500.000 άρθρα δωρεάν από τη βάση ακαδημαϊκών περιοδικών JSTOR

Η βάση ακαδημαϊκών περιοδικών JSTOR (“Journal Storage”) ανακοίνωσε ότι διαθέτει δωρεάν πρόσβαση για ανάγνωση και κατέβασμα στα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί πριν από το 1923 στις ΗΠΑ και πριν από το 1870 στις υπόλοιπες χώρες. Πρόκειται για συνολικά σχεδόν 500.000 άρθρα από περισσότερα απο 200 περιοδικά και αντιπροσωπεύουν το 6% του περιεχομένου του JSTOR. Τα άρθρα προέρχονται από όλους τους επιστημονικούς κλάδους και είναι οργανωμένα στη ενότητα Early Journal Content. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και δεν απαιτείται εγγραφή.
Οδηγός για την πρόσβαση στα δωρεάν άρθρα
(ο ήχος στο βίντεο είναι ιδιαίτερα χαμηλός)

Η κίνηση αυτή του JSTOR έρχεται από την πίεση που δέχεται η υπηρεσία μετά τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν ενάντια στον Aaron Swartz, από τους πρωτοπόρους του Reddit και υποστηρική της ελεύθερης πρόσβασης στο internet και την πληροφορία, όταν κατέβασε 4 εκατομμύρια άρθρα από το JSTOR, πιθανόν με το σκοπό να τα διαθέσει ελέυθερα στο internet. Ο Swartz το 2009 είχε διαθέση στο internet το 20% της βάσης δεδομένων PARCER του ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενος τη δοκιμαστική δωρεάν πρόσβαση που είχε δώσει το δικαστήριο όταν δημοσιοποίησε τα έγγραφα. Μετά τη δοκιμαστική περίοδο όμως για το κατέβασμα κάθε σελίδας από το PARCER θα υπήρχε χρώσει 8 σεντς. Ο Swartz είχε εξηγήσει την ενέργειά του αναφέροντας πως από τη στιγμή που πρόκειται για δημοσιοποιημένα δημόσια έγγραφα η πρόσβαση σε αυτά θα είναι δωρεάν. Το JSTOR και οι εκδότες ακαδημαϊκών περιοδικών δέχονται συχνά κριτική για τη χρέωση που επιβάλουν σε ακαδημαϊκά άρθρα που βασίζονται σε έρευνα που χρηματοδοτείται από το δημόσιο.
Το JSTOR ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995 με μόλις 10 περιοδικά εξυπηρετώντας λίγα πανεπιστήμια. Σήμερα διαθέτει περισσότερα από 8 εκατομμύρια άρθρα σε 7.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες και επιχειρήσεις σε 153 χώρες.