Εκτενές διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Εκτενές επαγγελματικό πρόγραμμα με έντονη διεθνή συμμετοχή θα φιλοξενήσει η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023.

Στη 19η ΔΕΒΘ, στο πλαίσιο του νέου “Προγράμματος Πρόσκλησης Επαγγελματιών του Βιβλίου” (Thessaloniki Book Fair Fellowship Program), θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά 20 προσκεκλημένοι εκδότες και λογοτεχνικοί πράκτορες, που προέρχονται από την Αίγυπτο, το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Εσθονία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Μοζαμβίκη, την Ουκρανία, τη Σουηδία, την Τουρκία και τη Φινλανδία, ενώ θα λειτουργήσει Κέντρο Δικαιωμάτων (Rights Center) στον χώρο Διάλογος / Dialogue (Περίπτερο 13). Συνολικά στη 19η ΔΕΒΘ θα συμμετάσχουν 14 εθνικά περίπτερα με αντιπροσωπείες εκδοτών και η παρουσία διεθνών στελεχών της αγοράς βιβλίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 άτομα.

Το 1ο “Πρόγραμμα Πρόσκλησης Επαγγελματιών του Βιβλίου” περιλαμβάνει σειρά συζητήσεων και σεμιναρίων την Πέμπτη 4/5, 15.00-19.00, την Παρασκευή 5/5 10.00-15.00 και το Σάββατο 6/5 10.00-12.00, που καλύπτουν επίκαιρα θέματα επαγγελματικού ενδιαφέροντος, όπως οι αγορές βιβλίου, η ψηφιοποίηση, η πώληση και αγορά δικαιωμάτων, η μετάφραση και οι διεθνείς εκθέσεις. Επιπλέον, πλήθος άλλων εκδηλώσεων επαγγελματικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της 19ης ΔΕΒΘ, όπως και ημερίδα και εκδηλώσεις για τις βιβλιοθήκες, το 7ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, σειρά συζητήσεων και εκδηλώσεων για Λέσχες Ανάγνωσης και το 9ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών. Συνολικά, η 19η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει 580 εκδηλώσεις (όλα τα προγράμματα) και 600 εκθέτες από 40 χώρες.

Στη 19η ΔΕΒΘ ο Μιχάλης Καλαμαράς, σύμβουλος εκδόσεων, ιδρυτής του eAnagnostis και επικεφαλής μάρκετινγκ και περιεχομένου της Τhinking, θα μιλήσει για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του εκδοτικού στην Ελλάδα (Πέμπτη, 4/5, 16:00-16:30, Αίθουσα “Διάλογος” – Περίπτερο 13), θα συντονίσει την εκδήλωση “Παρουσίαση της βιβλιογραφικής βάσης οσδέλnet” (Σάββατο, 6/5, 11:00-12:00, Αίθουσα “Ν.Γ. Πεντζίκης” – Περίπτερο 15) και θα συμμετάσχει στο στρογγυλό τραπέζι “Ψηφιακός δανεισμός: Τάσεις, μοντέλα και βιωσιμότητα” (Σάββατο, 6/5, 12:00-14:00, live streaming).

 

Η 19η ΔΕΒΘ διευρύνει τον διεθνή και επαγγελματικό χαρακτήρα της

[Σημείωση: Το περιεχόμενο για την περιγραφή και το πρόγραμμα των επαγγελματικών εκδηλώσεων προέρχεται από την επίσημη ανακοίνωση.]

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει φέτος, στη 19η χρονιά διοργάνωσής της, τη δημιουργία μιας νέας διεθνούς επαγγελματικής ενότητας, διευρύνοντας τη δυναμική της. Πρόκειται για το Rights Center (Κέντρο Δικαιωμάτων) το οποίο θα λειτουργήσει στο κτίριο 13, στον χώρο ΔΙΑΛΟΓΟΣ / DIALOGUE, με στόχο την αύξηση των λογοτεχνικών μεταφράσεων και την καλύτερη αξιοποίηση του GreekLit, μέσα από B2B συναντήσεις, συζητήσεις για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και γνωριμία με ξένες αγορές βιβλίου.

Το διεθνές επαγγελματικό πρόγραμμα της 19ης ΔΕΒΘ περιλαμβάνει την πρόσκληση 20 λογοτεχνικών ατζέντηδων και εκδοτών από διάφορες χώρες, ενώ η συνολική παρουσία διεθνών προσωπικοτήτων από το χώρο της αγοράς του βιβλίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 άτομα. Επίσης, το ΕΙΠ προσκαλεί φέτος 15 βιβλιοπώλες από τη Βόρεια Ελλάδα για να ενισχύσει τη σύνδεσή τους με τους εκδότες και την ΔΕΒΘ. Οι διεθνείς παρουσίες στη φετινή ΔΕΒΘ συμπεριλαμβάνουν και τα εθνικά περίπτερα 14 χωρών με αντιπροσωπείες εκδοτών, μεταξύ των οποίων το περίπτερο των ΗΠΑ στο οποίο εκπροσωπούνται 22 εκδότες.

Η 19η ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τελεί υπό  την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

[1st Thessaloniki Book Fair Fellowship Program]

Στη 19η ΔΕΒΘ, από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023, θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά 20 προσκεκλημένοι εκδότες, λογοτεχνικοί πράκτορες και άλλοι επαγγελματίες του βιβλίου, που προέρχονται από την Αίγυπτο, το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Εσθονία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Μοζαμβίκη, την Ουκρανία, τη Σουηδία, την Τουρκία και τη Φινλανδία.

Το νέο Πρόγραμμα πρόσκλησης επαγγελματιών του βιβλίου, μαζί με την αυξημένη φετινή συμμετοχή εθνικών περιπτέρων στην έκθεση, έρχεται να ενισχύσει τον διεθνή και επαγγελματικό χαρακτήρα της έκθεσης. Η νέα αυτή πρωτοβουλία της ΔΕΒΘ στοχεύει, ειδικότερα, να αυξήσει τις ευκαιρίες δικτύωσης μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, να προβάλει την ελληνική αγορά βιβλίου διεθνώς, να βελτιώσει την κατανόηση από ελληνικής πλευράς των διεθνών αγορών του βιβλίου και να ενθαρρύνει την αγοραπωλησία δικαιωμάτων και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ το ΕΙΠ έχει διοργανώσει, από το 2018 έως 2021, διεθνείς ημερίδες για το μέλλον του βιβλίου, με τη συμμετοχή ομιλητών εξειδικευμένων στα θέματα των νέων επιχειρηματικών μοντέλων της παγκόσμιας αγοράς του βιβλίου (TBF-Seminar on the future of the Book, Let’s Talk). Το νέο αυτό πρόγραμμα Fellowship που εγκαινιάζεται φέτος, αποτελεί ένα σημαντικό άνοιγμα που θέτει την ΔΕΒΘ στο πεδίου του διεθνούς διαλόγου και δημιουργεί νέες προοπτικές.

Το 1ο Πρόγραμμα Πρόσκλησης Επαγγελματιών του Βιβλίου περιλαμβάνει με σειρά συζητήσεων και σεμιναρίων [Πέμπτη (15.00-19.00), Παρασκευή (10.00-15.00), Σάββατο 10.00-12.00] που καλύπτουν επίκαιρα θέματα επαγγελματικού ενδιαφέροντος, όπως οι αγορές βιβλίου, η ψηφιοποίηση, η πώληση και αγορά δικαιωμάτων, η μετάφραση, οι διεθνείς εκθέσεις, κ.ά. με τη συμμετοχή των:

Mauro Spagnol, Books Everywhere (ΑΓΓΛΙΑ), Eleonora Simonova, Nora-Druk Publishers (ΟΥΚΡΑΝΙΑ), Sandra Tamele, Editora Trinta Zero Nove (ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ), Teresa Pintó, Agencia Literaria Carmen Balcells S.A. (ΙΣΠΑΝΙΑ),  Emre Can Petek, Introtema Copyright & Translation Agency (ΤΟΥΡΚΙΑ),  Hiroshi Asami, Kanki Publishing (ΙΑΠΩΝΙΑ), Sherif Bakr, Al Arabi Publishing and Distributing (ΑΙΓΥΠΤΟΣ), Michela Pea, Insight Editions,  (ΗΠΑ), Fatimah Abbas, Noon for Publishing & Distribution / Fatimah Abbas Literary Agency, (ΑΙΓΥΠΤΟΣ / ΗΑΕ),  Paul Bernard, Editions Hemma (ΓΑΛΛΙΑ), Prashant Pathak, Wonder House Books / Fingerprint Publishing (ΙΝΔΙΑ), Gautam Mehta, Mehta Publishers-Mkids (ΙΝΔΙΑ), Stephanie Barrouillet, S.B.Rights Agency (ΙΣΡΑΗΛ / ΓΑΛΛΙΑ), Jessica Kasmer-Jacobs, The Deborah Harris Agency (ΙΣΡΑΗΛ), Tuomas Sorjamaa, Rights & Brands (ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ), Milly Ruggiero, The Rights Factory (ΚΑΝΑΔΑΣ), Chrysothemis Armefti, 2 Seas Agency (ΗΠΑ), Kadri Rahusaar, Koolibri Publishers (ΕΣΘΟΝΙΑ), Silvia Vassena, Silvia VASSENA @ MILANO Scouting & Consulting (ΙΤΑΛΙΑ),  Emma House, Oreham Group (ΒΡΕΤΑΝΙΑ).

Στο ευρύτερο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος η ΔΕΒΘ υποδέχεται φέτος σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της διεθνούς αγοράς βιβλίου:

Elena Pasoli, διευθύντρια Bologna Children’s Book Fair, Jacks Thomas, προσκεκλημένη διευθύντρια Bologna Book Plus, Ian Denison, διευθυντής World Book Capitals Network – UNESCO, Anne Bergman, διευθύντρια Federation of European Publishers, Alexandra Büchler, Literature Across Frontiers / Wales Literature Exchange, Kristina Kramer, αναπληρώτρια διευθύντρια ευρωπαϊκών και διεθνών υποθέσεων της Ένωσης Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, Petra Hardt, διευθύντρια δικαιωμάτων για 25 χρόνια στον σημαντικό γερμανικό εκδοτικό οίκο Suhrkamp Verlag, Emrah Kisakurek, υπεύθυνος διεθνών εκθέσεων του Συνδέσμου Τούρκων Εκδοτών, Porter Anderson, διακεκριμένος αμερικανός δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης του Publishing Perspectives.

Στο πλαίσιο των επαγγελματικών εκδηλώσεων, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου Αθήνας- ΣΕΒΑ διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο Εκδοτών με τίτλο:  «Εξερευνώντας τις προκλήσεις του νέου τοπίου της ποικιλομορφίας στον χώρο των εκδόσεων», ενώ εκδηλώσεις διοοργανώνουν επίσης ο ΟΣΔΕΛ – Οργανισμός Συλλογικής Διαχείριση Έργων του Λόγου και ο ΟΠΙ -Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

ΗΠΑ – ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ

Τιμώμενη της φετινής ΔΕΒΘ είναι  η Αμερικανική Λογοτεχνία (ΗΠΑ), με κύριο στόχο να αναδειχτούν οι σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές και η αγορά βιβλίου των ΗΠΑ, μέσα από προσκλήσεις εκδοτικών οίκων, συγγραφέων επαγγελματιών του βιβλίου.

Την οργάνωση του Αμερικανικού Περιπτέρου έχει αναλάβει το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του. Ενώ, την πρόσκληση και εκπροσώπηση των αμερικανών εκδοτών έχει αναλάβει η εταιρεία American Collective Stand έχοντας εξασφαλίσει την παρουσία 22 εκδοτικών οίκων από τις ΗΠΑ που συμμετέχουν ως εκθέτες στο Αμερικανικό Περίπτερο, μεγέθους 250τ.μ. ενώ θα εκτεθούν 578 τίτλοι βιβλίων (κατάλογος).

