#ebookgr: εντυπώσεις από την ηλεκτρονική ανάγνωση [α’]

#ebookgr (ηχητικό: τα κείμενα των αναγνωστών α’ | β’ | γ’ | δ’ | ε’

Μεγάλη υπήρξε η ανταπόκριση στο κάλεσμα “Διαβάζεις ηλεκτρονικά; Στείλε τις εντυπώσεις σου στον ‘Ηλεκτρονικό Αναγνώστη’“. Τα κείμενα που έχουν συγκεντρωθεί καταγράφουν εμπειρίες ηλεκτρονικής ανάγνωσης ξεκινώντας από το πώς αποφάσισαν συγκεκριμένοι αναγνώστες και αναγνώστριες να στραφούν στα ebooks μέχρι πρωτότυπες χρήσεις που δεν έχουμε φανταστεί ή εκτιμήσει τόσο ως τώρα. Σήμερα δημοσιεύω το πρώτο μέρος από τα κείμενα των αναγνωστών.
Άννα Βαρνά [blog: annabooklover.wordpress.com]
Με το Kindle μου έχουμε ταιριάξει πολύ. Πάμε παντού παρέα: αν δεν το έχω στην τσάντα μου αισθάνομαι μια ανασφάλεια ότι θα χρειαστεί να περιμένω κάπου και δε θα έχω τι να διαβάσω. Τις τελευταίες εβδομάδες έχω διαβάσει διάφορα άρθρα για το κατά πόσο μπορεί κανείς να διαβάσει σοβαρά πράγματα σε ένα ηλεκτρονικό αναγνώστη. Θεωρώ το δίλημμα εντελώς ανόητο, δε νομίζω ότι η μορφή του εργαλείου μπορεί να επηρεάσει το περιεχόμενο. Και παρόλο που αγαπάω πολύ τα χάρτινα βιβλία και συνεχίζω να τα αγοράζω, δεν ανταλλάσσω το Kindle, δε μετανιώνω ούτε στιγμή για τα περίπου εκατό ευρώ που έδωσα για να το αποκτήσω – έχει βγάλει τα λεφτά του ήδη. Άσε που με έχει καλομάθει πια και όταν σε ένα χάρτινο βιβλίο βρίσκω μια άγνωστη λέξη μου κακοφαίνεται που δεν μπορώ να δω την ερμηνεία της αμέσως.

***

Απόστολος Γκανάς [Twitter: @moloch82]
Τον Ιούλιο του 2011 αγόρασα το Kindle 3 Keyboard. Από τότε έπεισα τρία άτομα να το αγοράσουν και συχνά δηλώνω ότι είναι η καλύτερη αγορά που έχω κάνει εδώ και χρόνια, σημαντικό αν σκεφτείς ότι είμαι gadget freak. Λόγω προβλήματος υγείας μπαινοβγαίνω στα νοσοκομεία κάθε τόσο, ενίοτε για αρκετές μέρες. Με το Kindle έχω πάντοτε μαζί μου όχι μόνο το βιβλίο που διαβάζω αλλά και πολλά ακόμη έτοιμα, αν απογοητευτώ από το τρέχον ή αν απλά το τελειώσω. Επιπλέον, με εργαλεία όπως το Send to Kindle συνηθίζω να στέλνω στο Kindle μεγάλα κείμενα που συναντάω στο web και να τα διαβάζω οπουδήποτε σαν εφημερίδα.

Για μένα το δυνατό στοιχείο του Kindle είναι η οθόνη. Σου επιτρέπει να διαβάζεις για ώρες (σχεδόν 30 κρατάει η μπαταρία του) χωρίς ποτέ να κουραστείς, όπως π.χ. με ένα tablet. Επιπλέον, η δυνατότητα να μεταφέρεις epub αρχεία μέσω του Calibre είναι πολύ σημαντική αφού δεν περιορίζεσαι στα βιβλία που αγοράζεις από το amazon. Εκεί που το Kindle υστερεί είναι σαφώς το κομμάτι των pdf και cbz/cbr. Δυστυχώς η οθόνη, αν και τέλεια για την προβολή κειμένου, υστερεί δραματικά όταν πρέπει να εμφανίσει εικόνα. Τα comic για παράδειγμα είναι αργά στις αλλαγές σελίδων, ενώ και περιοδικά σε pdf τείνουν να αναδιπλώνουν την εικόνα. Βέβαια, όταν μιλάμε για ένα paper σε pdf, εάν δεν έχει πολλές εικόνες, διαβάζεται σχετικά καλά.

Πρόσφατα αγόρασα ένα κινέζικο 7’ tablet με android, το οποίο διαπιστώνω ότι, πέρα από τη web χρήση του, είναι αρκετά χρηστικό και στην ανάγνωση περιοδικών σε pdf. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα άλλαζα το Kindle μου με κάτι τέτοιο. Πρέπει απλώς να έχεις ξεκάθαρη εικόνα ότι το Kindle είναι για να διαβάζεις τα βιβλία σου και τα tablet για οποιαδήποτε άλλη χρήση, απλώς τυχαίνει να ανοίγουν και βιβλία.

***

Σταύρος Φουρφουριανάκης [Twitter: @stavr0sf]
Ξεκίνησα να διαβάζω ηλεκτρονικά πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν μου έφερε ένας φίλος το πρώτο iPad από Αμερική. Το iPad ήταν μία πρωτοποριακή συσκευή που μπορούσα να την κρατάω πάντα μαζί μου και αντιπροσώπευε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, εκτός από έναν αναγνώστη… portfolio για παρουσίαση φωτογραφιών, διαχείριση e-mails, ατζέντα, σερφάρισμα στο διαδίκτυο, επικοινωνία με φίλους, πηγή ενημέρωσης. Καθώς διαβάζω βιβλία μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου περνάω αρκετές ώρες καθημερινά, με βοήθησε ώστε να αρχίσω να διαβάζω και βιβλία που είναι ιδιαίτερα ογκώδη, που ως τότε δεν σκεφτόμουν καν να τα αγοράσω. Το πάθος μου είναι η φωτογραφία και για εμένα προέχει να κρατάω πάντα μία φωτογραφική… Άρα ογκώδη βιβλία ποτέ δεν είχαν θέση στην τσάντα μου… Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, έγινα και συνδρομητής πολλών ηλεκτρονικών εκδόσεων περιοδικών. Στο τέλος όμως, αν εξαιρέσεις το διαδίκτυο, το μόνο πράγμα που κατέληξα να διαβάζω είναι βιβλία… Και ενώ το πρώτο iPad έγινε στην συνέχεια iPad 2 ένας συνάδελφος μου με ρώτησε το καλοκαίρι που μας πέρασε αν επιθυμώ να μου φέρει τίποτα από την Αμερική όπου θα ταξίδευε. Του ζήτησα ένα Nook. Είχα διαβάσει πολλά για αυτό, οπότε ήθελα να δω πως θα ήταν η εμπειρία του να διαβάζω σε έναν πραγματικό e-reader. Το Nook με ενθουσίασε. Το έχω φορτώσει βιβλία. Πολλά βιβλία. Χωράει στην τσέπη του μπουφάν μου. Το κρατάς με ένα χέρι – όρθιος στο μετρό ή στο λεωφορείο. Είναι ξεκούραστο.

Λατρεύω την μυρωδιά του βιβλίου… να ανοίγω το σελοφάν και να διαχέεται παντού. Να τα ξεφυλλίζω και να χάνομαι στις σελίδες τους. Υπάρχει ένας τύπος βιβλίου που λατρεύω και δεν έχει αντικατασταθεί ακόμη από κανέναν e-reader. Τα φωτογραφικά λευκώματα και οι μονογραφίες. Όμως σύντομα θα έρθει η σειρά τους…

***

Κατερίνα  Καριζώνη [blog:  karizoni.blogspot.com, ebook: “Ο χάρτης των ονείρων“]
Θα ‘λεγα πως είμαι φανατική της ψηφιακής τεχνολογίας, του ίντερνετ, των κοινωνικών δικτύων, σερφάρω ώρες, διαβάζω μανιωδώς ηλεκτρονικά βιβλία, καπνίζω ηλεκτρονικά τσιγάρα και φυσικά παρακολουθώ ανελλιπώς τον «Ηλεκτρονικό Αναγνώστη». Oμολογώ ακόμα ότι προτιμώ την οθόνη του ηλεκτρονικού αναγνώστη απ’ το χαρτί, παρόλο που είμαι συγγραφέας και πέρασα όλη τη ζωή μου μέσα σε χάρτινα βιβλία και αμέτρητες κόλες χαρτιού, για τους εξής λόγους:

  1. Το σπίτι μου δεν χωράει άλλα βιβλία. ΄Εχω πρόβλημα με τον χώρο.
  2. Το χάρτινο βιβλίο είναι βαρύ, ιδιαίτερα το πολυσέλιδο. Είναι άβολο να το κρατάς και να το ξεφυλλίζεις, ειδικά όταν διαβάζεις στο κρεβάτι.
  3. Η αντίθεση άσπρου – μαύρου στο χαρτί κουράζει τα μάτια, ενώ η οθόνη του e-reader έχει ένα γκριζαρισμένο φόντο που απαλύνει την αντίθεση με το μαύρο χρώμα των γραμμάτων.
  4. Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι πιο φτηνό απ’ το χάρτινο. Είναι η καλύτερη λύση στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Φέτος ξαναδιάβασα τους κλασσικούς από μια σειρά ψηφιακών βιβλίων των Εκδόσεων Καστανιώτη με ελάχιστα χρήματα.
  5. Το ηλεκτρονικό βιβλίο αγοράζεται απ’ τον υπολογιστή σου ή το e-reader χωρίς να το κουνήσεις απ’ το σπίτι,   ακόμα και μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα.
  6. Μπορείς να το πάρεις μαζί σου μαζί με άλλα βιβλία ενσωματωμένα στον ηλεκτρονικό αναγνώστη και να πας οπουδήποτε. Θυμάμαι κάτι ασήκωτες βαλίτσες που έσερνα στις διακοπές, προσπαθώντας να πάρω μαζί μου τα βιβλία μου.
  7. Μιλώντας ως συγγραφέας θα έλεγα πως η λογοτεχνία ως πνευματικό και ευγενές αγαθό συνάδει πολύ περισσότερο με την ευέλικτη και μαγική διάσταση του ηλεκτρονικού βιβλίου παρά με αυτήν του χάρτινου αντικειμένου .
  8. Διαβάζοντας ηλεκτρονικά βιβλία νιώθω ότι πατάω πιο γερά στην εποχή μου.

Τι θα ήθελα για τους e-readers; Μεγαλύτερη ταχύτητα πλοήγησης στο ίντερνετ, ίσως και λίγο μεγαλύτερη οθόνη.