6 μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι δε θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με επιστολή τους προς το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και τη διευθύντριά του Κατρίν Βελισσάρη, έξι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι αποφάσισαν να μη συμμετάσουν στη φετινή, 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις εκδόσεις Άγκυρα, Ενάλιος, Καστανιώτη, Κέδρος, Μίνωας, Ψυχογιός. Πρόσφατα το ΕΚΕΒΙ είχε διαψεύσει τις φήμες περί ματαίωσης της φετινής έκθεσης.
Στην επιστολή τους οι εκδοτικοί οίκοι εξηγούν τους λόγους αυτής τους της απόφαση:

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου

Αγαπητή κυρία Βελισσάρη,

Με την παρούσα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με την πρόθεσή μας να μη συμμετάσχουμε στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι λόγοι που μας ώθησαν στη λήψη της ανωτέρων απόφασης είναι οι κάτωθι: 

  1. Η Διεύθυνση της HELEXPO, παρά τις πιέσεις από μέλη του κλάδου μας, δε δέχτηκε να μειώσει το κόστος ενοικίασης του χώρου, ενώ σε άλλες ενώσεις προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις. Μην ξεχνάτε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν υπάρξει μειώσεις ενοικίασης χώρων που αγγίζουν το 30% ετησίως. Άρα είναι απαράδεκτο να ζητούνται από τη HELEXPO τα ίδια ποσά. 
  2. Η έκθεση, πάρα τη σταθερή συμμετοχή και υποστήριξή μας τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπόρεσε να βρει τον διεθνή χαρακτήρα για τον οποίο συστήθηκε. 
  3. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και κατ’ επέκταση και ο κλάδος των εκδοτών μάς αναγκάζει να περιορίσουμε τις δαπάνες μας. 
Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να σας προτείνουμε να διευρύνετε την έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου που προτίθεστε να οργανώσετε το φθινόπωρο στην Αθήνα, σε γενική έκθεση βιβλίου, καθώς, από ό,τι φαίνεται, ούτε η έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή, αν δε διευρυνθεί.

Με τιμή,
Για τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ, Αναστασία Παπαδημητρίου
Για τις εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ, Ελένη Κεκροπούλου
Για τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, Θανάσης Καστανιώτης
Για τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος
Για τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, Γιάννης Κωνστανταρόπουλος
Για τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, Θάνος Ψυχογιός
Πηγή: Σελίδες για άλλες σελίδες (Γιάννης Πλιώτας)