Το νέο MacBook Pro με οθόνη Retina ξαναφέρνει την ανάγνωση στα laptop

Στη χτεσινή παρουσίαση στο παγκόσμιο συνέδριο των προγραμματιστών της (WWDC 2012) η Apple είχε να μας δείξει “κάτι ακόμα”: το νέο MacBook Pro 15,4 ιντσών με οθόνη retina. Η Apple έφερε για πρώτη φορά στα laptop της μια οθόνη αντίστοιχα υψηλής ανάλυσης με αυτές του iPhone και του iPad. Και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για “το laptop με την υψηλότερη ανάλυση οθόνης στον κόσμο”. Το νέο MacBook Pro έχει επίσης έναν εντελώς νέο σχεδιασμό που φαίρνει πιο κοντά τις διαστάσεις και το βάρος του στα εξαιρετικά και λεπτά laptop MacBook Air. Χαρακτηριστικά, το νέο MacBook Pro με retina, αν και έχει οθόνη 15,4 ιντσών, έχει ίδιο βάρος (2,02 κιλά) με ένα MacBook Pro στις 13,3 ίντσες (2,06 κιλά) με τον παλιότερο σχεδιασμό. Βασισμένο μάλιστα σε ισχυρούς επερξεργαστές, μνήμη flash, που έχει μεγαλύτερη ταχύτητα από τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους και το λειτουργικό Mountain Lion, μπορεί να αντικαταστήσει έναν σταθερό υπολογιστή.
Τι είναι οι οθόνες retina
Όπως και στα iPad και iPhone, η Apple ονομάζει τη νέα της, υψηλής ανάλυσης, οθόνη retina (προφέρεται “ρέτινα”). Στα αγγλικά retina σημαίνει τον αμφιβληστροειδή του ματιού και η ονομασία υπονοεί ότι η οθόνη είναι τόσο ευκρινής που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα pixels, τα ελάχιστα τμήματα που την αποτελούν. Το πότε μια οθόνη μπορεί να ονομαστεί retina εξαρτάται από την απόσταση που βρίσκεται από τα μάτια μας. Κρατάμε π.χ. ένα laptop σε μεγαλύτερη απόσταση απ’ ό,τι ένα τηλέφωνο ή ένα tablet PC.

MacBook Pro με οθόνη retina και χωρίς οθόνη retina
(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Η νέα οθόνη του MacBook Pro
Έτσι, το MacBook Pro με οθόνη retina έχει ανάλυση 2880 x 1880 pixels ή 220 pixels ανά ίντσα (ppi). Η ανάλυση αυτή είναι διπλάσια από τα MacBook Pro με οθόνες παλιότερης τεχνολογίας. Σε μικρότερων διαστάσεων συσκευές, που τις κρατάμε αντίστοιχα πιο κοντά στα μάτια μας, μια οθόνη για να θεωρηθεί retina πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερη ανάλυση: το iPad έχει ανάλυση 264 ppi, ενώ το iPhone 326 ppi.
Το αναβαθμισμένο λειτουργικό για τα Mac, το Mac OS X Mountain Lion, υποστηρίζει την υψηλότερη αυτή ανάλυση και φέρνει αντίστοιχα σε εφαρμογές όπως ο browser Safari, το iMovie (ταινίες) και iPhoto (φωτογραφίες).
Επιπλέον, η οθόνη του νέου MacBook Pro οφελείται από τον ριζικό επανασχεδιασμό όλο του laptop. Η ενσωμάτωσή της στo ενιαίο πλαίσιο του laptop αφαιρεί επιπλέον στρώματα γυαλιού μπροστά από την οθόνη και έχει σαν αποτέλεσμα να είναι μειωμένο κατά 75% το θάμπωμα της οθόνης όταν πέφτει πάνω της το εξωτερικό φως.

Το βίντεο-παρουσίαση από την Apple
Οι υπόλοιπες αλλαγές
Η υψηλής ανάλυσης οθόνης και η φορητότητα ολοκληρώνεται με αυξημένη και εντυπωσιακή, για laptop, υπολογιστή ισχύ και ταχύτητα. Χρησιμοποιούνται οι επεξεργαστές της Intel Core i7 Ivy Bridge με τουλάχιστον 2.3 GHz, μνήμη RAM από 8 GB (1600MHz DDR3L), η ανεξάρτητη κάρτα γραφικών  και Nvidia GeForce GT 650M με μνήμη 1 GB GDDR5. Το MacBook Pro έχει δύο θύρες Thunderbolt και δύο θύρες USB 3.0, θύρα HDMI και υποδοχή για κάρτα SD. Η μπαταρία διαρκεί 7 ώρες με μία φόρτιση.

Δύο μεγάλες αλλαγές είναι ο εσωτερικός χώρος και η κατάργηση της χρήσης CD και DVD. Όπως και στα MacBook Air, το νέο MacBook Pro δε χρησιμοποιεί τον παραδοσιακό σκληρό δίσκο, αλλά μνήμη flash, όπως και τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet PC, που ξεκινά από τα 256 GB. Τα πλεονεκτήματα της μνήμης flash είναι ότι διαχειρίζεται τα αρχεία μέχρι και 4 φορές πιο γρήγορα από έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο, ενώ καταλαμβάνει μόλις το 10% του χώρου, κάτι κρίσιμο για τις φορητές συσκευές. Επίσης όπως στα MacBook Air, το νέο MacBook Pro δε δέχεται πλέον CD ή DVD, μια λογική κίνηση καθώς πρόκεται για τεχνολογία που αυξάνει τον όγκο του laptop και είναι σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένη, καθώς λίγοι τη χρησιμοποιούν πια.

Η τιμή του νέου MacBook Pro ακολουθεί την καινοτομία, τις επιδόσεις και την ποιότητα κατασκευής και ξεκινάει από τα $2199 (στην Ελλάδα θα κοστίζει τουλάχιστον €2199).

Συνολικά, το νέο MacBook Pro φέρνει στα κλασικά laptop στοιχεία από το πολύ λεπτό και φορητό MacBook Air, την ισχύ σταθερών υπολογιστών και την υψηλή ανάλυση της οθόνης ενός iPad. Και τοποθετεί τα MacBook ένα με δύο χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό, τα Ultrabooks με Windows.

Διαβάζοντας στο νέο MacBook Pro
Η ανάγνωση επιστρέφει στο laptop
Η οθόνη retina στο νέο MacBook Pro μπορεί να οδηγήσει σε μια ανάκαμψη της ανάγνωσης στα laptop. Σίγουρα, και σήμερα, θέλοντας και μη, διαβάζουμε πολύ στα laptop μας, από σελίδες στο internet και αρχεία PDF μέχρι πιο σύντομα κείμενα στο Facebook και το Twitter. Αλλά δεν είναι καθόλου ιδανικό μέσο για ανάγωση. Προτιμούμε τη φορητότητα και την υψηλή ανάλυση της οθόνης ενός iPad με retina, που υποστήριζει πολύ καλά περιεχόμενο με χρώμα, βίντεο και διαδραστικότητα, και, ειδικά για τα ebooks ένας ηλεκτρονικό αναγνώστη όπως το Kindle, με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού που δεν κουράζει τα μάτια.

Αυτό όμως έρχεται να το αλλάξει το MacBook Pro. Δεν είναι τόσο φορητό όσο το iPad και δεν έχει την αμεσότητα της οθόνης αφής, είναι βέβαιο. Δε θα είναι τόσο ξεκούραστο όσο το Kindle για να διαβάσει κανείς π.χ. 100 σελίδες κειμένου χωρίς διακoπή. Όμως έχει μια οθόνη επιπέδου iPad, που φέρνει την καθαρό, ευκρινές, υψηλής ανάλυσης κείμενο στην οθόνη μας, που κάνει το κείμενο για αυτό το λόγο πιο ξεκούραστο στην ανάγνωση. Η βελτίωση στην ποιότητα των φωτογραφιών και των βίντεο, που υπάρχουν συχνά σε site και πια και σε αρκετά ebooks, είναι επίσης δεδομένη.

Με ένα MacBook Pro με οθόνη Retina η ιδέα της ανάγνωσης ενός εκτενούς άρθρου στο internet ή το διάβασμα άρθρων από επιστημονικά περιοδικά σε PDF, ακόμα και ένα καλό απόσπασμα από κάποιο ebook, δε θα προκαλέι και τόση εκ των προτέρων δυσφορία. Η ανάγνωση στα laptop θα εξακολουθεί να αποτελεί ανάθεμα – αλλά σε ένα σημαντικό βαθμό θα πρέπει να εξαιρέσουμε αυτούς που έχουν ένα νέο MacBook Pro.