ebooks από τις Εκδόσεις Τετράγωνο του Νίκου Μουρατίδη

Οι Εκδόσεις Τετράγωνο ξεκίνησαν να κυκλοφορούν τα πρώτα τους βιβλία το 2009 και 29 τίτλους τους είναι διαθέσιμοι και ως ηλεκτρονικά βιβλία. Το “Τετράγωνο” ξεκίνησε από τον Νίκο Μουρατίδη, γνωστό, ανάμεσα σε άλλα, για τη δουλεία του σε δισκογραφικές εταιρείες και το ραδιόφωνο, καθώς και για τις εμφανίσεις του σε reality – talent show στην τηλεόραση. Πριν να δημιουργήσει τις δικές του εκδόσεις, είχε εκδώσει 3 βιβλία στις Εκδόσεις Καστανιώτη, ενά το “Τετράγωνο” ξεκίνησε με δύο δικά του βιβλία, το μυθιστόρημα “Η βραχονησίδα” και τη συλλογή διηγημάτων “Εγώ ήμουν αντράκι“.

Το “Τετράγωνο” προσπαθεί ιδιαίτερα να προσελκύσει νέους συγγραφείς, που δεν έχουν ως τώρα εκδώσει κάποιο έργο τους, και εκδίδει κυρίως μυθιστορήματα και διηγήματα, αλλά και παιδικά βιβλία.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι σε μορφή PDF, κλειδωμένα με το σύστημα της Adobe, και οι τιμές τους κινούνται 20% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα τυπωμένα. Είναι διαθέσιμα από τα 4 βιβλιοπωλεία που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Digibooks4All myeBooks.gr, Ευριπίδης, Μπιτσάκου και Big Book / Δοκιμάκης.

Είχα την ευκαιρία να βρεθώ χτες στην παρουσίαση του βιβλίου “Αλτσχάιμερ Trance” στα Γιάννενα, που  έχει εκδοθεί από το “Τετράγωνο”. Πρόκεται για συλλογή διηγημάτων της μεταφράστριας και συγγραφέα Στέργιας Κάββαλου (που έχει γράψει και το παιδικό βιβλίο “Η Κόκκινη Πινέζα“, Εκδόσεις Ιπτάμενο Κάστρο). Τα διηγήματα πραγματικά διαβάζονται “σαν μικρά πικρά εσπρέσο ριστρέττο. Έτσι, χωρίς ζάχαρη. Μια και κάτω”.  Το ebook PDF με Adobe DRM, 124 σελίδες) κοστίζει €12,70. Ακολουθεί η περιγραφή του βιβλίου από το οπισθόφυλλο. Μπορείτε να διαβάσετε επίσης συνέντευξη της Στέργιας Κάββαλου στην εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγώνας.

«Άνοιξα τον υπολογιστή και ήξερα πως σήμερα θα γράψω. Ξενυχτισμένη από τη γιορτή περίμενα με μάτια κόκκινα από την κούραση και μαύρα από το μακιγιάζ να ξημερώσει. Σαν κόντρα Βαμπιρέσσα που, αντί για σκοτάδια, θέλησε φως. Μετά από τρεις ώρες κοινής ησυχίας και ψυχικού σαματά, διάβαζα τις λέξεις της πρώτης μου ιστορίας, και είναι τότε που έπαψα να δειλιάζω. Να συναντηθώ με τους ήρωες μου». 

Τα διηγήματα της Στέργιας Κάββαλου είναι σαν μικρά πικρά εσπρέσο ριστρεττο. Έτσι, χωρίς ζάχαρη. Μια και κάτω, και μετά η ανάβεις τσιγάρο, η σηκώνεσαι να φύγεις. Αν ήταν ζωγράφος θα ήταν οπαδός του κυβισμού. Αν ήταν αρχιτέκτων θα έκανε μινιμαλισμό. Η γραφή της είναι στεγνή, κοφτή, στερημένη από το περιττό, και στολισμένη απ το αναγκαίο. Οι προτάσεις δεν φενακίζουν, είναι μικρές και καθαρές, που όταν φτάσουν όμως στο μυαλό ξεδιπλώνονται και δείχνουν μεγαλύτερες. Είναι μια γραφή noire αλλά με έναν ήχο από viola da gamba…

Για τη συγγραφέα
Η Στέργια γεννήθηκε στην Αθήνα το Μάρτη του 1982. Κατάγεται από τα Ζωνιανά Μυλοποτάμου. Η Nouvelle vague είναι ο ηθικός αυτουργός των γαλλικών της σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στο τμήμα λογοτεχνικής μετάφρασης και Μετάφρασης Ανθρωπιστικών Επιστημών της INALCO. Στη Λυών εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στη θεατρική ομάδα Traverses ενώ εντός των τειχών ασχολήθηκε με τον υποτιτλισμό και το θέατρο.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα διηγήματα

• Αυτή η τηλεόραση όλο και μεγαλώνει. Σε λίγο, το ξέρω, θα ανοίξει το μεγάλο γυάλινο στόμα της και θα με καταπιεί. Το τζάμι θα κόψει το λαιμό και τα φτερά μου και το ρεύμα, αχ, το ρεύμα, θα μπει μέσα μου σαν αίμα.

• Το δίλημμα ταφή ή καύση για μένα δε θέλω να υπάρχει. Και τα σκουλήκια φοβάμαι και τη φωτιά.

• Νόμιζα πως ετοιμαζόταν για παρτούζα. Σηκώθηκε, μπροστά στην οθόνη. Με γυρισμένη την πλάτη, μη με σοκάρει. Κάρφωσε τη σύριγγα στον πούτσο του. Εκεί βρήκε φλέβα.

• Άναβε το ένα πουράκι μετά το άλλο, στο αριστερό. Γιατί στο άλλο χέρι είχε τσιγάρο. Ρούφαγε μουσικές και δηλητήριο αχόρταγα. Προέτρεπε τους τραγουδιστές να κάνουν το ίδιο.
«Όλο μέσα, έτσι! Ρούφα τα σου λέω!»

• Δίψασε. Πλησίασε τον μπάρμαν και έκανε κυρία την παραγγελία της. Κατέβασε μονορούφι τρία ποτήρια βότκα, σκέτη. Καθαρά πράγματα.