Σχέδιο για εισαγωγή έγχρωμων ηλεκτρονικών αναγνωστών στα σχολεία της Σαγκάης
Η κυβέρνηση της πόλης της Σαγκάης σχεδιάζει σε μια προοπτική πέντε ετών την εισαγωγή έγχρωμων ηλεκτρονικών αναγνωστών στα Γυμνάσια της πόλης. Η προσπάθεια θα ξεκινήσει με δοκιμές που θα γίνουν στα σχολεία από τον Μάρτιο, όταν θα κυκλοφορήσει ο πρώτος ηλεκτρονικός αναγνώστης με έγχρωμο ηλεκτρονικό χαρτί. Η συσκευή θα κυκλοφορήσει αρχικά στην Κίνα από την Hanvon και θα διαθέτει τις νέες οθόνες έγχρωμου ηλεκτρονικού χαρτιού Triton της E Ink.
Αυτό προκύπτει σύμφωνα με δηλώσεις στην έγκυρη ταϊβανέζικη εφημερίδα τεχνολογίας DigiTimes που έκανε ο Liu Ying-jian, διευθυντής της Hanvon, διεθνές εταιρικό όνομα της κινεζικής Hanwang.
Η Hanvon είναι η εταιρεία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ηλεκτρονικών αναγνωστών στην Κίνα με 78% της αγοράς, αν και είναι λιγότερο γνωστή έξω από τη χώρα. Ο πρώτος έγχρωμος ηλεκτρονικός αναγνώστης της θα έχει οθόνη αφής 9.7 ιντσών και δυνατότητα σύνδεσης στο internet τόσο μέσω Wi-Fi όσο και μέσω 3G. Η τιμή του θα ξεκινάσει στα $440 (€313), τη στιγμή που το iPad στην Κίνα κοστίζει $590 (€420).
Η έλλειψη χρώματος και ενός πλήρους επεξεργαστή κειμένου ήταν οι δύο βασικοί λόγοι που θεωρώ ότι η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για εισαγωγή των ηλεκτρονικών αναγνωστών στα σχολεία δεν μπορεί ακόμα να εφαρμοστεί. Η εμπορική διάθεση του έγχρωμου ηλεκτρονικού χαρτιού αρχίζει να λύνει το ένα από τα προβλήματα, αν και βλέπουμε τη μεγάλη απόσταση που μένει να διανυθεί: και στη Σαγκάη που θα πειραματιστούν το βλέπουν να εφαρμόζεται σε πέντε χρόνια από τώρα, όταν δηλαδή η τεχνολογία θα έχει ωριμάσει κι άλλο.
Πηγή: DigiTimes
Η λύση για τα σχολεία ΔΕΝ είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης.
Χρειάζεται προσωπικός υπολογιστής ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ.
Π.χ. μια ταμπλέτα (υπολογιστής) που φυσικά θα έχει και τη δυνατότητα ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων.
Εννοείται και σύνδεση στο διαδίκτυο και ηχεία, κάμερα κτλ.
Οθόνη, φυσικά έγχρωμη, φυσικά που να διαβάζεται εύκολα και σε ανοικτό χώρο.
Δείτε την εκπληκτική
http://www.pixelqi.com/
που χρησιμοποιεί και ο OLPC.
Σήμερα όλα αυτά ΔΕΝ είναι όνειρα θερινής νυκτός.
Δείτε επίσης τη λύση
ARCHOS 101 internet tablet
https://store.archos.com/archos-internet-tablet-p-5005.html
Φυσικά ΜΟΝΟ με ελεύθερο λογισμικό, και το εκπαιδευτικό υλικό σε μορφότυπο ανοικτών εγγράφων, χωρίς περιορισμούς DRM.
και τα δύο χρειάζονται αλλά θα μας πουν μαξιμαλιστές.
Πως θα χρηματοδοτηθεί ή επιδοτηθεί η όλη προσπάθεια είναι βέβαια υπόθεση για brainstorming.
Απλά στο θέμα των έγχρωμων iPADοειδών θα πρέπει να υπάρχει κάποια προσοχή με τα μάτια των παιδιών γιατί με την υπάρχουσα τεχνολογία οθονών έγχρωμων e-readers(η οποία θα αλλάξει ραγδαία τα επόμενα 10 χρόνια) κουράζει στα μάτια
Είχα γράψει αναλυτικότερα όταν είχε κάνει την πρόταση ο Γ. Παπανδρέου, γι’ αυτό εδώ δεν επεκτάθηκα. Προς το παρόν δε βλέπω κάποια άλλη λύση πέρα από το laptop, που όμως έχει μια σειρά από μειονεκτήματα. Από την άλλη, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να καταγράφουμε τις εξελίξεις και τις τάσεις, ακόμα και τις μικρές αλλαγές. Και ο έγχρωμος ηλεκτρονικός αναγνώστης δίνει κάποιες νέες δυνατότητες, μας πάει ένα βήμα μπροστά, αυτό είναι όλο.
Για το ελεύθερο λογισμικό συμφωνούμε. Για το το Archos 101, ενδιαφέρον, να το δούμε λίγο στην πράξη, αλλά είναι αρκετά φτηνό.
Οι οθόνες Pixel Qi απ’ όσο ξερω δεν έχουν μπει σε μαζική παραγωγή. Μπορεί ένα υβρίδιο LCD/ηλεκτρονικού χαρτιού να είναι το μέλλον. Αλλά προτιμώ να μιλάω για την υπάρχουσα τεχνολογία κυρίως, όχι τοσο για συσκευές και τεχνολογίες που θα βγουν.
Για τη χρηματοδότηση, το βασικό είναι να παραγγείλεις κατευθείαν από κατασκευαστεί και μαζικά. Παίρνεις εντελώς άλλη τιμή. Αυτό που έγινε με τα netbook ήταν απλά επιδότηση των καταστημάτων με υπολογιστές
Αν διάλεγαν οι μαθητές η επιλογή θα ήταν σίγουρα iPad. Το θέμα δεν είναι οι συσκευές. Αυτό που λείπει ειναι η δημιουργικότητα , διάθεση και μεθοδοι που να εκμεταλλευονται τεχνολογικα εργαλεια για να βοηθησουν σε μια θετική εμπειρία μάθησης στους μαθητές. Άλλωστε ο ρόλος του δασκάλου πλέον πρέπει να αλλάξει. Learning by doing, engaging, collaborating.