Χάρι Πότερ σε ebook και site με επιλέον υλικό ανακοίνωσε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (video)

Παιχνίδι για το βιβλίο “Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος”

Την κυκλοφορία των βιβλίων του Χάρι Πότερ σε ebook, καθώς και τη δημιουργία ειδικού site με επιπλέον υλικό ανακοίνωσε σήμερα η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέας της επιτυχημένης σειράς. Τα e-books του Χάρι Πότερ θα είναι διαθέσιμα για όλα τα είδη συσκευών και δε θα είναι κλειδωμένα με DRM. Το site, η πρόσβαση στο οποίο θα είναι δωρεάν, θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 31 Ιουλίου για το πρώτο εκατομμύριο χρηστών που θα προλάβει να εγγραφεί. Αρχικά θα είναι διαθέσιμα προς πώληση τα audio book και το πρώτο ebook της σειράς, ενώ και τα 7 βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε μορφή ebook τον Οκτώβριο, οπότε και το site θα είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό.

Το site που δημιούργησε η Ρόουλινγκ σε συνεργασία με τη Sony ονομάζεται “Pottermore“, που σημαίνει “περισσότερος Πότερ” και συνιστά λογοπαίγνιο με την αγγλική λέξη “furthermore” (“επιπλέον”). Θα περιλαμβάνεται αδημοσίευτο υλικό συνολικής έκτασης 18.000 λέξεων, απ’ τον έρωτα της καθηγήτριας Μακ Γκόναγκαλ για έναν νεαρό Μαγκλ (χωρίς μαγικές ικανότητες) στα νιάτα της μέχρι το πώς γνωρίστηκαν οι Ντάρσλι (η συγγενική οικογένεια του Χάρι), νέες πληροφορίες για τα τμήματα Σλίθεριν, Ράβενκλοου και Χάφλπαφλ της Σχολής Χόγκγουαρτς και λεπτομέρειες για τα ξύλινα ραβδιά. Πέρα τις ιστορίες έχουν πρόστεθεί νέες εικονογραφήσεις και παιχνίδια. Οι χρήστες του site θα μπορούν να επιλέγουν ένα “μαγικό όνομα” (username) και να ανεβάζουν το δικό τους υλικό, όπως ζωγραφιές και σχόλια.

Το site φαίνεται να είναι σχεδιασμένο τόσο για να δώσει στους fan του Χάρι Πότερ επιπλέον υλικό, αλλά και προσωπική επαφή με τη συγγραφέα, όσο και να προσελκύσει μια νέα γενιά αναγνωστών που έχουν μεγαλώσει στην ψηφιακή εποχή.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε μια σειρά από γλώσσες, αν και δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα περιληφθούν και τα ελληνικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα e-books δε θα πωλούνται από βιβλιοπωλεία για e-books όπως το Amazon και το iBookstore της Apple θα είναι αποκλειστικά διαθέσιμα από το site Pottermore. Η Ρόουλινγκ κρατάει τα δικαιώματα για τα e-books αν και θα αποδίδει ποσοστό των πωλήσεων στους κατά χώρα εκδότες των τυπωμένων βιβλίων της. Η κίνηση αυτή εκτιμάται πως θα της αποφέρει περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολλάρια που κοστολογούσαν οι εκδότες την ηλεκτρονική έκδοση των βιβλίων για την αγγλική γλώσσα. Μέχρι σήμερα η περιουσία που έχει δημιουργήσει η Ρόουλινγκ χάρη στα βιβλία Χάρι Πότερ υπολογίζεται στο 1 δις δολλάρια.

Τα e-books θα είναι συμβατά με όλες τις συσκευές, είτε πρόκειται για tablet PC όπως το iPad είτε για ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Δε θα είναι κλειδωμένα με DRM, αλλά θα ενσωματώνεται υδατογράφημα με τα στοιχεία του αγοραστή (social DRM).


Η Ρόουλινγκ ανακοινώνει τα e-books και του Pottermore

Η Ρόουλινγκ ήταν για χρόνια ιδιαίτερα επιφυλακτική με την ηλεκτρονική κυκλοφορία των βιβλίων της, φοβούμενη την “πειρατεία”. Το αποτέλεσμα όμως ήταν τα βιβλία της να σκανάρονται και να μοιράζονται ευρέως μέσω torrent χωρίς η ίδια να αποκομίζει κάποιο έσοδο. Συγκριτικά, μια άλλη μεγάλη σειρά best seller, η τριλογία “Millennium” του Στίγκ Λάρσον με πρώτο “Το κορίτσι με το τατουάζ”, έχει πουλήσει πάνω από 3 εκατομμύρια ηλεκτρονικά βιβλία.

Φέτος όμως η Ρόουλινγκ κατέβασε για πρώτη φορά ενα ηλεκτρονικό βιβλίο και λέει πώς αντιλήφτηκε τη δύναμη, την ευκολία και τη χρησιμότητά τους. “Τα e-books είναι εδώ και ήρθαν για να μείνουν. Αγαπάω ακόμα το το τυπωμένο, χάρτινο βιβλίο, αλλά πιστεύω ότι μπορείς να απολαύσεις και τα δύο”.

Η δημιουργία ενός δελεαστικού, διαδραστικού και πλούσιου σε περιεχόμενο site και η διάθεση e-books συμβατών με όλες τις συσκευές έχει σα σκοπό να απομακρύνει τους αναγνώστες από τα “πειρατικά” site προσφέροντας επιπλέον υλικό και καλύτερες υπηρεσίες. Οι τιμές πάντως για τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν έχουν ανακοινωθεί.

Η κυκλοφορία του Χάρι Πότερ σε e-book μπορεί να δώσει νέα ώθηση στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εκτιμά το Wired.

Στα ελληνικά η σειρά των βιβλίων Χάρι Πότερ κυκλοφορούν σε έντυπη μορφή από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Πηγές: Wall Street Journal, Wired