Συμμετέχουν οι εκδοτικοί οίκοι: Abrams Books Publishing Company, American Psychiatric Assocation Publishing, Booklife – Authors, Georgetown Univeristy Press, Gona’s Publishing, LLC, Guilford Press, Harvard University Press, Heron Books, Inner Traditions International, Insight Editions, Indepent Publishers Group- Publishers, Macmillan Publishers, Merriam-Websters Publishers, MoMa Publications, Penquin Random House, The Quarto Group, Roman & Littlefield Publishing Company, Sourcebooks Company, Teacher Created Materials, University of Chicago Press, Yale University Press.

Συνολικά, στη 19η ΔΕΒΘ συμμετέχουν με εθνικά περίπτερα οι χώρες: Βουλγαρία, Βοσνία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Κροατία, Κύπρος, Ρουμανία, Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, Σλοβακία, Τουρκία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 4/7, 15:00-18:00 – Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σεμινάριο: Η Ελληνική αγορά βιβλίου σε αριθμούς
Ζάννος Γεωργανδρέας, Διευθυντής ΟΣΔΕΛ

Σεμινάριο: Ψηφιοποίηση και καινοτομίες στον ελληνικό εκδοτικό τομέα
Ομιλητές: Μιχάλης Καλαμαράς, σύμβουλος ψηφιακών εκδόσεων και ιδρυτής του eAnagnostis.gr, Παναγιώτης Ματσικούδης, διευθυντής marketing του JukeBooks

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Θα ακολουθήσει συζήτηση με έλληνες και ξένους εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες, με  το συντονισμό της δημοσιογράφου Λαμπρινής Κουζέλη.

ΠΕΜΠΤΗ 4/719:00-20:00

Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου – μοιραζόμαστε βιβλία και ιδέες
Οι εκθέσεις βιβλίου ως φόρουμ ανταλλαγής ιδεών, συναντήσεων, ζυμώσεων και επιχειρηματικότητας. Νέες πρωτοβουλίες και καινοτομίες – PublisHer, women in publishing, diversity. Απονομή βραβείου Best Jacket Off  που απέσπασε ο έλληνας εκδότης Γιώργος Αλισάνογλου (Σαιξπηρικόν) στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής ως τιμώμενης Αγοράς στην Bologna Book Plus 2023.
Συμμετέχουν: Elena Pasoli, διευθύντρια Bologna Children’s Book Fair, Jacks Thomas, διευθύντρια Bologna Book Plus, Ian Denison, διευθυντής World Book Capitals Network – UNESCO, Emrah Kisakurek, υπεύθυνος διεθνών εκθέσεων Συνδέσμου Εκδοτών Τουρκίας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/5, 10:00-14:00

10.00-10.30- Σεμινάριο: Πώς να γίνεις επιτυχημένος ατζέντης
Mauro Spagnol (Books Everywhere)

10:30 – 11.30 – Συζήτηση: Ατζέντηδες χωρίς σύνορα
Fatimah Abbas (FALA Literary Agency & Noon for Publishing and Distribution), Chrysothemis Armefti (2 Seas Agency), Stéphanie Barroulliet (S.B. Rights Agency), Milly Ruggiero (The Rights Factory)

11:30-12:00 – Σεμινάριο: Διαχείριση δικαιωμάτων και αδειών
Licenses and rights management, Tuomas Sorjamas (Rights & Brands)

12:00-12:20 – Coffee break

12:20-14:00 – ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συντονισμός: Porter Anderson, διευθυντής, Publishing Perspecrives (ΗΠΑ)

12:20-13.00 /  Ασία – Αφρική
Prashant Pathak (ΙΝΔΙΑ), Hiroshi Asami (ΙΑΠΩΝΙΑ), Sherif Bakr (ΑΙΓΥΠΤΟΣ – ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ), Sandra Tamele (ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ – ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ)

13:00-13:40 / Ευρώπη – Αμερική
Michela Pea, Insight Editions (ΗΠΑ), Anne Bergman (ΕΥΡΩΠΗ), Kristina Kramer (ΓΕΡΜΑΝΙΑ), Χάρης Ιωαννίδης (ΚΥΠΡΟΣ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/5 , 17:00-18:00  

