Hands-on δοκιμή του Cybook Odyssey της Bookeen (video)

Το Cybook Odyssey είναι ο πιο πρόσφατος ηλεκτρονικός αναγνώστης της Bookeen, ένας από τους πρώτους καταστεκυαστές σε αυτήν την κατηγορία συσκευών. Διαθέτει οθόνη αφής, ηλεκτρονικό χαρτί Pearl της E Ink, 6 ιντσών και internet μέσω WiFi. Ξεχωρίζει για το πλήρως ελληνοποιημένο μενού του και το ελληνικό του πληκτρολόγιο, αλλά και την πολύ καλή ταχύτητα σε όλες τις λειτουργίες του, από το γύρισμα των σελίδων ως το internet.Το βίντεο της δοκιμής:


Οι εντυπώσεις μου
Μπορεί η Bookeen και η σειρά συσκευών Cybook να μην έχουν το βαρύ όνομα των Kindle, Nook, Sony Reader και Kobo, αλλά το Cybook Odyssey ανήκει ξεκάθαρα και άνετα στο top 5 των ηλεκτρονικών αναγνωστών που κυκλοφορούν σήμερα.

Δεν υπάρχει κάποια σημαντική ένσταση για τη συσκευή και η κατασκευάστρια εταιρεία διαθέτει με καταιγιστικό ρυθμό αναβαθμίσεις του λογισμικού που έλυσαν επιμέρους προβλήματα και βελτίωσαν τις συσκευής. Ακόμα καλύτερα, οι αναβαθμίσεις κατεβαίνουν και εγκαθίστανται μόλις συνδεθούμε από τη συσκευή στο internet και μπούμε στον browser – δε χρειάζεται δηλαδή σύνδεση με τον υπολογιστή.

Σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα της Bookeen, το Odyssey ξεχωρίζει για την πολύ καλή του ταχύτητα, είτε περιηγούμαστε στο μενού και τη βιβλιοθήκη μας είτε ανοίγουμε ένα βιβλίο και γυρίζουμε τις σελίδες του είτε μπαίνουμε σε σελίδες στο internet.

Η επιλογή της Bookeen να εγκαταλείψει την οθόνη SiPix και να χρησιμοποιήσει την οθόνη Pearl της E Ink, αυτή που χρησιμοποιούν και οι υπόλοιποι τέσσερις κορυφαίοι ηλεκτρονικοί αναγνώστες, είναι απόλυτα σωστή. Το αποτέλεσμα στην απεικόνιση του κειμένου είναι σαφώς βελτιωμένο, με σωστό κοντράστ του φόντου και των γραμμάτων. Το λευκό της οθόνης είναι κάπως πιο ματ σε σχέση με τις υπόλοιπες συσκευές με την ίδια οθόνη, αλλά δεν είναι κάτι που δυσκολεύει την ανάγνωση. Έχουμε και εδώ μια εμπειρία ανάγνωσης όπως στο τυπωμένο χαρτί.

Η οθόνη αφής είναι πραγματικά κάτι αρκετά άμεσο και βολικό. Δε χρειάζεται να ανοίγει κανείς μενού και υπομενού. Ιδιαίτερα βολική είναι για τα αρχεία PDF, γιατί κάνει το scrolling, τη περιήγηση στη σελίδα ενώ έχει ζουμαριστεί, εύκολο και άμεσο. Είναι από τις καλύτερες εμπειρίες για την ανάγνωση PDF σε οθόνη 6 ιντσών. Και η αφή λειτουργεί ικανοποιητικά, με καλή απόκριση και με έξυπνη εκμετάλλευσή της με shortcuts σε διάφορα σημεία της οθόνης για το μενού, τα bookmarks και τη μετάβαση σε άλλη σελίδα. Οι κινήσεις multi-touch που υποστηρίζονται είναι αρκετές και συμβάλλουν στον πιο άμεσο χειρισμό της συσκευής. 

Ειδικά για εμάς στην Ελλάδα, υπάρχουν κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα. Το Cybook Odyssey μπορούμε να το αγοράσουμε από την Ελλάδα και να έχουμε και την αναγκαία βοήθεια και υποστήριξη στα ελληνικά. Επιπλέον, είναι η μόνη συσκευή με πλήρως ελληνοποιημένο μενού και, ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, είναι η μόνη συσκευή με ελληνικό πληκτρολόγιο για τις σημειώσεις μας και το internet. Τα ebooks στα ελληνικά απεικονίζονται χωρίς προβλήματα, στους τίτλους, στο κείμενο, στον browser. Υποστηρίζονται ηλεκτρονικά βιβλία ePUB και PDF, τόσο τα κλειδωμένα όσο και αυτά χωρίς κλείδωμα – το συνόλο δηλαδή των ebooks στα ελληνικά χωρίς να χρειάζονται μετατροπή.

Σε πιλοτικό στάδιο βρίσκεται η ενσωμάτωση λεξικών για χρήση τους με τα αρχεία ePUB. Το αγγλοαγγλικό λεξικό, το οποίο δοκίμασα, εγκαθίσταται εύκολα, και λειτουργεί πολύ καλά

Το internet είναι από τα πιο δυνατά σημεία της συσκευής. Το Cybook Odyssey μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάγνωση σελίδων στον internet, είτε στην πλήρη τους εκδοχή για υπολογιστές είτε στην εκδοχή τους για κινητά. Η φόρτωση ακόμα και μεγάλων σελίδων γίνεται με πολύ ικανοποιητική ταχύτητα για ηλεκτρονικό αναγνώστη και η ταχύτητα στο scrolling κάνει απόλυτα ρεαλιστική την ανάγνωση άρθρων από το internet. Αναμενόμενα για ηλεκτρονικό αναγνώστη, δεν υποστηρίζεται το flash στον browser και η ταχύτητα είναι χαμηλότερη από τα smartphones και τα tablet PC, αλλά το Cybook Odyssey μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα για να διαβάσετε τα site που σας ενδιαφέρουν και είναι πολύ χρήσιμο για την ανάγνωση εκτεταμένων άρθρων. Μέσα από τον browser, μπορούμε να κατεβάσουμε ηλεκτρονικά βιβλία σε ePUB κατευθείαν στη συσκευή.

Το Cybook Odyssey έχει κόστος αντίστοιχο με τους Sony Reader και το Kindle Touch, ενώ οι τέσσερις ανταγωνιστές του είναι πιο ολοκληρωμένες συσκευές. Το Kindle Touch (όπως και το βασικό Kindle χωρίς οθόνη αφής) μπορούμε επίσημα να το παραγγείλουμε από την Ελλάδα, αλλά θα χρειαστούμε μετατροπές για τα ελληνικά ebooks, ενώ υπάρχει ο περιορισμός του κλειδώματος. Οι υπόλοιπες συσκευές όμως επίσημα δεν έρχονται στην Ελλάδα, οπότε μπορούν να παραγγελθούν από υπηρεσίες όπως το eBay. Το βασικό πλεονέκτημα του Odyssey είναι επομένως η διαθεσιμότητά του από την Ελλάδα και ότι είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του αναγνώστη που διαβάζει ελληνικά.

Τέλος, το Cybook Odyssey δεν έχει λειτουργικό Android και άρα δεν μπορούμε να το ξεκλειδώσουμε για να τρέξουμε εφαρμογές Android. Πιστεύω όμως ότι αυτό πολύ λίγους αναγνώστες αφορά, όχι τόσο για την τεχνική του δυσκολία (που είναι μικρή), όσο γιατί οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες δεν μπορούν να τρέξουν με μεγάλη αποτελεσματικότητα άλλες εφαρμογές πέρα από αυτές για την ανάγνωση βιβλίων και έναν browser. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε δηλαδή ότι θα αγοράσουμε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη και θα τον μετατρέψουμε σε ένα tablet PC.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 • Οθόνη 6 ιντσών, capacitive multi-touch αφής, ηλεκτρονικό χαρτί Pearl της E Ink, 600 x 800 pixels, ανάλυση 167 dpi
 • Επεξεργαστής Cortex A8 OMAP3611 στα 800MHz της Texas Instruments, RAM 128MB LP DDR
 • Λειτουργικό με πυρήνα Linux 2.6.31
 • Μενού σε 23 γλώσσες
 • Διαστάσεις: 166 x 120 x 9 χιλιοστά
 • Βάρος: 195 γραμμάρια
 • Σύνδεση στο internet μέσω WiFi (802.11 b/g/n), ενσωματωμένος browser
 • Μπαταρία για περίπου 25.000 σελίδες με το WiFi κλειστό (1650 mAh)
 • Εσωτερική μνήμη 2 GB (iNAND), επεκτάση με κάρτα microSD έως 32 GB
 • Θύρα micro-USB για μεταφορά αρχείων από τον υπολογιστή και φόρτιση
 • Θύρα 3.5mm stereo για ακουστικά 
 • Αλουμίνιο στο πίσω μέρος της συσκευής
 • Επιταχυνσιόμετρο (g-sensor) για αυτόματο προσανατολισμό της οθόνης
 • Δυνατότητα επιλογής screensaver
 • 20 κλίμακες για το μέγεθος των γραμμάτων
 • Υποστήριξη σελιδοδεικτών, σημειώσεων, υπογραμμίσεων και γαλλικού λεξικού
 • Ανάγνωση αρχείων ePUB, PDF,  HTML, TXT, FB2, υποστήριξη του κλειδώματος της Adobe για ePUB και PDF.
 • Υποστήριξη αρχείων εικόνων JPEG, PNG, GIF, BMP, ICO, TIF, PSD
 • Αναπαραγωγή αρχείων MP3 (μουσική και podcast)
 • Τεχνολογία High Speed Ink System (HSIS) για γρήγορη ανανέωση της οθόνης και εξοικονόμηση μπαταρίας
 • Ενσωματωμένο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της Bookeen.

e-books 

Περιλαμβάνονται δωρεάν στην εσωτερική μνήμη μια συλλογή από περισσότερα από 300 κλασικά βιβλία σε ePUB και PDF (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά), 30 κλασικά ελληνικά βιβλία σε ειδικά διαμορφωνμένα PDF, 8 βιβλία των εκδόσεων Καστανιώτη σε ePUB με ενσωματωμένες ελληνικές γραμμτοσειρές. Τα κλασικά ελληνικά βιβλία που ήταν γραμμένα με πολυτονικό έχουν μετατραπεί σε μονοτονικό, για να είναι συμβατά με τη συσκευή.

Στο κουτί 
 • Η συσκευή (σε μαύρο χρωμα μπροστά και αλουμίνιο στην πλάτη) 
 • Καλώδιο USB για σύνδεση με τον υπολογιστή και φόρτιση της συσκευής μέσω του υπολογιστή ή με μετατροπέα USB για μπρίζα.
 • Τυπωμένος οδηγός γρήγορης εκκίνησης στα ελληνικά.

Τιμή και διαθεσιμότητα στην Ελλάδα 

Το Cybook Odyssey (οθόνη αφής, ηλεκτρονικού χαρτιού Pearl της E Ink, 6 ιντσών, WiFi) είναι διαθέσιμο από το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα iqShop.gr (€180) και από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (€175). Στις τιμές περιλαμβάνονται τα έξοδα αποστολή.ς Μπορείτε να την αγοράσετε και από την Bookeen στη Γαλλία στα €150 + €15 μεταφορικά, όπου όμως δεν περιλαμβάνονται τα δωρεάν ebooks στα ελληνικά.

Με δύο λόγια
Καλή οθόνη για διάβασμα όπως στο τυπωμένο χαρτί και πολύ καλή ταχύτητα και απόκριση της οθόνης. Πλήρως ελληνοποιημένο, ακόμα και με ελληνικό πληκρολόγιο, και υποστήριξη ebooks και με το κλείδωμα της Adobe. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για περιήγηση στο internet.