55 προτάσεις για ηλεκτρονικά βιβλία από τα Νέα

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο “55 προτάσεις για ηλεκτρονικές αναγνώσεις” του Μανώλη Πιμπλή από τα Νέα, 17 Δεκεμβρίου. Έχει ενδιαφέρον για την απόπειρα χαρτογράφησης του χώρου του ηλεκτρονικού βιβλίου, αλλά και γιατί έχει προτάσεις για αγορά βιβλίων που υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή, χωρίς προσωπικά να συμφωνώ απαραίτητα με όλες τις προτάσεις. Τα links είναι δικές μου προσθήκες.

55 προράσεις για ηλεκτρονικές αναγνώσεις 
του Μανώλη Πιμπλή

Ο θαυμαστός ηλεκτρονικός κόσμος εισβάλλει τα φετινά Χριστούγεννα και στα χωράφια της λογοτεχνίας. Κάπου χίλιοι τίτλοι βιβλίων διατίθενται ήδη σε μορφή e-book.

Τα Χριστούγεννα αυτά είναι τα πρώτα στα οποία το ηλεκτρονικό βιβλίο δηλώνει την παρουσία του. Εκτός οριζόντων μας μέχρι χθες, αναπτύσσεται πλέον με ραγδαίους ρυθμούς και ζητάει χώρο ανάμεσα στις επιλογές μας. Οι εκδότες θέτουν προς πώληση ολοένα και περισσότερους τίτλους βιβλίων – παλιούς, ή φρεσκοτυπωμένους. Πριν από δύο μήνες διετίθονται μόλις τετρακόσιοι τίτλοι, σήμερα αγγίζουν τους χίλιους. Και πριν από έξι μήνες, δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα. Τα πρώτα βήματα ήταν δειλά αφού για να πωληθούν ηλεκτρονικά βιβλία έπρεπε να αγοραστούν από το κοινό συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Αλλά για να αγοραστούν αυτές, θα έπρεπε να υπάρχει και περιεχόμενο προς διάθεση…

Τη γέφυρα έκαναν οι πολυχρηστικοί e-readers, δηλαδή συσκευές όπως το iΡad της Αpple και το Galaxy Tab της Samsung που δεν είναι μόνο συσκευές ανάγνωσης βιβλίων αλλά κάνουν και άλλες δουλειές- είναι τηλέφωνα ή έχουν σύνδεση στο Ιντερνετ, e-mail, μουσική, ηλεκτρονικά παιχνίδια. Και ενώ μέχρι πριν από δύο- τρεις μήνες οι έλληνες εκδότες που είχαν λανσάρει ψηφιακό περιεχόμενο ήταν ελάχιστοι, σήμερα ξεπερνούν τους είκοσι πέντε.

Τα περισσότερα ψηφιακά βιβλία διατίθενται σε μορφή pdf, γιατί αυτή αναπαράγεται ευκολότερα, ιδίως σε παλιότερα βιβλία. Στο μέλλον αναμένεται να επικρατήσει η μορφή ψηφιακού αρχείου epub η οποία ταιριάζει περισσότερο στο περιβάλλον των νέων πολυχρηστικών συσκευών και δίνει ποικιλία δυνατοτήτων στον χρήστη, από την αφήγηση με φωνή χωρίς κείμενο (σε παιδικά βιβλία) μέχρι την τήρηση σημειώσεων.

Οι συσκευές
Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον πολλές συσκευές ανάγνωσης (ereaders) με πιο διαδεδομένη το Κindle της Αmazon (πωλείται από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο amazok.co.uk στην τιμή των 175 ευρώ με 3 G και των 128 ευρώ χωρίς) [αλλά δεν μπορούμε να αγοράσουμε από Ελλάδα Kindle από το βρετανικό Amazon – Μιχάλης]. Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι οι δύο συσκευές ανάγνωσης που θα επικρατήσουν είναι το Κindle (που είναι ereader) και το iΡad (που είναι πολυχρηστικός e-reader και πωλείται από το ηλεκτρονικό κατάστημα getitnow.gr σε τιμές από 499 έως 799 ευρώ). Δεν είναι όμως αυτές οι μόνες επιλογές. Οι δύο αυτές συσκευές έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορεί κανείς να παραγγείλει ένα βιβλίο και αυτό να έρθει εντός δευτερολέπτων κατευθείαν στη συσκευή του, ενώ στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις πρέπει κανείς να αγοράσει και να κατεβάσει το ηλεκτρονικό βιβλίο στον υπολογιστή του και από εκεί να το μεταφέρει στη συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Τα πιο πολλά βιβλία πάντως που κυκλοφορούν στα ελληνικά τα κατεβάζει κανείς στον υπολογιστή του είτε από ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία- όπως το myebooks.gr– είτε από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των εκδοτικών οίκων.

Οι τιμές
Το ζήτημα των τιμών του βιβλίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, φαίνεται όμως να επικρατεί η λογική της αρκετά φθηνότερης τιμής από την τιμή των έντυπων βιβλίων. Οι εκδόσεις Ψυχογιός υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους μιας έκδοσης είναι ούτως ή άλλως άυλο (συγγραφικά δικαιώματα, διορθώσεις, διαφήμιση κ.λπ.), επομένως λίγα αλλάζουν σε σχέση με το έντυπο βιβλίο. Δωρεάν από τον Καστανιώτη διατίθενται το Ερως, Θέρος, Πόλεμος της Ευγενίας Φακίνου και επτά ακόμη μυθιστορήματα ελλήνων συγγραφέων στο site των εκδόσεων. Δωρεάν διατίθενται επίσης εκατοντάδες ξένοι τίτλοι, στο πρωτότυπο, που προσφέρονται συνήθως μαζί με τη συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης.

