Το Amazon άνοιξε και στην Ισπανία και η ενιαία τιμή βιβλίου δεν το φοβίζει

Το Amazon ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία του στην Ισπανία (amazon.es) με τυπωμένα βιβλία, ηλεκτρονικές συσκευές, μουσική και ταινίες και ως το τέλος του χρόνου θα αρχίσει να διαθέτει και ηλεκτρονικά βιβλία και ηλεκτρονικούς αναγνώστες Kindle. Τα βιβλία είναι τόσο στην επίσημη ισπανική γλώσσα, τα καταστιλιάνικα, όσο και σε τρεις σημαντικές περιφερειακές γλώσσες της Ισπανία, τα καταλανικά, τα γαλικιανά και τα βασκικά.
Καθώς ο χρόνος της έναρξης λειτουργίας τους και η προαναγγελία για τη διάθεση ebooks είχαν γίνει γνωστά από άρθρο στη μεγάλης κυκλοφορίας ισπανική εφημερίδα El País, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το με ποιο τρόπο το Amazon τοποθετείται στην αγορά της Ισπανίας, όπου όπως και στην Ελλάδα ισχύει η ενιαία τιμή του βιβλίου. Έτσι, το Amazon ανακοίνωσε ότι για παραγγελίες μεγαλύτερες από €19 η αποστολή είναι δωρεάν, ενώ με €14,95 το χρόνο (Amazon Prime) η αποστολη γίνεται χωρίς επιπλέον χρέωση ανεξάρτητα από το ύψος της. Το Amazon, αφού δεν μπορούσε να πουλήσει φτηνότερα τα ίδια τα βιβλία, μείωσε τις χρεώσεις για τα έξοδα αποστολής. Το Amazon είναι επίσης γνωστό για τις πολύ καλές υπηρεσίες και την υποστήριξη των πελατών του, ενώ διαπραγματεύεται επιθετικά και με τους εκδότες για τις τιμές χονδρικής. Στο ισπανικό Amazon θα μπορούν ακόμα οι πελάτες του να πωλούν μεταχειρισμένα αντικείμενα, κάτι αντίστοιχο με το eBay, κάτι που επίσης αναμένεται να δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο Amazon.
Πέρα από τις ΗΠΑ, το Amazon δραστηριοποείται στον Καναδά, την Κίνα, την Ιαπωνία και στην Ευρώπη στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Το Amazon στην Ιταλία άνοιξε το Νοέμβριο του 2010. Το αμερικανικό ηλεκτρονικό κατάστημα εμφανίζει μεγάλη κινητικότητα στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, τόσο με τα εγκαίνια των καταστημάτων σε Ιταλία και Ισπανία, όσο και με δυναμική είσοδο στο χώρο των ebooks σε Βρετανία, Γερμανία και, όπως όλα δείχνουν, στις αρχές Οκτωβρίου και στη Γαλλία. Το Amazon ιδρύθηκε το 1994 στις ΗΠΑ.
Η ηλεκτρονική διεύθυνση Amazon.gr είναι εδώ και χρόνια κατοχυρωμένη στο Amazon, αλλά απλά ανακατευθύνει στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά site του.