Σημαντικό software update για το Kindle. Επιτέλους, αριθμοί σελίδων!

Σημαντικό software update άρχισε να διαθέτει το Amazon για το Kindle 3 (WiFi ή WiFi + 3G). Πρόκειται για τη version 3.1 και το σημαντικότερο στοιχείο που φέρνει είναι ότι (επιτέλους) το Amazon μαζί με τα locations (χωρία) δίνει και τον αριθμό σελίδας στον οποίο βρισκόμαστε, και μάλιστα με βάση τη σελίδα του αντίστοιχου τυπωμένου βιβλίου.

Αναλυτικότερα, με το software update 3.1, οι νέες δυνατότητες είναι:

  • Πραγματικοί αριθμοί σελίδων, όπως είναι στο αντίστοιχο τυπωμένο βιβλίο. Διαβάζοντας ένα ebook που έχει αγοραστεί από το Amazon (δε λειτουργεί για τα υπόλοιπο ebooks), πατάμε το κουμπί Menu και δίπλα στην ένδειξη με τα locations εμφανίζεται και ο αριθμός της σελίδας (βλ. screenshot). Αυτή η δυνατότητα υπάρχει προς το παρόν για τα πιο δημοφιλή ebooks αλλά σταδιακά θα επεκταθεί σε όλα τα ebooks του Amazon καθώς και στις εφαρμογές που διαθέτει για κινητά, tablet PC και υπολογιστές. Αν έχει ενεργοποιηθεί η εμφάνιση του αριθμού των σελίδων, στη σελίδα του ebook στο site του Amazon εντοπίστε το “Page Numbers Source ISBN” στην ενότητα “Product Details”για να βρείτε το ISBN του αντίστοιχου τυπωμένου βιβλίου. Πολύ βολικό αν θέλετε να παραπέμψετε σε ένα βιβλίο, π.χ. γράφοντας μια επιστημονική εργασία ή ένα βιβλίο ή απλά για να πείτε στους φίλους σας πού ακριβώς βρίσκεστε ακόμα και όταν αυτοί δεν έχουν το βιβλίο σε Kindle ebooks. Πέρα από αυτά, αυτή η δυνατότητα, ένα μόνιμο αίτημα των περισσότερων κατόχων Kindle, επιτρέπει να ξέρουμε πόσο έχουμε διαβάσει και πόσο μας απομένει από ένα βιβλίο με τον τρόπο που το έχουμε συνηθίσει από τα τυπωμένα βιβλία, δηλ. με τον αριθμό των σελίδων. Και είναι χρήσιμη η αντιστοίχιση με το τυπωμένο γιατί στους υπόλοιπους ηλεκτρονικούς αναγνώστες ο αριθμός της σελίδας αλλάζει αν π.χ. μεγαλώσουμε ή μικρύνουμε το μέγεθος της γραμματοσειράς
  • Δημοσιοποίηση των σημειώσεων: ως τώρα στα ebooks που αγοράζαμε από το Amazon μπορούσαμε να κοινοποιήσουμε και να δούμε τα υπογραμμισμένα αποσπάσματα καθώς διαβάζουμε. Τώρα μπορούμε να κοινοποιήσουμε και τις σημειώσεις μας είτε στου κατόχους Kindle που θέλουμε είτε σε όλη την κοινότητα. Για να ενεργοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα (προαιρετικό), από την κεντρική σελίδα πατήστε Menu > Settings > Public Notes.
  • Before You Go : Στο τέλος του Kindle ebook που διαβάζουμε, μπορούμε να βαθμολογήσουμε το βιβλίο, να μοιραστουμε ένα μήνυμα σχετικά με αυτό και να δούμε προτάσεις για παρόμοια βιβλία ή βιβλία του ίδιου συγγραφέα. Όχι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους αναγνώστες, αλλά έμμεση προτροπή του Amazon για αγορά περισσότερων βιβλίων.
  • Νέα διάταξη του περιεχομένου των εφημερίδων και των περιοδικών, με καλύτερη προεπισκόπηση των άρθρων

Στη σχετική σελίδα του Kindle υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για την εγκατάσταση. Απαιτείται κατέβασμα του αρχείου της αναβάθμισης στον υπολογιστή και αντιγραφή του στο Kindle (με το καλώδιο USB). Τσεκάρετε πρώτα το serial number της συσκευής, γιατί οι αναβαθμίσεις διαφέρουν ανάλογα με τον αν η συσκευή είναι μόνο WiFi, αν είναι WiFi+3G αγορασμένο από ΗΠΑ και Καναδά ή αν είναι WiFi+3G αγορασμένο από Ευρώπη. Αν δεν έχετε κάνει προηγούμενες αναβαθμίσεις, αυτές γίνονται αυτόματα εγκαθιστώντας αυτό το update, απλά πρέπει να περιμένετε για 1-2 παραπάνω restart. Αν δεν κάνετε χειροκίνητα την εγκατάσταση, αυτή θα γίνει αυτόματα, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να καθυστερήσει βδομάδες.

Με το νέο τρόπο παραγγελίας και τις σημερινές ισοτιμίες, η τελική τιμή ενός Kindle 3 WiFi είναι €150 και ενός Kindle DX είναι €400. Για περισσότερες, αναλυτικές πληροφορίες διαβάστε τον οδηγό αγοράς Kindle από την Ελλάδα που έχει ετοιμάσει ο “Ηλεκτρονικός Αναγνώστης”.

Διαβάστε επίσης:
Σημείωση: Αν αγοράσετε τις συσκευές ακολουθώντας τα links προς το Amazon που υπάρχουν στην ανάρτηση ή το banner που ακολουθεί, το blog παίρνει μια μικρή προμήθεια επί της τιμής της συσκευής χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση για τον αγοραστή.

Αγορά Kindle από το Amazon.com