100 Γάλλοι εκδότες λένε όχι στο κλείδωμα των ηλεκτρονικών βιβλίων
100 εκδοτικοί οίκοι στη Γαλλία δεν κλειδώνουν τα ηλεκτρονικά τους βιβλία. Πολλοί είναι οι εκδοτικοί οίκοι που αρχικά χρησιμοποίησαν το κλείδωμα της Adobe, για να το εγκαταλείψουν στη συνέχεια, ενώ αρκετοί ήταν και εκείνοι που από την αρχή αρνήθηκαν να το υιοθετήσουν. Συνολικά οι 100 αυτοί εκδότες διαθέτουν 21.478 ebooks, που υπολογίζεται στο μισό των διαθέσιμων ηλεκτρονικών βιβλίων σήμερα στη Γαλλία. Διαφορετικά, 1 στα 2 ηλεκτρονικά βιβλία στη Γαλλία δεν είναι κλειδωμένα.
Από τα 21.478 ebooks στο 37% δεν εφαρμόζεται κανενός είδους κλείδωμα ή ταυτοποίηση των αρχείων ενώ στο 67% χρησιμοποιείται το υδατογράφημα (social DRM), που ταυτοποιεί το αρχείο με τον αγοραστή του χωρίς όμως να εμποδίζει τον αναγνώστη να το μετατρέψει ή να το διαβάσει στη συσκευή και την εφαρμογή της επιλογής του.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το blog “Aldus – depuis 2006” του Hervé Bienvault, που είναι σύμβουλος ηλεκτρονικών εκδόσεων και μέλος της επιτροπής “Ηλεκτρονικής Οικονομίας” του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας (commission “Economie numérique” du CNL – Centre National du Livre). Πρόκειται δηλαδή για έγκυρη πηγή με λεπτομερή γνώση της εκδοτικής πραγματικότητας στη Γαλλία. Στο blog του μπορείτε να βρείτε τον αναλυτικό κατάλογο με τους εκδότες που δεν κλειδώνουν τα ηλεκτρονικά τους βιβλία, πόσα ebooks διαθέτουν και αν χρησιμοποιούν social DRM.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Fnac, η μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στη Γαλλία και ιδιοκτήτρια του ομώνυμου ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου, εγκαινίασε και προβάλλει συστηματικα μια ειδική κατηγορία με ηλεκτρονικά βιβλία που δεν είναι κλειδωμένα, πρωτοβουλία που αντανακλά την πίεση που δέχονται τα κλειδωμένα βιβλία στη χώρα.
Η Γαλλία ασκεί μεγάλη επιρροή στο χώρο του βιβλίου στην Ευρώπη και οι Γάλλοι εκδότες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών για το βιβλίο.
Τα e-books στα ελληνικά είναι τα περισσότερα κλειδωμένα, υδατογράφημα και social DRM χρησιμοποιούν όμως οι εκδόσεις Ίκαρος και Καστανιώτης, ενώ οι εκδόσεις Ιωλκός, Βορειοδυτικές, Bookstars, Bookstage δεν κλειδώνουν τα ηλεκτρονικά τους βιβλία.
Διαβάστε επίσης:
- Τι να προσέχω όταν αγοράζω ηλεκτρονικά βιβλία
- Το κλείδωμα των ebooks (DRM) και τα δικαιώματα των αναγνωστών
- Ο,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει: ο μύθος του DRM της Adobe για τα ebooks
- DefectiveByDesign και Kindle Swindle, καμπάνιες για το DRM από το Free Software Foundation
- Οι βιβλιοθήκες λένε “‘Οχι στο DRM”, ο εκδοτικός οίκος Springer συμφωνεί μαζί τους
Τι να πω… και στα δικά μας! :)
Viva la France!!
Oσο για εμας ,μεχρι να ανακαλυψουμε τι ειναι το ηλεκτρονικο βιβλιο θελουμε πολλαααααα χρονια ακομη.
Ας ριξουν πρωτα τις τιμες σε προσιτα επιπεδα στα εντυπα βιβλια.