Οι εκπτώσεις
Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα βρίσκει κανείς στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικά βιβλία με έκπτωση, από το αντίστοιχο έντυπο, που ξεκινάει από 10% και φτάνει μέχρι και 50%. Εντοπίζεις νομικά βιβλία των εκδόσεων Νομική Βιβλιοθήκη σε ηλεκτρονική μορφή που κοστίζουν πάνω από 35 ευρώ, εντοπίζεις όμως και μια σειρά παιδικών βιβλίων των εκδόσεων Παπαδόπουλος που μετά βίας κοστίζουν 2 ευρώ! Ο κατάλογος των διαθέσιμων ηλεκτρονικών βιβλίων είναι ήδη αξιοπρόσεκτος. Υπάρχουν βιβλία πολύ παλιά, βιβλία της τελευταίας δεκαετίας, βιβλία της τελευταίας διετίας ενώ εμφανίζονται όλο και περισσότερα βιβλία της τελευταίας παραγωγής, καθώς όλο και περισσότεροι εκδότες ξεπερνούν τους δισταγμούς που προέρχονται από τον κίνδυνο πειρατείας και το πάθημα της μουσικής βιομηχανίας.

Οι επιλογές
Ετσι οι εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα με την έντυπη μορφή βιβλία όπως: Τα σακιά της Ιωάννας Καρυστιάνη και Πώς να κρυφτείς της Αμάντας Μιχαλοπούλου . Τα βιβλία αυτά έχουν «ηλεκτρονική» τιμή 9,90 ευρώ, όταν στην έντυπη μορφή τους κοστίζουν 16,88 ευρώ. Και αυτό, παρά τη διαφορά του ΦΠΑ που στο έντυπο βιβλίο είναι μόλις 4% ενώ στο ηλεκτρονικό είναι 23%! Την ίδια «έντυπη» τιμή έχει και το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη Η έβδομη αίσθηση, όμως ο συγγραφέας στην ηλεκτρονική μορφή ζήτησε η τιμή να είναι επιλογή του αναγνώστη! Και από ό,τι μαθαίνουμε δεν το παίρνουν όλοι με… μηδέν ευρώ!

Ταυτόχρονη έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση αποφασίζουν δειλά δειλά και άλλοι εκδότες, έτσι το πρώτο βιβλίο του μουσικού Κωνσταντίνου Βήτα Θα διασχίσεις ένα πρωινό τον κόσμο, που κυκλοφόρησε από το Οξύ, έχει 17,90 ευρώ στη μία και 11,90 ευρώ στην άλλη μορφή.

Οι Ελληνες
Το ευχάριστο είναι πάντως ότι υπάρχουν πλέον e-books για πολλά γούστα. Στον τομέα της ελληνικής λογοτεχνίας βρίσκει κανείς από την Ψιλικατζού (κατά κόσμον Κωνσταντίνα Δελημήτρου ), που πριν το έντυπο βιβλίο είχε πρώτα προκαλέσει ενδιαφέρον ως μπλόγκερ (εκδ. ΙntroΒooks, 12 ευρώ) μέχρι τη Λένα Μαντά (Ψυχογιός) της οποίας τα δύο βιβλία που βγήκαν σε ηλεκτρονική μορφή ( Βαλς με δώδεκα θεούς, Η άλλη πλευρά του νομίσματος ) κοστίζουν 16,20 και 15 ευρώ αντίστοιχα. Μπορεί επίσης να βρει κανείς το Σκότωσε ό,τι αγαπάς του Αλέξη Σταμάτη (Καστανιώτης, 9,90 ευρώ), τον Καιρό των Χρυσανθέμων του Μάνου Ελευθερίου (Μεταίχμιο, 10,90 ευρώ), την Καλοσύνη των ξένων του Πέτρου Τατσόπουλου (Μεταίχμιο, 9,90 ευρώ), το Μακάο της Λίλας Κονομάρα (Μεταίχμιο, 7,90 ευρώ), το Πανδαιμόνιο του Κώστα Ακρίβου (Μεταίχμιο, 10,90 ευρώ), τη Μνήμη της Πολαρόιντ της Μαρλένας Πολιτοπούλου (Μεταίχμιο, 10,90 ευρώ), τον Μύθο του Ηρακλή Σπίλου του Νίκου Κουνενή (Μεταίχμιο, 9,90 ευρώ), το Ξέφωτο της Τατιάνας Αβέρωφ (Κέδρος, 12,50 ευρώ), την Μπλε ώρα του Θανάση Χειμωνά (Πατάκης, 9 ευρώ), το μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη Το σπίτι και το κελλί (Πατάκης, 9 ευρώ), το Αφρικανικό Ημερολόγιο της Σώτης Τριανταφύλλου (Πατάκης, 9 ευρώ), την Αρχαία Σκουριά της Μάρως Δούκα (Πατάκης, 9 ευρώ), το Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού του Ισίδωρου Ζουργού (Πατάκης, 9 ευρώ), το Μακρινοί ορίζοντες του Γιώργου Πολυράκη (Ψυχογιός, 18,50 ευρώ), τον Μαγγελάνο του Γιώργου Λεονάρδου (Λιβάνης, 14,50 ευρώ).

Επίσης το Ο παλιάτσος και η Ανιμα της Μάρως Βαμβουνάκη (Ψυχογιός, 12 ευρώ) και τα Πικρά κεράσια του Δημήτρη Αλεξίου (Διόπτρα, 14,50). Υπάρχει και ολίγη ποίηση, όπως οι Εισπνοές του Γιάννη Αντιόχου (Ικαρος, 5,99 ευρώ).

Διαβάστε επίσης: