9ο Διεθνές Συνέδριο: Εκπαίδευση και Βιβλιοθήκες στον Ψηφιακό Κόσμο

Tο 9o Διεθνές Συνέδριό της με θέμα “Εκπαίδευση και Βιβλιοθήκες στον Ψηφιακό Κόσμο” διοργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο). 
Το φετινό συνέδριο “θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση της στενής σχέσης μεταξύ εκπαίδευσης και βιβλιοθηκών, η οποία γίνεται ισχυρότερη όταν εμπλέκεται η τεχνολογία της πληροφορίας. Οι βιβλιοθήκες επιθυμούν να είναι ο κόμβος συνεργασιών μεταξύ βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών / διδασκόντων και επαγγελματιών πληροφορικής προς όφελος της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Για το λόγο αυτό, ομιλητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα με υπόβαθρο εκπαιδευτικό, βιβλιοθηκονομικό και σχετικό με τις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας θα παρουσιάσουν τις ομιλίες τους για θέματα όπως βιβλιοθήκες και παιχνίδια με εκπαιδευτικό προσανατολισμό, δίκτυα και διαμοίρασμα πηγών, καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και της πληροφοριακής παιδείας στις βιβλιοθήκες με τη χρήση ποικίλων τεχνολογικών εργαλείων. Συνεπώς, το αναμενόμενο ακροατήριο δεν θα αποτελείται μόνο από βιβλιοθηκονόμους όλων των ειδών των βιβλιοθηκών, αλλά και από εκπαιδευτικούς, διδάσκοντες και πληροφορικούς.”
Ο “Ηλεκτρονικός Αναγνώστης” (aka Μιχάλης Καλαμαράς) θα συμμετάσχει στο συνέδριο μιλώντας για “Συσκευές ανάγνωσης και κατηγορίες ebooks για τις βιβλιοθήκες και την εκπαίδευση“, ενώ η Αφροδίτη Φράγκου (Αναπ. Γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης) και ο Γιώργος Γλωσσιώτης (Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης) θα μιλήσουν για τα ebooks στις βιβλιοθήκες και την εκπαίδευση (“Ηλεκτρονικό βιβλίο, βιβλιοθήκες και εκπαίδευση: Ανιχνεύοντας τα νέα δεδομένα“).
Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η δήλωση συμμετοχής λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. Επίσημες γλώσσες του συνεδρίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Αγγλικά στα Ελληνικά.
Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών

Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) συγκροτήθηκε το 2003 από εκπροσώπους βιβλιοθηκών ελληνικών και διεθνών οργανισμών στην Ελλάδα και αποτελεί πρότυπο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν. Με βασική δέσμευση την ανοιχτή και ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών, κύριος στόχος της Επιτροπής είναι να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών βιβλιοθηκών και κέντρων πληροφόρησης, ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τους αναγνώστες-χρήστες.
Από την ίδρυσή της κι έπειτα, η Οργανωτική Επιτροπή διοργάνωσε οχτώ συνέδρια με μεγάλη επιτυχία και πάνω από 20 εργαστήρια στα πλαίσια των συνεδρίων, αλλά και με ευρύτερη θεματολογία. Οι δραστηριότητες αυτές είχαν απήχηση σε περίπου 1500 βιβλιοθηκονόμους από 120 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.
Την Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν οι φορείς: Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Κέντρο Τεκμηρίωσης Αμερικανικής Πρεσβείας, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (Ε.Ε.Β.Ε.Π.), Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Ίδρυμα Ευγενίδου, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
Η Επιτροπή εκδίδει το ηλεκτρονικό βιβλιοθηκονομικό περιοδικό “Συνεργασία“, που κυκλοφορεί τρεις φορές το χρόνο, με συνεντεύξεις, άρθρα και παρουσιάσεις βιβλιοθηκών και νέα από τον ελληνικό και διεθνή βιβλιοθηκονομικό χώρο.