Σε λειτουργία το Kindle Matchbook για συνδυασμό έντυπων και ebooks

Τη δυνατότητα όσοι έχουν αποκτήσει ένα έντυπο βιβλίο να προμηθευτούν και το ebook σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές ή ακόμα και δωρεάν ανακοίνωσε χθες το Amazon. 
Η νέα υπηρεσία ονομάζεται Kindle MatchBook και καλύπτει έντυπα βιβλία που έχουν αγοραστεί από το αμερικάνικο κατάστημα από το 1995, όταν άρχισε να λειτουργεί, μέχρι και αυτά που θα αγοραστούν μελλοντικά. Η προσφορά ισχύει για έντυπα βιβλία που έχουν αγοραστεί καινούργια, εξαιρούνται δηλαδή τα μεταχειρισμένα. Τα ebooks θα μπορούν να αγοραστούν προς $2,99, $1.99 ή $0.99 ή να διατίθενται ακόμα και δωρεάν.

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί έως τώρα 75.000 τίτλοι από 10.000 που είχαν ανακοινωθεί αρχικά και το Amazon σκοπεύει να τα αυξήσει σημαντικά. Με την εξαίρεση όμως του HarperCollins η συμμετοχή των μεγάλων εκδοτικών οίκων περιορίζεται στις λίγες δεκάδες τίτλους για τον καθένα.

Εδώ μπορείτε να δείτε ποια βιβλία είναι ενταγμένα στην υπηρεσία Kindle MatchBook.

Το Kindle MatchBook είναι σχεδιασμένο στο ίδιο πνεύμα με το Amazon AutoRip, όπου όποιος έχει αγοράσει ή θα αγοράσει ένα μουσικό CD μπορεί να το αποκτήσει και σε MP3. Για τη μουσική όμως τα MP3 είναι δωρεάν για τους κατόχους του αντίστοιχου CD.

Το Kindle MatchBook υλοποιεί την ιδέα του bundle στα ebooks, του συνδυασμού δηλαδή της έντυπης και της ηλεκτρονικής έκδοσης σε μια χαμηλότερη τιμή. Αφενός, ικανοποιεί αυτούς που κατέχοντας από παλιότερα την έντυπη έκδοση ενός βιβλίου θα ήθελαν και την ηλεκτρονική, για να τη διαβάσουν στη συσκευή τους, να τη μεταφέρουν πιο εύκολα ή να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής ανάγνωσης, όπως την αναζήτηση μέσα στο κείμενο και τις ηλεκτρονικές σημειώσεις. Αφετέρου, παρά τη διαρκώς αυξανόμενη προτίμηση των αναγνωστών στα ebooks, οι έντυπες εκδόσεις μπορεί να είναι επίσης χρήσιμες, π.χ. στην εκπαίδευση, ή για συλλεκτικούς λόγους. Σε αυτήν την περίπτωση ο αναγνώστης μπορεί να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα και των δύο μορφών του βιβλίου.
Παρόλο που είναι διαθέσιμη αρχικά μόνο για τις αγορές από το αμερικάνικο Amazon, το Kindle MatchBook αναμένεται και στα άλλα καταστήματα Amazon, όπως στο βρετανικό, από το οποίο έχουν γίνει οι περισσότερες αγορές έντυπων βιβλίων στην Ελλάδα.
Για τους αναγνώστες, το bundle έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίο θα ήταν χρήσιμο να εφαρμοστεί και από εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα. Θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν όμως οι περιορισμοί της ελληνικής νομοθεσίας, που επιβάλλει ενιαία τιμή στα βιβλία για 2 χρόνια από την έκδοσή τους.