτηση και στο ελληνικό αλφάβητο) είναι που κάνουν την ηλεκτρονική ανάγνωση καλύτερη από την ανάγνωση στο τυπωμένο χαρτί. Στις γραμματοσειρές, λείπει κυρίως η δυνατότητα για μικρότερο μέγεθος των χαρακτήρων, καθώς η οθόνη μας είναι μεγάλη και συχνά θέλουμε να βλέπουμε περισσότερο κείμενο σε μία σελίδα.

Τέλος, η υποστήριξη αρχείων ήχου είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη, καθώς επιτρέπει να ακούμε ένα audio book ή να ακούμε μουσική και podcast καθώς διαβάζουμε ένα βιβλίο. Μπορούμε ακόμα να αποθηκεύσουμε feeds από site για να κατεβάζουμε όλες τις τελευταίες αναρτήσεις τους (ή, πιο εύκολο αν και θέλει διαρκώς internet, να μπαίνουμε στον Google Reader μας από τον browser). Υπάρχει και το Sketch Pad, για σημειώσεις με ελεύθερο χέρι ή ζωγραφική, όμως το να γράφουμε κείμενο με το δάχτυλο δεν είναι κάτι που βολεύει.

Αυτές είναι οι εντυπώσεις μου από το Asus Eee Reader DR-900. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως με όλους τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Για τη σύγκριση με το Kindle DX, που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, ας έχουμε υπόψη μας ότι το μεν Asus Eee Reader κοστίζει 300 ευρώ, το δε Kindle DX κοστίζει περίπου 400 ευρώ όταν το παραγγείλουμε από την Ελλάδα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά DR-900
 • Capacitive οθόνη αφής 9 ιντσών της SiPix, ανάλυση 1024 x 768 pixel στα 150 ppi, 16 κλίμακες του γκρι
 • Λειτουργικό: Linux
 • browser, 802.11b/g Wi-Fi internet, προαιρετικά και 3G internet
 • Μπαταρία για 10.000 γυρίσματα σελίδων ή 2 βδομάδες με κλειστό το WiFi, 4 ημέρες με ανοιχτό το WiFi, πλήρης φόρτιση σε 4 ώρες μέσω υπολογιστή ή φορτιστή (περιλαμβάνεται)
 • Διαστάσεις: 222 x 161 x 9,7 χιλιοστά
 • Βάρος: 440 γραμ. με WiFi
 • 2GB εσωτερικής μνήμης και θύρα για κάρτα microSD/SDHC
 • Λειτουργία text-to-speech
 • Ενσωματωμένα stereo ηχεία και θύρα για ακουστικά (3.5mm)
 • Θύρα USB 2.0 για φόρτιση και μεταφορά αρχείων
 • Υποστήριξη αρχείων κειμένου EPUB και PDF (με και χωρίς DRM), TXT, HTML, ZIP/CBZ, ήχου MP3, AAX, εικόνας, JPG, GIF, PNG, BMP. Πλήρης υποστήριξη των ελληνικών.
Στο κουτί:
 • μαύρη θήκη από πλαστικό, αρκετά ικανοποιητική ώστε να μην είναι απαραίτητη η αγορά θήκης.
 • καλώδιο miniUSB 2.0 και επέκτασή του σε μπρίζα
Το manual
Το πλήρες manual στα αγγλικά από τη σελίδα της Asus (PDF, συντάχτηκε τον Οκτωβρίου).
Περισσότερες πληροφορίες
Διαβάστε την επίσημη σελίδα του Asus Eee Reader DR-900 και το εκτενές και ενδιαφέρον σχετικό thread στο forum MobileRead
Παραγγελία από Ελλάδα
Η εταιρεία που κάνει την εισαγωγή στην Ιταλία, η Simplicissimus, δέχεται παραγγελίες και στέλνει χωρίς χρέωση μεταφορικών σε όλη την Ευρώπη το Asus Eee Reader DR-900W (όπου W = WiFi) για €299. Από τη στιγμή της παραγγελίας μέχρι την παραλαβή μπορεί να μεσολαβήσουν αρκετές εβδομάδες.

Διαβάστε και δείτε επίσης: