Όλα τα ePUB και τα PDF του iBooks τώρα στο σύννεφο της Apple

iCloudForiBooks Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, αλλά, έστω κι έτσι, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο και, μάλλον, ο καλύτερος τρόπος να για να διαχειριστεί κανείς σε μία βιβλιοθήκη σχεδόν όλα τα ebooks του, ePUB και PDF, και να τα αποθηκεύσει στο σύννεφο.

Το iCloud for iBooks είναι η νέα υπηρεσία της Apple που ξεκίνησε να λειτουργεί χτες, αν και η εταιρία δεν τη συμπεριέλαβε στις ανακοινώσεις που έκανε στην επίσημη παρουσίαση. Επιτρέπει να ανεβάσουμε στο iCloud, στο υπολογιστικό σύννεφο της Apple, που ήδη υποστηρίζει όλα τα ePUB που έχουμε αγοράσει από το βιβλιοπωλείο της, και όλα τα ePUB και τα PDF που έχουμε στην κατοχή μας, αρκεί αυτά να μην είναι κλειδωμένα, να μην έχουν δηλαδή DRM από άλλο βιβλιοπωλείο.

iBooksiCloud_setup

Απερνεργοποιήστε την επιλογή “Hide iCloud Books” για να βλέπετε όλα τα βιβλία σας

Η λειτουργία αυτή είναι διαθέσιμη αναβαθμίζοντας το λειτουργικό των συσκευών iPhone και iPad σε iOS 9.3 και των υπολογιστών Mac σε OSX 10.11.4 (την τελευταία έκδοση του El Captian). Στη συνέχεια, ανοίγοντας την εφαρμογή iBooks  αυτόματα μας προτείνεται να χρησιμοποιήσουμε το iCloud. Ο συγχρονισμός είναι άμεσος. Για να βλέπετε όμως στη φορητή συσκευή σας όλα τα ebooks που έχετε στο σύννεφο, πρέπει να απενεργοποιήσετε την επιλογή απόκρυψης των βιβλίων του iCloud Books (“Hide iCloud Books”). Για την προσθήκη νέων βιβλίων αλλά και την οργάνωσή τους σε συλλογές, είναι πολύ βολικό να το κάνετε από το iBooks σε υπολογιστή Mac και να τα βρείτε μετά έτοιμα στο iPhone ή στο iPad σας.

Δοκιμάζοντας την υπηρεσία, διαπιστώνουμε ότι λειτουργεί άμεσα και χωρίς προβλήματα, ενώ ο συγχρονισμός δεν περιλαμβάνει μόνο τα βιβλία, αλλά και το τελευταίο σημείο ανάγνωσης, τις υπογραμμίσεις, τους σελιδοδείκτες και τις σημειώσεις μας. Επομένως, έχουμε την ίδια ακριβώς λειτουργικότητα με τα βιβλία που έχουμε αγοράσει από το βιβλιοπωλείο της Apple. Υπάρχει όμως και μια σημαντική διαφορά, ότι τα βιβλία που προσθέτουμε εμείς καταναλώνουν από τον χώρο των 5GB που μας διαθέτει δωρεάν η Apple στο iCloud, ενώ τα βιβλία που αγοράζουμε από το iBookstore δεν προσμετρώνται σε αυτή τη χωρητικότητα. Το πρόβλημα μπορεί να είναι σημαντικό και να μας οδηγήσει στην αγορά επιπλέον χώρου στο iCloud αν έχουμε πολλά βιβλία ή ειδικότερα πολλά PDF, τα οποία μπορεί να είναι αρκετά megabyte, αλλά μπορεί να αποδειχθεί διαχειρίσιμο αν διαθέτουμε κυρίως ePUB, που έχουν μέγεθος περίπου 1MB το καθένα. Πάντως, ένα ebook έχει σαφώς μικρότερο μέγεθος από μία φωτογραφία.

iBooksiCloud_collections

Φάκελοι-συλλογές με ebooks που έχουν αποκτηθεί από το iBookstore, αλλά και καταστήματα εκδοτών.

Στη δική μου δοκιμή ξεκίνησα να δημιουργώ στο iBooks δύο συλλογές-φακέλους ανά εκδότη, μία για τις Εκδόσεις Καστανιώτη και μία για τις εκδόσεις Verso, παρόλο που τα περισσότερα ebooks τους τα έχω αγοράσει κατευθείαν από ηλεκτρονικό τους κατάστημα και όχι από το iBookstore. Αξιοποίησα σε αυτήν την περίπτωση πως και οι δύο εκδότες διαθέτουν τα βιβλία του με ψηφιακό υδατογράφημα (social DRM), αντί για κλείδωμα (DRM).

To iCloud for iBooks είναι ένας καλός τρόπος να έχουμε μια κατά το δυνατόν ενοποιημένη, διαθέσιμη παντού ψηφιακή βιβλιοθήκη, τουλάχιστον όπου αυτό δεν το εμποδίζει το κλείδωμα των βιβλίων. Η προσθήκη βιβλίων, η καλύτερη οργάνωσή τους, η υποστήριξη αρχείων ePUB και η καλύτερη αισθητική της Apple το καθιστούν καλύτερη επιλογή από την υπηρεσία Kindle Personal Documents της Amazon, που υποστηρίζει μόνο αρχεία PDF και mobi, ενώ πρέπει να στείλεις κάθε αρχείο στην κάθε συσκευή σου με email. Η υπηρεσία της Apple υπερέχει σε σχέση με το Amazon και στο ότι η Apple διαθέτει ebooks στα ελληνικά και επομένως μπορεί να έχετε εκεί ήδη ένα σημαντικό αριθμό από τα ebooks σας εκεί. Τέλος, το iCloud for iBooks δεν μπορεί να συγκριθεί με το -κατά τα άλλα εξαιρετικό- Dropbox, το οποίο είναι πιο πολύ ένας χώρος αποθήκευσης αλλά χωρίς τη μορφή της βιβλιοθήκης και χωρίς συγχρονισμό των σημειώσεων, υπογραμμίσεων, τελευταίων σημείων ανάγνωσης και σελιδοδεικτών στα βιβλία μας.

Πληροφορίες για το iCloud for iBooks μπορείτε να βρείτε επίσης στις σελίδες υποστήριξης της Apple.