Σε ebook “Η υψηλή τέχνη της αποτυχίας” του Βαγγέλη Ραπτόπουλου από τον Ίκαρο

Διαθέσιμο σε ebook (ePUB) είναι το τελευταίο βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου “Η υψηλή τέχνη της αποτυχίας” (712 σελ, €12,99, iBookstore), μια συλλογή κειμένων αυτοβιογραφικών, όπως υπαινίσσεται και το εξώφυλλο, που ταυτόχρονα αποτελούν χρονικό της δεκαετίας του 2000.
Όπως ανέφερε στο “Βιβλιοδρόμιο” των Νέων η Μικέλα Χαρτουλάρη: “Στα 52 του και έπειτα από 22 μυθιστορήματα, νουβέλες, συλλογές επιφυλλίδων κ.ά., αυτός που ήξερε τόσο καλά το ’80 να ακούει τα «παραβατικά» λεγόμενα, ελληνικά νιάτα, μάς καλεί με το καινούργιο του βιβλίο να σηκώσουμε το γάντι των αξιακών ανατροπών που φέρνει η εποχή μας. Και να ασκήσουμε ως τέχνη ζωής, την «Υψηλή τέχνη της αποτυχίας» – αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου του με το οποίο και μετακομίζει εκδοτικά στον ιστορικό Ικαρο. Ο τόμος αυτός των 700 σελίδων είναι η πνευματική αυτοπροσωπογραφία του Ραπτόπουλου. Αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα χρονικό της δεκαετίας του 2000 αποτελούμενο από 163 σχολιαστικά κείμενά του, δημοσιευμένα ή αδημοσίευτα αλλά πάντως ξαναπειραγμένα και συναρμολογημένα με τη λογική εσωτερικού μονολόγου, για την περίοδο από τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μέχρι τον πόλεμο κατά των «Αγανακτισμένων»”

Το οπισθόφυλλο της “υψηλής τέχνης της αποτυχίας” επίσης καταγράφει τις θεματικές και το χαρακτρήρα του βιβλίου του Ραπτόπολου:

Tο βιβλίο αυτό είναι κάτι ανάμεσα σε ημερολόγιο και ντοκιμαντέρ, αυτοβιογραφία και χρονικό, εξομολογητικό δοκίμιο και οδοιπορικό στη δεκαετία του 2000. Μιλάει για την οικογένεια, τους φίλους και τα διαβάσματα του συγγραφέα. Για τη γνωριμία με συναδέλφους του όπως ο Ταχτσής, ο Σαμαράκης, ο Κουμανταρέας ή ο Νίκος Νικολαΐδης. Αλλά και για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, αφού πάνω από τριάντα χρόνια τα βιβλία τουδιχάζουν ακόμα και τους φανατικούς του αναγνώστες. 

Παράλληλα, μιλάει και για το Μπουρνάζι, το Μετρό, το Mall, το ΟΑΚΑ, το Big Brother και την καπναπαγόρευση. Για την άνοδο των γυναικών και την πτώση των αντρών, το Ίντερνετ, την οικολογία, την παγκοσμιοποίηση και τον πατριωτισμό. Για τα Δεκεμβριανά του 2008, την τρομοκρατία, τις ταραχές στην Κερατέα, το κόμμα του Λαζόπουλου και τους Αγανακτισμένους στο Σύνταγμα. 

Με άλλα λόγια, το βιβλίο αυτό μιλάει για μια δεκαετία που ξεκίνησε ως ο ορισμός της επιτυχίας: με την ακλόνητη πεποίθηση ότι γίναμε Ευρώπη, μέσα από την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Για να καταλήξει, πριν καν εκπνεύσει το 2010, στο γκρέμισμα της νεοπλουτίστικης βιτρίνας κι αυταπάτης, και στο βούλιαγμά μας σε μια οικονομική κρίση τόσο βαθιά, ώστε να καλούμαστε τώρα να μάθουμε την υψηλή τέχνη της αποτυχίας.

Περισσότερα για τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο και το έργο του μπορείτε να διαβάσετε στο προσωπικό του blog. 

Σημεία πώλησης και δυνατότητες ανάγνωσης
Τα e-books των Εκδόσεων Ίκαρος διατίθενται από το site των εκδόσεων και τα βιβλιοπωλεία PERIZITITO.GR, IANOS και iBookstore. Ο Ίκαρος διαθέτει συνολικά 31 ebooks σε ePUB, ανάμεσά στους έργα των Χρήστου Γιανναρά και Κικής Δημουλά, καθώς και τις εφαρμογές Ντίλι-Ντίλι και Logicomix για iPad, iPhone και iPod touch.

Στα ηλεκτρονικά βιβλία τους ενσωματώνεται υδατογράφημα με το όνομα του αγοραστή/αναγνώστη (social DRM) και δεν είναι κλειδωμένα με Adobe DRM, οπότε μπορούν να διαβαστούν με την εφαρμογή ή τη συσκευή της επιλογής μας και να μετατραπούν σε αρχείο Mobipocket για Kindle (οδηγός βήμα-βήμα για τις μετατροπές). Η μετατροπή αυτή δεν είναι εφικτή για τα ebooks που αγοράζονται από το iBookstore.