“Go the Fuck to Sleep”: Η “πειρατεία” κάνει ένα παιδικό βιβλίο bestseller πριν καν εκδοθεί
“Go the Fuck to Sleep” ή σε ελεύθερη, καθώς πρέπει ελληνική απόδοση “Άντε, επιτέλους, να κοιμηθείς” είναι το παιδικό βιβλίο για γονείς που χάρη στην “πειρατική” του διακίνηση έφτασε να γίνει νούμερο 1 bestseller στο Amazon πριν καν να εκδοθεί.
Το εικονογραφημένο βιβλίων των 32 σελίδων πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 14 Ιουνίου από τον μικρό, ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο του Μπρούκλιν Akashic Books. Το βιβλίο όμως έφτασε στο νούμερο 1 των bestseller τυπωμένων βιβλίων του Amazon.com χάρη στις προ-παραγγελίες που έγιναν (αυτή τη στιγμή έχει υποχωρήσει στη δεύτερη θέση). Εξοπλισμένο με προκλητικό τίτλο και ένα ωραίο εξώφυλλο, πιθανόν το βιβλίο να είχε έτσι κι αλλιώς κάποια τύχη. Όμως η ζήτηση -και οι παραγγελίες- οφείλονται σε PDF αρχείο που διέρρευσε από βιβλιοπώλη ή κάποιον άλλο μέσα από το χώρο του βιβλίου που το είχε στη διάθεσή του από τον εκδοτικό οίκο πριν κυκλοφορήσει για να παραγγείλει αντίτυπα για το κατάστημά του. Το PDF μοιράστηκε εκτενώς μέσω email και από τη μια το ελκυστικό θέμα του από την άλλη η σχετικά μικρή έκτασή του οδήγησαν πολλούς να το διαβάσουν και να το μοιράσουν και πάλι με email.
Σύμφωνα με τις συνήθεις απόψεις για την “πειρατεία”, η -εκτεταμένη μάλιστα- δωρεάν κυκλοφορία του βιβλίου πριν καν εκδοθεί θα πρέπει να ήταν ισοδύναμη με οικονομική καταστροφή για τον εκδοτικό οίκο. Όμως, στην περίπτωση αυτή τουλάχιστον, η “πειρατική” του διακίνηση, παρά τη θέληση του εκδότη, αποδείχτηκε δωρεάν διαφήμιση και οδήγησε σε εντυπωσιακές πωλήσεις, και μάλιστα του -όχι ακόμα- τυπωμένου βιβλίου.
Οι υπεύθυνοι του Akashic Books προσπαθούν να αντιμετωπίζουν περιπτώσεις “πειρατείας” όπου τις εντοπίζουν, αλλά στην περίπτωση του “Go the Fuck to Sleep” προβληματίζονται για το πώς από τη μια θα σταματήσουν το μοίρασμα των αρχείων χωρίς όμως να περιορίσουν το θετικότατο buzz που δημιουργήθηκε για το βιβλίο χάρη ακριβώς σε αυτή την -παράνομη- διανομή του.
Το κινηματογραφικό στούντιο Fox 2000 έχει κλείσει ήδη option δικαιωμάτων για τη μεταφορά του βιβλίου σε ταινία, ενώ ο συγγραφέας του, Adam Mansbach, ετοιμάζει για περιοδεία παρουσιάσεων σε όλες τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαγάγει το 2009 για τα βιβλία των εκδοτικών οίκων O’Reilly Media και Thomas Nelson, ο αναλυτής των ηλεκτρονικών εκδόσεων Brian O’Leary διαπίστωσε ότι η αυξημένη αντιγραφή των βιβλίων, ακόμα και αυτών που έχουν εκδοθεί πρόσφατα, μέσω torrent και άλλων μορφών διαμοιρασμού περιεχομένου οδηγούσε σε αυξήμενες πωλήσεις για τους ίδιους τίτλους.
Πηγή: The Bay Citizen via Cory Doctorow @ Boing Boing
Λογικό το βρίσκω, για ένα πολύ απλό λόγο. Η “πειρατεία” ενός βιβλίου δεν είναι τόσο ελκυστική για την πλατιά μάζα (σε αντίθεση πχ με τη μουσική ή μία ταινία) γιατί πολύ απλά η συντριπτική πλειοψηφία δε διαβάζει. Επιπλέον, το κοινό που αφιερώνει χρόνο και χρήμα στο βιβλίο είναι συνήθως διαφορετική από αυτούς που “καίγονται” μπροστά από ένα pc και “λιώνουν” στα torrents. Άρα, το μόνο που έγινε με την διαρροή του pdf ήταν να ακουστεί λίγο παραπάνω και να κινήσει την περιέργεια του κόσμου. Άλλωστε, όσο ακόμα ο κόσμος δεν έχει (σε μεγάλο ποσοστό) e-readers ένα pdf είναι σχετικά άχρηστο γιατί δε βολεύει καθόλου να διαβάσεις ένα βιβλίο στην οθόνη του υπολογιστή. Φυσικά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε 2-3 χρόνια με την αύξηση της εγκατεστημένης βάσης χρηστών tablets.
Δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύουν οι διαφορές που αναφέρεις για το κοινό του βιβλίου και το κοινό των ταινιών και της μουσικής. Το λέω αυτό γιατί αρκετοί καλλιτέχνες πια επιλέγουν να μοιράσουν δωρεάν το τους άλμπουμ (στις ταινίες δεν το έχω δει τόσο αυτό, είναι αλήθεια) και είτε να προκαλέσουν πωλήσεις π.χ για τα cd τους μαζί με κάποια “συλλεκτική” έκδοση είτε μέσω donations. Η διαφορά στη μουσική και τις ταινίες είναι ότι πάντα υπάρχει το κίνητρο της πώλησης εισιτηρίων για συναυλίες, κινηματογραφικές αίθουσες κλπ.
Πάντως, σίγουρα, στις ΗΠΑ δεν ισχύει ότι λείπουν οι συσκευές, είτε μιλάμε για ηλεκτρονικούς αναγνώστες είτε για tablets. Άσε που ένα εικονογραφημένο PDF 32 σελίδων διαβάζεται άνετα και σε υπολογιστή. Άρα πάμε περισσότερο ότι τους άρεσε το βιβλίο και το αγοράζουν για να το έχουν τυπωμένο ή άκουσαν γι’ αυτό και το αγοράζουν.
Δεν ισχύει βέβαια η λογική, το γράφω ως γενικότερο σχόλιο, ένα παράνομο κατέβασμα/μοίρασμα = μια χαμένη πώληση.