Δίκτυο «Παγκόσμιες Πρωτεύουσες Βιβλίου» της UNESCO
Συζήτηση για το πρόγραμμα «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» της UNESCO, ανταλλαγή εμπειριών και παραδειγμάτων, πώς μπορεί μια πόλη να αποκτήσει τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου και τι σημαίνει αυτό για την ίδια την πόλη. Μέσα από το Δίκτυο ενθαρρύνεται η συνεργασία και ο διάλογος μεταξύ των πόλεων και μετά το πέρας του τίτλου, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η υποστήριξη των ενδιαφερόμενων ή υποψήφιων πόλεων, καθώς και η υλοποίηση ή στήριξη προγραμμάτων και δράσεων για το βιβλίο και την ανάγνωση. Η ελληνική εμπειρία «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018».
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: Ian Denison, Διεθνής Συντονιστής του Δικτύου Παγκόσμιων Πρωτευουσών Βιβλίου της UNESCO και εκπρόσωποι πόλεων
Οργάνωση: UNESCO WORLD BOOK CAPITAL NETWORK

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5, 10:00-12:00

Οι μεταφραστές ως κυνηγοί ταλέντων
Ο ρόλος του μεταφραστή στην ανακάλυψη καλών  βιβλίων για μετάφραση, τα όρια και οι περιορισμοί της γλώσσας, της κουλτούρας, της θρησκείας, στη συνάντηση των λογοτεχνικών έργων με τους αναγνώστες.
Claudiu Sfirchi-Lăudat, μεταφραστής στη ρουμανική γλώσσα – διευθυντής παραρτήματος ΕΙΠ στο Βουκουρέστι, Khaled Raouf, μεταφραστής στην αραβική γλώσσα – συνεργάτης του παραστήματος ΕΙΠ στην Αλεξάδρεια, Mazen Maarouf, μεταφραστής αραβικής λογοτεχνίας στην αγγλική γλώσσα, RiikkaPulkkinen, μεταφράστια ελληνικής λογοτεχνίας στη φιλανδική γλώσσα.
Συντονίζει η Αθηνά Ρώσσογλου, μεταφράστρια, ερευνήτρια
Οργάνωση: ΕΙΠ

11:00-12:00 – Αγορά δικαιωμάτων στη νέα ψηφιακή εποχή – τι έχει αλλάξει;
Με αφορμή το βιβλίο Η Αγορά, προστασία και πώληση δικαιωμάτων, η Petra Hardt, διευθύντρια δικαιωμάτων για 25 χρόνια στον μεγαλύτερο γερμανικό εκδοτικό οίκο SuhrkampVerlag, μεταφέρει και αποτυπώνει την εμπειρία της με πρακτικό τρόπο, προσφέροντας συμβουλές στους εργαζόμενους στα τμήματα πνευματικών δικαιωμάτων και εκδοτικών αδειών, αλλά και στους υπεύθυνους εκδοτικών σειρών και τους συγγραφείς. Το έργο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Συμμετέχουν: Petra Hardt, πρώην διευθύντρια δικαιωμάτων στον γερμανικό εκδοτικό οίκο SuhrkampVerlag (Γερμανία), SilviaVassena, Acomabook, Scouting&Consulting (Ιταλία), Κατερίνα Φράγκου, λογοτεχνική πράκτορας (IrisLiteraryAgency)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Emma House, Oreham Group (ΒΡΕΤΑΝΙΑ).
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΙΠ / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΚΧΙΚΟΝ-ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

15:00-16:00 – Απαγορευμένα βιβλία στην εποχή της πολιτικής ορθότητας
Είναι η πολιτική ορθότητα μια νέα μορφή λογοκρισίας; Ποια είναι τα όρια της παρέμβασης στο χώρο των ιδεών και της δημιουργίας;
Συμμετέχουν: Emma House, Oreham Group (ΒΡΕΤΑΝΙΑ), Αλεξάνδρα Κ*, συγγραφέας, Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας και δημοσιογράφος,.
Συντονίζει ο διακεκριμένος αμερικανός δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης του Publishing Perspectives,  Porter Anderson.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΙΠ

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου  ALDUS UP. 

