Το Amazon θα υποστηρίζει την ανάγνωση αρχείων ePUB στα Kindle (διαρροή)

To Amazon δίνει πλέον τη δυνατότητα στους εκδότες να υποβάλουν τα βιβλία τους σε μορφή ePUB και όχι μόνο σε Mobipocket. Παράλληλα, οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες Kindle του Amazon θα υποστηρίζουν πλήρως την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων σε μορφή ePUB. Αυτό προκύπτει από ανάρτηση στο site Good E-Reader, που βασίζεται σε ανεπίσημη πληροφόρηση από 4 εκδοτικούς οίκους, δύο εκ των οποίων συγκαταλέγονται στους μεγάλους εκδότες των ΗΠΑ. Το Amazon δεν έχει σχολιάσει τη διαρροή, η είδηση κάνει όμως το γύρο του internet στα εξειδικευμένα site για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις.

Από το ξεκίνημα της διάθεσης ηλεκτρονικών βιβλίων, το Amazon υποστηρίζει το αρχείο Mobipocket και έχει αγοράσει την εταιρεία που το ανέπτυξε, αν. Οι δημοφιλείς ηλεκτρονικοί αναγνώστες του, τα Kindle, από το 2007 που κυκλοφόρησαν όπως και η πλειάδα εφαρμογών Kindle για tablet PCs και κινητά υποστηρίζουν επίσης το Mobipocket.

Το ePUB όμως χρησιμοποιείται πρακτικά από όλους τους υπόλοιπους κατασκευαστές συσκευών και τα online βιβλιοπωλεία στον κόσμο. Είναι το στάνταρτ αρχείο για τα ηλεκτρονικά βιβλία σήμερα.

Αν η μεταστροφή του Amazon στο ePUB επαληθευτεί, θα σχετίζεται με δύο κυρίως λόγους. Στα τέλη Απριλίου, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τη δημιουργία υπηρεσίας δανεισμού ηλεκτρονικών βιβλίων από τις αμερικάνικες δημόσιες βιβλιοθήκες. Τα e-books των βιβλιοθηκών όμως είναι αποκλειστικά σε μορφή ePUB, οπότε θα έπρεπε να με κάποιον τρόπο να υποστηρίζει την ανάγνωσή τους από τις συσκευές και τις εφαρμογές του. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη σημαντική βελτίωση του ePUB. Αν και μέχρι σήμερα τα αρχεία Mobipocket και ePUB είχαν αντίστοιχες δυνατότητες και ήταν αμοιβαία μετατρέψιμα, το EPUB3, αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας, προσφέρει πολύ μεγαλύτερη και καλύτερη υποστήριξη πολυμέσων και διαδραστικότητας μέσα στα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ είναι συμβατό με όλα τα αλφάβητα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των γραφών της Άπω Ανατολής όπου οι χαρακτήρες γράφονται τόσο κάθετα όσο και οριζόνται. Θα ήταν πολύ ακριβό και χρονοβόρο για το Amazon να αναπτύξει μόνο του στο ίδιο επίπεδο το δικό αρχείο, ενώ η ύπαρξη διαφορετικών ειδών αρχείων θα περέπλεκε τα πράγματα και θα αύξανε το κόστος παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου για τους εκδότες.

Ακόμα πάντως και με την υιοθέτηση του ePUB, το Amazon θα μπορούσε να συνεχίσει να εφαρμόζει το δικό του κλείδωμα για τα ηλεκτρονικά βιβλία, έτσι ώστε να κρατήσει τους πελάτες του μέσα στο δικό του οικοσύστημα βιβλιοπωλείου, συσκευών και εφαρμογών. Η χρήση του ePUB δε σημαίνει ότι θα είναι δυνατή η ανάγνωσή του ανεξαρτήτως συσκευής ή προγράμματος. Θα σήμαινε όμως ότι ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του Amazon, καθώς το βασικό αντεπιχείρημα για την αγορά Kindle στις ΗΠΑ ήταν ότι δεν υποστηρίζεται ο δανεισμός e-books από τις βιβλιοθήκες.