Σύμφωνα με τις πρώτες παρουσιάσεις, το Kindle Paperwhite συντρίβει τον ανταγωνισμό (video)


Ομοιόμορφη διάχυση του φωτισμού για το Kindle Paperwhite (δεξιά), 
όχι και τόσο για το Nook GlowLight (αριστέρα)

Την ημέρα της παρουσίασής του από το Amazon είχαμε παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά και τις νέες δυνατότητες του Kindle Paperwhite. Με την κυκλοφορία του σήμερα στις ΗΠΑ έχουμε τις πρώτες παρουσιάσεις από δημοσιογράφους και bloggers που ασχολούνται με την τεχνολογία. Και το συμπέρασμα είναι ομόφωνο: το Kindle Paperwhite είναι ο κορυφαίος ηλεκτρονικός αναγνώστης που κυκλοφορεί και καλύτερο από την ευθέως ανταγωνιστική συσκευή του, το Nook GlowLight.
Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται στη δουλειά που έκανε το Amazon με την οθόνη, κυρίως σε σχέση με τον εσωτερικό φωτισμό. Το φως δε βρίσκεται πίσω από την οθόνη, αλλά από τα πλάγια και μπροστά. Και το Amazon κατάφερε η διάχυση του φωτισμού να γίνεται ομοιόμορφα στην οθόνη. Δεν είναι τέλειο, καθώς στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζονται ανομοιομορφίες, με κάποια σημεία να είναι πιο σκοτεινά, αλλά είναι πολύ καλύτερο από τον ανταγωνισμό του και, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι κάτι ενοχλητικό. Η μπαταρία διαρκεί 2 μήνες με το WiFi κλειστό και με διάβασμα 30 λεπτών την ημέρα, αλλά με το φως συνεχώς ανοιχτό στη μισή φωτεινότητα. Είναι ο διπλάσιος χρόνος από το Nook GlowLight.
Hands-on video

Πηγή: Cnet
Εγένετο λοιπόν φως και για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Αλλά η υπεροχή του Kindle Paperwhite δε σταματάει εκεί. Η οθόνη έχει όντως υψηλότερη ανάλυση και καλύτερο contrast από τα προηγούμενα Kindle και τον ανταγωνισμό, αλλά και η απόκριση της οθόνης στην αφή είναι αμεσότερη.
Παράλληλα, τα μενού έχουν επανασχεδιαστεί με πιο εμφανή διαφορά την περιήγηση στη βιβλιοθήκη με βάση τα εξώφυλλα. Ο υπολογισμός του χρόνου που απομένει για να διαβάσουμε ένα κεφάλαιο ή το βιβλίο με βάση το προσωπικό ρυθμό ανάγνωσης του καθένα (Time to Read) και η σύνοψη και ο ευρετηριασμός του βιβλίου (X-Ray) είναι δύο μοναδικά χαρακτηριστικά του Kindle, ακόμα και σε σχέση με τους υπόλοιπους ηλεκτρονικούς αναγνώστες Kindle.
“Το νέο Kindle δεν είναι ο πρώτος ηλεκτρονικός αναγνώστης με εσωτερικό φωτισμό: το Barnes & Noble πρόλαβε το Amazon με το Nook Simple Touch with GlowLight πριν από σχεδόν πέντε μήνες. Αλλά η φωτισμένη οθόνη του Kindle υπερέχει αυτής του Nook γιατί λύνει τα περισσότερα (αν και όχι όλα) τα προβλήματα ομοιόμορφου φωτισμού της συσκευής που κυκλοφόρησε πρώτη”

Wired

Τα μειονεκτήματα του Kindle Paperwhite είναι υπαρκτά, αλλά μάλλον όχι κρίσιμα για τους περισσότερους. Το Kindle Paperwhite δεν υποστηρίζει ήχο (για μουσική, podcasts και audio books ή μηχανική ανάγνωση κειμένου), στα $119 έχει διαφημίσεις στο screen saver και στο κάτω μέρος του κεντρικού μενού (μοντέλο διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ) και η εσωτερική μνήμη του δεν επεκτείνεται με κάρτες SD, αν και το 1 GB ωφέλιμου χώρου της συσκευής χωράει 1.000 e-books και το Amazon δίνει 5 GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου στο “σύννεφο” και απεριόριστο χώρο για τα e-books που έχουν αγοραστεί από αυτό. Τέλος, δεν περιλαμβάνεται μετασχηματιστής για φόρτιση από τη μπρίζα, μόνο καλώδιο για φόρτιση (και μεταφορά αρχείων) από τον υπολογιστή, κάτι που για τις παραγγελίες από την Ελλάδα και την Κύπρο δεν έχει σημασία αφού έτσι κι αλλιώς δε θα ήταν συμβατός με τις ευρωπαϊκές μπρίζες.
Τα πραγματικά κακά νέα είναι πως όχι μόνο δεν μπορούμε να το παραγγείλουμε από Ευρώπη, αλλά μπορεί να υπάρξει σημαντική καθυστέρηση καθώς φαίνεται πως ο ρυθμός κατασκευής του από το Amazon δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.
Οι παρουσιάσεις του Kindle Paperwhite: Cnet, Wired, Engadget, GigaOM, TechCrunch, The Verge, Mashable, Gizmodo, SlashGear, Time, Huffington Post, USA Today