e-books σε ePUB και με social DRM από τις εκδόσεις Ίκαρος

Οι εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφόρησαν σήμερα τα 4 πρώτα τους e-books σε ePUB που έχουν social DRM. Τα πρώτα e-books τους, που διατίθονταν μέσα από myeBooks.gr, ήταν σε PDF και ήταν κλειδωμένα με Adobe DRM, ενώ πρόσφατα είχαν ανεβάσει στο iBookstore το πρώτο τους e-book σε ePUB.

Η επιλογή της έκδοσης e-books σε ePUB είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη, καθώς αυτή είναι η μορφή που επιτρέπει να έχουμε μια εμπειρία ανάγνωσης με πλήρη προσαρμογή του περιεχομένου στη διαθέσιμη οθόνη χωρίς να χάνετε η αίσθηση του βιβλίου. Η στροφή από τα PDF στα ePUB, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, είναι μονόδρομος και απλώς θέμα χρόνου για το πότε θα την υλοποιήσει κάθε εκδότης.

Όμως το social DRM είναι επίσης σημαντικό και με αυτόν το τρόπο οι εκδόσεις Ίκαρος παίρνουν θέση στη συζήτηση που εξελίσσεται για το αν και κατά πόσο ένας εκδότης μπορεί και πρέπει να περιορίζει τις δυνατότητες που έχει ο αναγνώστης με το e-book που αγοράζει. Το social DRM (“Digital Rights Management”) είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι εκδόσεις Καστανιώτη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο κάθε e-book που κατεβάζουμε ενσωματώνεται ένα υδατογράφημα με το όνομά μας, αλλά πέρα από αυτή την ταυτοποίηση του αρχείου με τον αγοραστή του ο κάθε αναγνώστης δεν περιορίζεται στη χρήση του e-book που αγοράζει. Η πρόσβαση σε αυτό μετά το κατέβασμά του δεν απαιτεί κάποιο λογαριασμό (όπως γίνεται με το κλείδωμα της Adobe), ενώ μπορείτε να διαβάσετε το ebook με όποια εφαρμογή υποστηρίζει ePUB, άσχετα αν υποστηρίζει και το κλείδωμα της Adobe. Έτσι, μπορείτε να διαβάσετε τα ebook στο iPad και το iPhone χρησιμοποιώντας την εφαρμογή iBooks, που δεν υποστηρίζει το Adobe DRM (μπορεί να γίνει παράκαμψη του περιορισμού μέσω txtr, αλλά είναι σαφώς πιο χρονοβόρο και άβολο), ενώ μπορείτε να διαβάσετε τα ebooks και με την εφαρμογή Aldiko για κινητά και tablet PC με Android, που επίσης δεν υποστηρίζει Adobe DRM. Μπορείτε επίσης να έχετε και να διαβάσετε τα ebooks που αγοράζετε σε όλες τις συσκευές που έχετε (e-readers, κινητά, tablet PC, υπολογιστές). Και όταν λέμε όλες τις συσκευές, εννοούμε πραγματικά όλες, αφού τα ePUB με social DRM μπορούν να μετατραπούν εύκολα και γρήγορα σε Mobipocket με το δωρεάν πρόγραμμα Calibre και να διαβαστούν και στα Kindle. Εξίσου σημαντικό, με το social DRM δεν δημιουργούνται ανεξάρτητες νησίδες με το περιεχόμενό μας, όπως κάνουν τα διάφορα κλειδώματα, αλλά μπορούμε να έχουμε σε ενιαία ταξινόμηση όλα τα e-books μας.

Τα e-books που αγοράζουμε από το site των εκδόσεων Ίκαρος είναι διαθέσιμα στο λογαριασμό μας για κατέβασμα κάθε φορά που θα τα χρειαστούμε, ακόμα κι αν δεν έχουμε μαζί μας π.χ. το υπολογιστή μας, ενώ μπορούμε να τα κατεβάσουμε απευθείας στο iPad ή το iPhone (χωρίς τη μεσολάβηση του iTunes ή την αποστολή με email).

Η πολιτική τιμών των εκδόσεων Ίκαρος κινείται στη λογική το e-book να είναι γύρω στο 35% με 40% φτηνότερο από το τυπωμένο βιβλίο, αν και φαίνεται η κατώτερη τιμή να είναι τα €5 ευρώ και με τα διάφορα σκαλοπάτια τιμών αυτό δεν τηρείται απόλυτα.

Προς το παρόν τα e-books που οι εκδόσεις Ίκαρος διαθέτουν από το site τους είναι μόνο 4, αλλά ο αριθμός τους θα αυξάνεται σταδιακά. Πρόκειται για το μυθιστόρημα Μακαβέττας του Απόστολου Δοξιάδη (υπάρχει  κάπως φτηνότερο και στο iBookstore, το οποίο όμως δε δέχεται ελληνικές πιστωτικές κάρτες), η αυτοβιογραφία του Νίκου Κούνδουρου Ονειρεύτηκα πως πέθανα και οι ποιητικές συλλογές  Εκκαθάριση αρχείου της Ηρώς Παπαβασιλείου και SMS του Αθανάσιου Αλεξανδρίδη

Όπως είναι γνωστό, οι εκδόσεις Ίκαρος ιστορικά έχουν ένα σημαντικό και βαρύ κατάλογο με ποιητές όπως ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Νίκολας Κάλας, ο Νίκος Καρούζος κ.ά. Και θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να εκδοθούν σε ηλεκτρονικά βιβλία.

Διαβάστε επίσης: