47 δωρεάν e-books από το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας
Το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας (ΙΑΕΝ) διαθέτει δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή και με άδεια Creative Commons το σύνολο των εκδόσεών του. Πρόκειται για 47 ηλεκτρονικά βιβλία σε μορφή PDF κειμένου, σε αρχεία εικόνας (GIF) και σε μορφή σελίδας στο internet (HTML). Τα βιβλία έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο των σκοπών του Αρχείου, τη ανάδειξη και την διευρεύνηση ζητημάτων που αφορούν τη νεότητα και την παιδική ηλικία στην Ελλάδα.
Κάθε βιβλίο μπορεί να κατέβει στον υπολογιστή ως PDF, GIF ή αρχείο HTML και να διαβαστεί με το software και τη συσκευή της επιλογής του αναγνώστη. Ο ευκολότερος τρόπος για να κατεβάσει κανείς ένα βιβλίο είναι σε μορφή PDF. Παράλληλα, είναι δυνατή η ανάγνωσή τους online μέσα από τον brοwser με υποστήριξη αναλυτικού πίνακα περιεχομένων και δυνατότητα αναζήτησης σε ένα βιβλίο ή στο σύνολο των διαθέσιμων τίτλων.
Η άδεια Creative Commons (Creative Commons Attribution – NonCommercial (Αναφορά προέλευσης – Μη εμπορική χρήση) Greece 3.0) με την οποία διατίθενται τα βιβλία σημαίνει ότι μπορεί κανείς να τα μοιράσει μέσω email ή ανεβάζοντάς τα σε κάποια site χωρίς ειδική άδεια από το ΙΑΕΝ, αρκεί να διατηρείται η αναφορά της πηγής από την οποία προήλθαν τα βιβλία και η δραστηριότητά του να μην έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας είναι ένα ερευνητικό και εκδοτικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ), που λειτούργησε στο δικό της πλαίσιο κατά τα έτη 1983-1989 και από το 1994, ως φιλοξενούμενο πρόγραμμα στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με χρηματοδότηση της ΓΓΝΓ.
Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη της ιστορικής διάστασης των εννοιών νεότητα και παιδική ηλικία, με τη διερεύνηση των μηχανισμών, που καθορίζουν τη σχέση τους με τα δημογραφικά, πολιτισμικά, κοινωνικά και ψυχολογικά συστήματα μέσα στο χρόνο, με διπλό αιτούμενο: τη δυνατότητα αναγωγής τους σε ιστορικές κατηγορίες και τον προσδιορισμό της σημερινής ταυτότητας της ελληνικής νεολαίας.
Διαβάστε επίσης:
- e-books στα ελληνικά για δωρεάν κατέβασμα
Απίστευτο!
Σ’ευχαριστώ πολύ φίλε μου για την ενημέρωση!
Εξαιρετική προσπάθεια, αλλά δεν θα βοηθούσε την διάδοση και η διάθεση σε μορφή e-pub εφόσον η δουλειά ήδη έχει γίνει σε HTML για κάθε σελίδα;
Συμφωνώ βέβαια ότι θα ήταν ακόμα καλύτερα να τα είχαμε και σε ePUB και από τη στιγμή που τα έχουν σε HTML η δουλειά δεν είναι πολλή.
Από τη στιγμή όμως που αναπόφευκτα η σύγκριση γίνεται π.χ. με την ψηφιοποίηση των βιβλίων των Δημόσιων Βιβλιοθηκών, όπου έχουμε PDF εικόνας, με ενοχλητικό υδατόσημο και ένα site όπου στην ουσία δεν μπορείς να μπεις καν, καταλαβαίνεις ότι είναι λίγο “λεπτομέρεια” να αναφέρω ότι θα μπορούσαν να τα έχουν και σε μορφή ePUB, όταν η ψηφιοποιήση που έχουν κάνει και τα εργαλεία που δημιούργησαν είναι βασικά ικανοποιητικά.