Χορηγός επικοινωνίας της 19ης ΔΕΒΘ για τη διεθνή προβολή έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Εκδηλώσεις ΟΣΔΕΛ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/5 , 17:00-18:00  

Περίπτερο 15, αίθουσα ΕΙΠ
Παρουσίαση των στοιχείων της βιβλιοπαραγωγής 2009-2022
Χαιρετισμός: Αντώνης Καρατζάς, εκδότης, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, πρόεδρος ΔΣ ΟΣΔΕΛ
Ομιλητές: Τιτίκα Δημητρούλια, καθηγήτρια, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κριτικός λογοτεχνίας
Παναγιώτης Κάπος, διδάκτορας Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, εκδότης, ερευνητής
Συντονίστρια: Λαμπρινή Κουζέλη, δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου

ΣΑΒΒΑΤΟ 6/5, 11:00-12:00

Περίπτερο 15, αίθουσα N. Γ. Π
Παρουσίαση της βιβλιογραφικής βάσης οσδέλnet
Χαιρετισμός: Γιωργανδρέας Ζάννος, διευθυντής ΟΣΔΕΛ
Παρουσίαση: Σπύρος Ζαχαράκης, υπεύθυνος μηχανογράφησης ΟΣΔΕΛ. Μιρέλλα Μπατζιανιά, υπεύθυνη βιβλιογραφικής βάσης οσδέλnet.
Ομιλητές: Γιώργος Αλισάνογλου, εκδότης, εκδόσεις-βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν, ποιητής. Νίκος Αργύρης, εκδότης, Εκδόσεις Ίκαρος. Βασιλική Κάργα, βιβλιοθηκονόμος, Βιβλιοθήκες Δήμου Καλαμαριάς.
Συντονιστής: Μιχάλης Καλαμαράς, σύμβουλος εκδόσεων, eAnagnostis.gr/Thinking

 

Ψηφιακός δανεισμός: Τάσεις, μοντέλα και βιωσιμότητα

ΣΑΒΒΑΤΟ, 6/5, 12:00-14:00, live streaming

Διεθνές στρογγυλό τραπέζι που διοργανώνει το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) υπό την εποπτεία του αν. καθηγητή Εμμανουήλ Γαρουφάλλου, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) και το ΠΕΤ Βορείου Ελλάδος της ΕΕΒΕΠ.

Παρουσιάσεις θα κάνουν εκπρόσωποι από την IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions), την Eblida (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations), την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την ΕΕΒΕΠ, το Futurelibraries (ΗΠΑ) και τον ΟΣΔΕΛ, ενώ θα παρέμβουν επίσης οι Κώστας Δαρδανός και Παναγιώτης Κάπος με την ιδιότητα του εκδότη και ο Μιχάλης Καλαμαράς από την πλευρά του eAnagnostis.

 

 

Limassol Book Fair

Η Limassol Book Fair θα βρίσκεται στη 19η ΔΕΒΘ με το δικό της stand (Περίπτερο 13 – Stand 93) και μια μεγάλη ομάδα συνεργατών με σκοπό να συναντήσει συγγραφείς, εκδότες, επαγγελματίες του βιβλίου και αναγνώστες.

Την Παρασκευή 5/5 στις 13:00 ο Χάρης Ιωαννίδης, συνιδρυτής της έκθεσης, εκδότης των Εκδόσεων Αρμίδα και μέλος του ΔΣ του νεοϊδρυθέντος Συνδέσμου Εκδοτών Κύπρου, θα συμμετάσχει στο επαγγελματικό πρόγραμμα της ΔΕΒΘ παρουσιάζοντας την κυπριακή αγορά βιβλίου και την Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού.

Η 2η Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου 2023 στους Χαρουπόμυλους Λανίτη στο κέντρο της Λεμεσού, με την πρώτη ημέρα αφιερωμένη στο Limassol Book Fair Conference, το διευρυμένο διεθνές επαγγελματικό της πρόγραμμα.

Το Limassol Book Fair Conference συνδιοργανώνουν η Thinking, εταιρεία με 15ετή εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών και λύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου του βιβλίου και του πολιτισμού, και το Limassol Book Fair, με την επιμέλεια του Μιχάλη Καλαμαρά και του Γιώργου Παπαναγιώτου. O eAnagnostis είναι στρατηγικός συνεργάτης του Limassol Book Fair και χορηγός επικοινωνίας του Limassol Book Fair Conference.