Ο Γιάννης Μπασκόζος (“Ο αναγνώστης”) μιλάει στον eAnagnostis για το μέλλον του βιβλίου

giannis-baskozos

Ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος είναι δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου και συγγραφέας. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη θεωρία πολιτισμού. Διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο Αναγνώστης.

Στο eVent του eAnagnostis θα συμμετάσχει στη συζήτηση για την «αναγνωστική εμπειρία σήμερα και αύριο».

eAnagnostis: Τι σημαίνει διαβάζω ένα βιβλίο και πώς αυτό αλλάζει στο ψηφιακό περιβάλλον, με τη διάδοση του internet και των ηλεκτρονικών βιβλίων;

Γιάννης Μπασκόζος: Διαβάζω σημαίνει ότι ανοίγω ένα βιβλίο και μπαίνω στις σκέψεις ενός άλλου. Από αυτή την άποψη, αν διαβάζω σε έντυπο ή σε ηλεκτρονικό περιβάλλον, δεν έχει καμία διαφορά.  Από εκεί και πέρα υπεισέρχεται η παράμετρος «πώς διαβάζω» και αν κάποιο από τα δύο περιβάλλοντα με εξυπηρετεί περισσότερο. Μέχρι τώρα η συνήθεια να διαβάζουμε έντυπα βιβλία παραμένει ισχυρή αλλά σε περιοχές όπως των επιστημονικών βιβλίων,  παλιότερων βιβλίων που μας βοηθάνε να ξεκλέψουμε χρόνο και να μην πάμε στη βιβλιοθήκη, βιβλίων multi media, κόμικ κ.ά φαίνεται να διαμορφώνονται νέες συμπεριφορές κερδίζοντας   έναν κόσμο νεαρών αναγνωστών.

eAnagnostis: Τι αλλάζει για τον εκδότη βιβλίων στην ψηφιακή εποχή;

Γιάννης Μπασκόζος: Νομίζω, πολλά πράγματα δεν θα είναι πια ίδια. Πρώτον διαμορφώνεται μια νέα ψηφιακή αγορά, στην οποία όλοι σχεδόν οι έλληνες εκδότες προσπαθούν να πάρουν θέση. Δεύτερον η νέα αυτή αγορά πρέπει να γίνει από τη μεριά των εκδοτών και βιβλιοπωλών πιο ελκυστική, να προσφέρονται υπηρεσίες και διευκολύνσεις που δεν θα μπορούσαν να γίνουν στην παραδοσιακή αγορά. Τρίτον σταδιακά θα υπάρξουν κι αλλαγές στους εργαζόμενους στον εκδοτικό χώρο π.χ. το παραδοσιακό ατελιέ θα αλλάξει, το μάρκετινγκ έχει ήδη πάρει νέα χαρακτηριστικά κλπ., γι αυτό και χρειάζεται από τώρα μια περίοδος προσαρμογής.

eAnagnostis: Πώς θα μπορούσε ο εκδότης να εμπλουτίσει την αναγνωστική εμπειρία στο ψηφιακό περιβάλλον, τόσο για τα έντυπα όσο και για τα ηλεκτρονικά βιβλία, ανάλογα με το είδος του βιβλίου;

Γιάννης Μπασκόζος: Νομίζω ότι ο εκδότης μπορεί να αξιοποιήσει το ψηφιακό περιβάλλον κάνοντας πιο πλούσιο το βιβλίο, σε εικόνες, βίντεο, πρόσθετες πληροφορίες, links, δυνατότητες σημειώσεων, αναφοράς σε παλιότερες πηγές κλπ. Το βιβλίο , δηλαδή, να γίνει ένα πολλαπλό, σύνθετο, με συνδυασμό πολλών τεχνών αντικείμενο γνώσης και ψυχαγωγίας.

eAnagnostis: Σε ποιους τρεις τομείς το ηλεκτρονικό βιβλίο και ειδικότερα η ανάγνωσή του βρίσκονται ήδη σε ικανοποιητικό σημείο και σε ποιους τρεις τομείς θα μπορούσε να βελτιωθεί μαθαίνοντας από το έντυπο ή αξιοποιώντας καλύτερα τις – ψηφιακές δυνατότητες;

Γιάννης Μπασκόζος: Νομίζω σε κανέναν τομέα δεν είναι ικανοποιητική η διείσδυση του ηλεκτρονικού βιβλίου.  Πιστεύω ότι αυτό θα είναι δυνατόν να το πούμε όταν το ηλεκτρονικό βιβλίο θα έχει μπει πλήρως στη δημόσια εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. Αν θα έπρεπε να κρατήσει κάτι το ηλεκτρονικό βιβλίο από την παράδοση του έντυπου είναι η καλαισθησία. Πολλές φορές το ηλεκτρονικό βιβλίο υποκύπτει στην τρέχουσα τυποποιημένη ψηφιακή αισθητική. Τα ωραία στοιχεία, μερικές όμορφες γραμματοσειρές, οι αποστάσεις, τα στολίδια, η σχεδίαση της σελίδας, τα καλά εξώφυλλα , γενικά η λογική της καλής τυπογραφίας είναι κρίμα να χαθεί και να μην αποτυπωθεί, ίσως και με νέους τρόπους, στο ψηφιακό βιβλίο.