4 e-books από τις εκδόσεις Ιωλκός, σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή και χωρίς DRM

Από τα τέλη του 2009 έχουν ανεβάσει στο site τους οι εκδόσεις Ιωλκός 4 ηλεκτρονικά βιβλία σε PDF, ενώ ετοιμάζονται να διευρύνουν τον ηλεκτρονικό τους κατάλογο. Δεν κλειδώνουν τα e-books τους, ενώ οι τιμές τους είναι ιδαίτερα χαμηλές.

Τα 4 e-books είναι από διαφορετικές κατηγορίες: το μυθιστόρημα “Η φίλη σου, Ροζαλία” της Γωγώς Αντζολετάκη, η ποιητική συλλογή “Του πάθους φτερουγίσματα” του Κωνσταντίνου Σπηλιώτη, το πολιτικό-ιστορικό “Η τεχνική του πραξικοπήματος” του Κούρτσιο Μαλαπάρτε και η συλλογή μαρτυριών “Αναμνήσεις εκ του μακεδονικού, ουκρανικού και μικρασιατικού μετώπου” σε επιμέλεια του Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου.

Και τα 4 e-books είναι σε μορφή PDF, αλλά δεν είναι κλειδωμένα με Adobe DRM, οπότε μπορούμε να τα διαβάσουμε στον ηλεκτρονικό αναγνώστη της προτίμησής μας ή σε tablet PC, smartphones και υπολογιστές με την εφαρμογή που θέλουμε. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι ότι δεν μπορούμε να τα εκτυπώσουμε.

Οι τιμές είναι πραγματικά πολύ χαμηλές, και σε απόλυτους αριθμούς, καθώς κυμαίνονται μεταξύ €1.80 και €3.60, αλλά και ως ποσοστό έκπτωση σε σχέση με τα τυπωμένα βιβλία: τα e-books είναι κατά μέσο όρο 80% φτηνότερα από τα τυπωμένα βιβλία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο site τους οι εκδόσεις Ιωλκός, “Η τιμή τους [των ebooks] θα είναι ιδιαίτερα πιο χαμηλή από το κανονικό βιβλίο, αφού δε θα υπάρχουν έξοδα εκτύπωσης, χαρτιού, προώθησης και μεταπώλησης”. Η διάθεση των e-books γίνεται μέσα από το site των εκδόσεων.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κορίδη, υπεύθυνο των εκδόσεων Ιωλκός για τα e-books, με τον οποίο επικοινώνησα, στoυς επόμενους τίτλους που θα κυκλοφορήσουν όταν ένας αναγνώστης αγοράζει ένα e-book θα παραλαμβάνει ένα ζιπαρισμένο αρχείο που θα έχει το e-book τόσο σε PDF όσο και σε ePUB, ενώ στους επόμενουν μήνες θα έχουν ψηφιοποιηθεί τα βιβλία των εκδόσεων Ιωλκός που έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία πενταετία, με τελικό στόχο την ψηφιοποίηση ολόκληρου του καταλόγου τους. Τα νέα βιβλία θα κυκλοφορούν συγχρόνως σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Από τα e-books των εκδόσεων Ιωλκός που είναι σήμερα διαθέσιμα, να επισημάνω  το πολιτικό-ιστορικό βιβλίο “Η τεχνική του πραξικοπήματος – Η βίαιη κατάληψη της εξουσίας” του Κούρτσιο Μαλαπάρτε (Wikipedia: Curzio Malaparte). Ο συγγραφέας, επίσης διπλωμάτης και δημοσιογράφους, συμμετείχε στο φασιστικό κόμμα του Μουσολίνι, για να έρθει το 1931, με αφορμή αυτό αυτό βιβλίo, σε ρίξει μαζί του και μεταπολεμικά να γίνει μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας.

Η περιγραφή του βιβλίου σύμφωνα με το οπισθόφυλλο:

Το βιβλίο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε το 1931 και είναι το έργο που πρόσφερε στον Κούρτσιο Μαλαπάρτε μια φήμη ευρωπαϊκών διαστάσεων, αν και την εποχή εκείνη, έβλαψε την ξεχωριστή θέση που κατείχε ο συγγραφέας στους κόλπους του φασιστικού καθεστώτος. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μια ωμή ακτινογραφία της επαναστατικής και αντεπαναστατικής Ευρώπης του Μεσοπολέμου, καθώς επιχειρείται μια λεπτομερής και ψυχρή ανατομία σημαντικών στιγμών του 20ού αιώνα (Οκτωβριανή Επανάσταση, η άνοδος του ναζισμού και η κατάληψη της εξουσίας από το Μουσολίνι).

Γραμμένη με το ιδιαίτερο ύφος του Μαλαπάρτε, το οποίο κινείται μεταξύ δημοσιογραφίας, μυθιστορήματος, ιστορικής έρευνας, λίβελου και δοκιμίου «Η τεχνική του πραξικοπήματος» μας μεταφέρει στην καρδιά των γεγονότων, σκιαγραφεί αποστασιοποιημένα τα πορτρέτα των μεγάλων πρωταγωνιστών του 20ού αιώνα (Μουσολίνι, Χίτλερ, Στάλιν, Τρότσκι, Λένιν), πολλούς από τους οποίους ο Ιταλός συγγραφέας γνώρισε και αποτελεί μια μοναδική και ανεκτίμητη ιστορική πηγή για το πρώτο μισό του αιώνα. Πάνω απ’ όλα όμως μέσα από τις σελίδες της προβάλλει μια ιδιαίτερη θεωρία πάνω στη βίαιη κατάληψη της εξουσίας (με τη μορφή του κινήματος, του πραξικοπήματος ή της εξέγερσης), η οποία και σήμερα παραμένει πλούσια σε διδάγματα και εξαιρετικά επίκαιρη. Για το Μαλαπάρτε, η κατάληψη της εξουσίας δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε μια χώρα, αρκεί μια θαρραλέα, αποφασισμένη και πιστή δράκα ανθρώπων. Από την άλλη αυτή είναι και η τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει και το επίσημο κράτος για να προστατευτεί.

Η παρούσα ελληνική έκδοση, συμπληρωμένη από νέο πρόλογο του Κούρτσιο Μαλαπάρτε, είναι η δεύτερη και κυκλοφόρησε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1948. Είναι εμπλουτισμένη με επίμετρο του δημοσιογράφου Μιχάλη Ν. Κατσίγερα και με ευρετήριο προσώπων

Διαβάστε επίσης: