Το Cybook Orizon με WiFi και multi-touch screen τέλη Οκτώβρη στην Ελλάδα


Το Cybook Orizon θα κυκλοφορήσει στη Γαλλία στα μέσα Οκτώβρη και λίγο καιρό μετά, στα τέλη Οκτώβρη, θα βρίσκεται και στην Ελλάδα. Η συσκευή θα υποστηρίζει τα ελληνικά και έτσι θα υπάρχει ελληνικό μενού, θα μπορεί να σώζονται τα αρχεία με ελληνικά ονόματα και να διαβάζονται αρχεία PDF, TXT και HTML στα ελληνικά χωρίς να υπάρχουν ενσωματωμένες γραμματοσειρές. Η τιμή που ανακοινώθηκε στη Γαλλία είναι στα 229.99 ευρώ, αν και στην Ελλάδα η τιμή θα είναι πιο πάνω λογικά.

Το Cybook Orizon έχει δίχρωμο πλαίσιο σε δύο συνδυασμούς, μαύρο μπροστά και λευκό πίσω ή αντίστροφα. Σύμφωνα με την Bookeen, το Cybook Orizon είναι σταθερό και συμπαγές, ειδικά με την προσπάθεια που έκανε η εταιρεία για ενισχυμένη προστασία της οθόνης. Οι διαστάσεις του είναι 125.7mm (πλάτος) x 189.5mm (πλάτος) x 7.6mm (πάχος) [4.9”x7.5”x0.29”] και το βάρoς του είναι 244 γραμμάρια [8.6oz]. Και πράγματι, με 7.6 χιλιοστά πάχος το Cybook Orizon είναι εξαιρετικά λεπτό, λεπτότερο και από το Kindle 3 (8.5mm)!


Η οθόνη είναι ασπρόμαυρη ηλεκτρονικού χαρτιού στις 6 ίντσες, με 600×800 pixels για ανάλυση 167 dpi.  Απεικονίζει 16 κλίμακες του γκρι, κάτι κρίσιμο για το σωστό κοντράστ στην ανάγνωση. Και, τελευταίο, αλλά ίσως το πιο εντυπωσιακό, έχει multi-touch οθόνη αφής. Μάλιστα, η λειτουργία της αφής δεν είναι ξεχωριστό layer, αλλά είναι ενσωματωμένη στη οθόνη, κι έτσι αποφεύγεται το θόλωμα της εικόνας ή η αντανάκλαση του εξωτερικού φωτός (caress touch ePaper). Χρησιμοποιώντας την οθόνη αφής, μπορούμε να υπογραμμίσουμε αποσπάσματα, να βάλουμε σελιδοδείκτες, αλλά και να κρατήσουμε σημειώσεις. Η λειτουργία multi-touch χρησιμοποιείται για αλλάζει το μέγεθος των χαρακτήρων – υπάρχουν 12 μεγέθη. Υπάρχει ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρο (g-sensor) και έτσι η οθόνη προσανατολίζεται αυτόματα οριζόντια ή κάθετα ανάλογα με το πώς κρατάμε τη συσκευή. Ο κατασκευαστής της οθόνης είναι η ταϊβανέζικη SiPix, η δεύτερη κατασκευάστρια ηλεκτρονικού χαρτιού μετά την επίσης ταϊβανέζικη E Ink.

Σε ένα μεγάλο βήμα για την Bookeen, το Cybook Orizon υποστηρίζει την πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω WiFi (802.11 b/g/n), αλλά και Bluetooth (2.1+EDR). Έτσι, το άκρως υπαινικτικό “I saw Google in a screen…” της πρώτης τους ανακοίνωσης επιβεβαιώνεται.

Το λειτουργικό έχει πυρήνα Linux 2.6. Θα υποστηρίζει αρχεία κειμένου ePUB/PDF (με ή χωρίς DRM), TXT και HTML και αρχεία εικόνας JPEG, GIF και PNG. Για την ανάγνωση των αρχείων κειμένου θα βασίζεται στο Adobe Mobile Reader και θα συνεργάζεται με το Adobe Digital Editions σε υπολογιστές με Windows ή MacOS για την αγορά αρχείων με DRM.

Ο επεξεργαστής είναι ο ARM της Samsung στα 400MHz.  Η εσωτερική μνήμη είναι στα 2GB και μπορεί να επεκταθεί με microSD κάρτα για 8GB ακόμα. Η μπαταρία είναι πολυμερών λιθίου (Li-Polymer) και διαρκεί για 10.000 γυρίσματα ή έως 3 εβδομάδες.

Στη συσκευασία με τη συσκευή περιλαμβάνεται καλώδιο USB, για σύνδεση με τον υπολογιστή για φόρτιση και μεταφορά δεδομένων, και θήκη από δερματίνη.


Πηγή: Bookeen 1, 2, 3