Τα πολύ ωραία ελληνικά audio books της Pathos Publishing

Από audio books δεν έχω μεγάλη εμπειρία. Όμως τα audio books (ηχητικά βιβλία) της Pathos Publishing με κέρδισαν αμέσως. Δεν πρόκειται απλά για την ανάγνωση ενός βιβλίου από έναν επαγγελματία ηθοποιό, αλλά για audio books σκηνοθετημένα με όλη τη σημασία της λέξης, με πολλούς αφηγητές-ηθοποιούς το κάθενα και με την κατάλληλη επιλογή μουσικής.

Και τα 7 audio books που έχει κυκλοφορήσει η Pathos Publishing, που εδρεύει στο Αμβούργο της Γερμανίας, είναι ιδιαίτερα προσεγμένα. Καταρχάς, βρίσκουμε ενδιαφέρουσες επιλογές τίτλων, από την Ομήρου Οδύσσεια σε διασκευή Σοφίας Ζαραμπούκα και τον Γλάρο Ιωνάθαν Λίβινγκστον ως Το ημερολόγιο ενός ευαίσθητου killer του Λουίς Σεπούλβεδα, τους Ναυαγούς του Hernán Neira και τον  απρόσμενο θάνατο ενός ψυχαναλυτή του Δημήτρη Γκενεράλη. Και υπάρχουν και δύο παιδικά audio books, Ο ψεύτης παππούς της Άλκης Ζέη και το Άλλοι καιροί, αλλα παιδιά των Άλκης Ζέη και Ζώρζ Σαρή.

Όλα τα audio books έχουν προσεγμένη παραγωγή, πολύ καλό ήχο και αφήγηση που σε κερδίζει. Οι αφηγητές-ηθοποιοί είναι τόσοι σε κάθε βιβλίο σχεδόν όσοι θα χρειάζονταν για να γυριστεί το βιβλίο σε ταινία. Στο Άλλοι καιροί, αλλα παιδιά των Άλκης Ζέη και Ζώρζ Σαρή αφηγούνται και ερμηνεύουν οι Άλκη Ζέη, Ζωρζ Σαρή, Ξένια Καλογεροπούλου και Αλέκα Παΐζη, ενώ άλλα βιβλία έχουν ακόμα πιο πολυπρόσωπο casting. H αφήγηση συνοδεύεται από ταιριαστές επιλογές μουσικής, ενώ το soundtrack συμπληρώνεται από φυσικούς ήχους ανάλογα με τη δράση που εξελίσσεται. Έτσι, η noir νουβέλλα Το ημερολόγιο ενός ευαίσθητου killer του Λουίς Σεπούλβεδα συνοδεύεται από noir jazz, αλλά και τους ήχους της πόλης.

Τα audio books έχουν διάρκεια από 40 λεπτά έως 3 ώρες και διατίθενται σε audio cd αλλά και μέσω του iTunes για iPod, iPhone, iPad και τον υπολογιστή μας (Windows PC ή Mac). Καθώς το καθεστώς των audio books στο iTunes είναι διαφορετικό από της μουσικής , τα audio books είναι κλειδωμένα (δε θα μπορέσετε δηλαδή να τα περάσετε στο κινητό σας τηλέφωνο ή σε ένα mp3 player ή έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη). Η Pathos Publishing πάντως αντιμετωπίζει πια το κλείδωμα περισσότερο σαν πρόβλημα παρά σαν λύση και σκοπεύει να διαθέσει τα audio books της σε mp3 χωρίς κλείδωμα. Οι τιμές για τα audio cd ξεκινούν από τα €15 και για τα αρχεία του iTunes από τα €10, τιμές που θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένες με την παραγωγή που έχει γίνει.

Καθώς μια παρούσιαση εν μέρει μόνο μπορεί να αποδώσει τη δουλειά που έχει γίνει, θα σας πρότεινα να ακουλουθήσετε τα links και να ακούσετε μόνοι σας τα πολλα διαθέσιμα δείγματα από τα audio books που έχει στο site της η Pathos Publishing. Κλείνω λέγοντας μόνο ότι, προσωπικά, μόλις τα άκουσα, η εικόνα που μου ήρθε στο μυαλό είναι να κάνω κάποιο ταξίδι και να ακούω στη διαδρομή ένα από αυτά τα audio books. Πραγματικά ενθουσιάστηκα.