Στο πρότυπο του Reader του Safari 5: επεκτάσεις για Chrome και Firefox


Ο Reader του Safari 5, που άρχισε να διατίθεται τον Ιούνιο, είναι μια λειτουργία που επιτρέπει μέσα από τον browser και πατώντας ένα εικονίδιο να διαβάσουμε ένα άρθρο από μια σελίδα στο ίντερνετ χωρίς να είναι φορτωμένη με γραφικά και διαφημίσεις, με τη γραμματοσειρά και στο μέγεθος χαρακτήρων που θέλουμε. Το αποτέλεσμα πραγματικά αυξάνει την αναγνωσιμότητα, ειδικά καθώς το άρθρο εμφανίζεται σε πρώτο πλάνο και η υπόλοιπη σελίδα σκοτεινιάζει, κάτι δηλαδή σαν Lights Off Mode για κείμενα, στην ίδια λογική με την παρακολούθηση βίντεο στο YouTube “με σβησμένα φώτα”. Επίσης, βλέπουμε κατευθείαν όλες της σελίδες ενός άρθρου, όσες κι αν είναι, χωρίς το αρκετά εκνευριστικό και χρονοβόρο πάτημα του next page. Μπορούμε, τέλος, να ζουμάρουμε και να εκτυπώσουμε ή να στείλουμε με email το κείμενο που διαβάζουμε με αναδυόμενο μενού στο κάτω μέρος της οθόνης. Προσοχή μόνο, λειτουργεί με μεμονωμένα άρθρα, όχι με home pages: δεν εφαρμόζεται π.χ. στην κεντρική σελίδα μιας εφημερίδας ή ενός portal ή ενός blog, αλλά στις επιμέρους σελίδες/άρθρα τους.

Ελάχιστοι έχουν βέβαια Safari και ακόμα λιγότεροι θα έμπαιναν στη διαδικασία να αλλάξουν browser για να έχουν τον Reader του Safari. Οι καλές ιδέες στα προγράμματα υπάρχουν, όμως, για να αντιγράφονται και έτσι έχει κυκλοφορήσει αντίστοιχη επέκταση, ο iReader, για Chrome και για Firefox. Αντιγραφή απλώς; Όχι μόνο, αλλά και με κάποιες βελτιώσεις όπως η υποστήριξη σε συντομεύσης πληκτρολογίου, πέρα από το πάτημα του εικονιδίου, για το Lights Off Mode για το άρθρο σας ή τη δυνατότητα αφαίρεσης και share του άρθρου στο Facebook ή το Twitter. Η επέκταση μάλιστα λειτουργεί και με Firefox 4 beta.

Για την ιστορία, ο Reader του Safari βασίζεται στο bookmarlet Readability της arc90, αλλά το βελτιώνει αρκετά (πιο ελαφρύς, δε χρειάζεται να αλλάξεις σελίδα, περισσότερο παραμετροποιήσιμος, ευκολία εκτύπωσης και αποστολής).

Αν και τα πράγματα είναι απλά και εύκολα, μπορείτε να επισκεφτείτε έναν αναλυτικότερο οδηγό για τον Reader του Safari (και πώς να τον “πειράξετε” λίγο), καθώς και έναν οδηγό για την επέκταση iReader για Chrome και Firefox.