Εκδηλώσεις για επαγγελματίες του βιβλίου στη 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ελληνογερμανικές επαγγελματικές συναντήσεις διοργανώνουν η Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Ελλάδα και το μεταφραστικό πρόγραμμα Litrix.de σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο πλαίσιο της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενη τη γερμανόφωνη λογοτεχνία.

Τα επαγγελματικά workshop πραγματοποιούνται τόσο online μέσω της πλατφόρμας Zoom (δωρεάν, απαιτείται εγγραφή) όσο και στον χώρο της Έκθεσης.

Απευθύνονται σε εκδότες και στελέχη εκδοτικών οίκων, συγγραφείς, λογοτεχνικούς ατζέντηδες και υπεύθυνους δικαιωμάτων, βιβλιοπώλες και designers βιβλίου.

Ο eAnagnostis είναι χορηγός επικοινωνίας του επαγγελματικού προγράμματος της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

 

ONLINE

➤ Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, 13:00-14:30: “Nέα επιχειρηματικά μοντέλα για τον εκδοτικό κλάδο στη μεταπανδημική εποχή

Πρωτοποριακό storytelling από τη Γερμανία και την Ελλάδα.

Eιδικοί επί των ψηφιακών εκδόσεων από Γερμανία και Ελλάδα, εξετάζουν νέους δρόμους για τους εκδότες και τους συγγραφείς ώστε να αφηγηθούν τις ιστορίες τους αξιοποιώντας τις δυνατότητες που τους παρέχουν οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Ανακαλύψτε πώς να εμπλουτίσετε το περιεχόμενό σας, να προσφέρετε καινοτόμες αναγνωστικές εμπειρίες, να διευρύνετε το κοινό σας – και να ανακαλύψετε εκ νέου τη λογοτεχνία.

Ομιλητές: Julia Meier (Tapster Media GmbH, Γερμανία), Γιώργος Παπαναγιώτου(thinking.gr, Ελλάδα), Θοδωρής Γεωργακόπουλος (συντονιστής-δημοσιογράφος, συγγραφέας)

Γλώσσα: αγγλικά.

>> Δηλώστε συμμετοχή μέσω Zoom

➤ Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου, 13:00-14:30: “Σχεδιασμός βιβλίου και οπτική επικοινωνία

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός “Designer Book” και ενός “Book Designer Book”; Οι ομιλητές Lisa Neuhalfen, γραφίστρια με έδρα το Βερολίνο, και ο Γιάννης Καρλόπουλος, γραφίστας με έδρα την Αθήνα, συζητούν για το σχέδιο βιβλίου ως μορφή τέχνης εξερευνώντας παράλληλα τις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων 20 ετών και τα βραβεία που διατίθενται σήμερα για τους σχεδιαστές βιβλίων.

Ομιλητές: Lisa Neuhalfen (γραφίστρια, Γερμανία), Γιάννης Καρλόπουλος (γραφίστας, Ελλάδα), Δημήτριος Φακίνος (συντονιστής-ΕΒΓΕ)

Γλώσσα: αγγλικά.

>> Δηλώστε συμμετοχή μέσω Zoom

 

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, 10:00-15:30
Αίθουσα Κόσμος – Περίπτερο 14

Χαιρετισμοί: Νίκος Α. Κούκης, πρόεδρος, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Bodour Al Qasimi, πρόεδρος, Διεθνής Ένωση Εκδοτών (IPA)

➤ 10:00-11:30 “Let’s talk! / Ας μιλήσουμε! – Συνάντηση διαλόγου Ελλήνων και Γερμανών εκδοτών

Έλληνες και Γερμανοί επαγγελματίες του βιβλίου θα μοιραστούν απόψεις, ιδέες και βέλτιστες πρακτικές, θα συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης των σημερινών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία του βιβλίου επιχειρώντας να ξεπεράσουν τα κλισέ και να ξεκινήσουν νέες εκδοτικές συνεργασίες μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε εκδότες, εκδότες, ξένους διαχειριστές δικαιωμάτων και λογοτεχνικούς πράκτορες.

Συμμετέχουν:

Συντονισμός: Κατερίνα Φράγκου, λογοτεχνική πράκτορας, Iris Literary Agency

Γλώσσα: αγγλικά.

 ➤ 11:30-12:00 Διάλειμμα 

➤ 12:00-13:30 “Ψηφιακές υποδομές για τη βιομηχανία του βιβλίου

Πώς να αυξήσετε τα έσοδα και την αποτελεσματικότητα με την αυτοματοποίηση των διαδικασιών δεδομένων.

Τα δεδομένα είναι ο νέος χρυσός κανόνας του 21ου αιώνα. Ωστόσο, η βιομηχανία βιβλίων εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μη αυτόματες διαδικασίες κατά τη διαχείριση των μεταδεδομένων και τις διαδικασίες αγορών. Αυτή η παρουσίαση δείχνει πώς η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης μεταδεδομένων μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά μειώνοντας έτσι το κόστος και πώς μπορεί να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών μέσω της αυτοματοποίησης του μάρκετινγκ.

Χαιρετισμοί: Τάσος Τζήκας, πρόεδρος, Διεθνής Έκθεση ΘεσσαλονίκηςHelexpo, Ανδρέας Σιδέρης, Αντιπρόεδρος, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Ομιλητής: Ronald Schild, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας τεχνολογίας και πληροφοριών MVB της Ένωσης Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών

Συντονισμός: Φαίδων Κυδωνιάτης, εκδότης, Εκδόσεις Ευρασία

Γλώσσα: αγγλικά.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά και online.

➤ 13:30-14:00 Διάλειμμα 

 ➤ 14:00-14:30 Παρουσίαση προγραμμάτων της Γεωργίας για μεταφραστές και συγγραφείς

Η Maia Danelia, αναπληρώτρια διευθύντρια του Writers’ House of Georgia και επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος, θα παρουσιάσει κύριες κατευθύνσεις, διεθνείς δραστηριότητες, προγράμματα διαμονής για συγγραφείς και μεταφραστές και προγράμματα επιδότησης σχεδιασμένα για ξένους εκδότες που επιθυμούν να μεταφράσουν γεωργιανούς τίτλους σε ξένες γλώσσες. Η Γεωργία συμμετέχει στο πλαίσιο της οργάνωσης “Τυφλίδα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2021“.

➤ 14:30-15:00 Παρουσίαση του προγράμματος υποστήριξης μεταφράσεων Ρουμανίας

Ο Horia Barna, διευθυντής του Κέντρου Βιβλίου Ρουμανίας (RCI) παρουσιάζει τα προγράμματα TPS & Publishing Romania, για την υποστήριξη της βιβλίων Ρουμάνων συγγραφέων σε άλλες γλώσσες.

➤ 15:00-15:30 Παρουσίαση των νέων ενισχυμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης από τη Βραζιλία

 

ΞΕΝΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΣΤΗΝ 18η ΔΕΒΘ

Γερμανία

➤ Christoph Hassenzahl, υπεύθυνος δικαιωμάτων, Suhrkamp Verlag, Berlin. hassenzahl@suhrkamp.de

➤ Christian Ruzicska, εκδότης, Secession Verlag, & Kurt Wolff Stiftung, γερμανικού ιδρύματος για τους ανεξάρτητους εκδότες. ruzicska@secession-verlag.com /

Γαλλία

➤ Emmanuelle Collas, Editions Emmanuelle Collas. emmanuelle@emmanuelle-collas.fr

Αλβανία

 Petrit Ymeri, εκδότης, εκδοτικός οίκος Dituria, επικεφαλής της Ένωσης Αλβανών Εκδοτών και διοργανωτής της Έκθεσης Βιβλίου Τιράνων

➤ Kristiana Golemi, υπεύθυνη δικαιωμάτων, εκδοτικός οίκος Dituria. foreignrights@dituria.al
Website:

➤ Irena Toçi, γενική διευθυντής,  εκδοτικός οίκος Botimet Toena & Ινστιτούτο Βιβλίου και Προώθησης (Instituti i Librit dhe i Promocionit). irena.toci@gmail.com/ irena.biblia@gmail.com

www.toena.al

Ρουμανία

➤ Horia Barna, διευθυντής του Κέντρου Βιβλίου Ρουμανίας(RCI). horia.barna@icr.ro

Γεωργία

➤ Maia Danelia, αναπληρώτρια διευθύντρια, Writer’s House of Georgia

 Tamar Topuridze, συντονίστρια, Τυφλίδα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2021

➤ Ani Udzilauri, μορφωτική ακόλουθος Πρεσβείας της Γεωργία. audzilauri@mfa.gov.ge

Τουρκία

➤ Nermin Mollaoglou, Kalem Agencynerminmollaoglu@gmail.com

➤ Mehmet Demitras, Kalem Agencymehmetdemirtas@itef.com.tr

➤ Nazlıcan Kabataş, Kalem Agency (παιδικό βιβλίο). rights4@kalemagency.com

➤ Emrah Kısakürek, εκδότης, εκπρόσωπος Συνδέσμου Τούρκων Εκδοτώνbilgi@basyaybir.org