Σταματάει το πρόγραμμα Microsoft Reader και το αρχείο LIT για τα ebooks

Η Microsoft ανακοίνωσε πως σταματάει τη διάθεση του προγράμματος Microsoft Reader για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων που διατίθενται ως αρχεία LIT, ιδιότητη μορφή αρχείου της Microsoft. Στις 8 Νοεμβρίου του 2011 κλείνει το βιβλιοπωλείο για e-books σε LIT και στις 30 Αυγούστου του 2012 σταματάει να διατίθεται και το πρόγραμμα από το site της Microsoft. Τα ήδη εγκατεστημένα προγράμματα σε υπολογιστές και άλλες συσευές θα συνεχίσουν, όπως είναι λογικό, να λειτουργούν κανονικά. Εδώ και χρόνια πάντως η Microsoft είχε σταμάτησει να αναπτύσσει ή να συντηρεί το πρόγραμμα και τον είδος του αρχείου. Η τελευταία έκδοση του προγράμματος για υπολογιστές ήταν το 2007 και η τέλευταία έκδοση για φορητές συσκευές αφορούσε το λειτουργικό Windows Mobile 6.1

Το πρόγραμμα Microsoft Reader άρχισε να διατίθεται το 2000 και προοριζόνταν για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων σε υπολογιστές, υπολογιστές τσέπης (PDA/palmtop) και κάποια κινητά, καθώς και στις πρώτες απόπειρες για tablet PCs. Για τα δεδομένα της εποχής, είχε πλούσια τυπογραφία στη διάταξη των σελίδων και τις γραμματοσειρές καθώς βασιζόνταν στο ClearType της Microsoft. Καθόλου αμελητέες δεν ήταν και οι δυνατότητες για σελιδοδείκτες, υπογραμμίσεις, λεξικό, αναζήτηση, ακόμα και αντιγραφή κειμένου. (βλ. MobileRead Wiki, Wikipedia), ενώ υποστήριζε επίσης κλείδωμα των βιβλίων. Αρκετά βιβλία, κυρίως τεχνικά, εκδόθηκαν σε μορφή LIT και το πρόγραμμα Microsoft Reader είχε αρκετή διάδοση ακολουθώντας την επιτυχία που είχε το λειτουργικό Windows Mobile σε φορητές συσκευές πριν την εμφάνιση του iPhone το 2007 και γενικότερα των smartphones.

Microsoft Reader και e-book σε μορφή LIT στο ASUS Α626,
PDA με Windows Mobile 5.0 και οθόνη LCD 3,5 ιντσών (πηγή)

Ο Microsoft Reader, όμως, όπως και γενικότερα η πρώτη προσπάθεια για τη διάθεση e-books που έγινε το 2000, δεν απέκτησε πραγματικά μεγάλη απήχηση και οι πωλήσεις e-books σε σύγκριση με τα τυπωμένα βιβλία ήταν ασήμαντες. Πρωτοπόροι στη δημιουργία e-books τότε ήταν επίσης η Palm, που έχει εξαγοραστεί από τη Hewlett-Packard, και η Mobipocket, που εξαγοράστηκε από το Amazon το 2005 και τα ομώνυμα αρχεία της, γνωστά και ως mobi, χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα στο Kindle. Τοηλεκτρονικό βιβλίο απέκτησε τη δυναμική που έχει σήμερα μόνο στα τέλη του 2007 με την κυκλοφορία από το Amazon του πρώτου Kindle, με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού.
Το τέλος του Microsoft Reader δε σημαίνει απαραίτητα ότι η Microsoft αποσύρεται πλήρως από την ανάπτυξη software για τα ηλεκτρονικά βιβλία, καθώς προωθεί ιδιαίτερα το λειτουργικό για κινητά Windows Mobile 7 και στα κινητά μια από τις σημαντικότερες εφαρμογές είναι η ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων. Ό,τι και να γίνει πάντως, εγκαταλείπει την ιδέα ενός αποκλειστικά δικού της, ιδιόκτητου αρχείου και κάποια νέα προσπάθειά της θα πρέπει να υποστηρίζει το ePUB, το διεθνές πρότυπο για τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Διαβάστε επίσης:

Πηγές: TechCrunch, The Digital Reader, Social Times