Σελίδα για δωρεάν ebooks – αυτοεκδόσεις ξεκίνησε το Project Gutenberg

Σελίδα όπου σύγχρονοι συγγραφείς μπορούν να ανεβάσουν τα ebooks του που έχουν εκδώσει μόνοι τους ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου το Project Gutenberg, η παλιότερη ψηφιακή βιβλιοθήκη στο internet. Για να διαβάσετε ένα από τα 677 δωρεάν ebooks που έχουν ανέβει ως τώρα ή για να ανεβάσετε το δικό σας ebook πηγαίνεται στο ειδικό site που έχει φτιάξει για αυτό το σκοπό το Project Gutenberg στο self.gutenberg.org.
Στο “Project Gutenberg Self Publishing” οι συγγραφείς μπορούν να ανεβάζουν ebooks που έχουν πνευματικά δικαιώματα, από το πλήρες copyright μέχρι τις άδειες Creative Commons και το Copyleft, αντίθετα με το κυρίως site του Project Gutenberg που όλα τα έργα είναι αρκετά παλιότερα και είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων. Τα αρχεία όμως δεν είναι κλεδιωμένα και όλα τα ebooks είναι δωρεάν. Ως τώρα τα ebooks γίνονται δεκτά μόνο σε μορφή PDF.

Για να διαβάσετε ένα ebook μπορείτε να πατήσετε απλά το εικονίδιο του αρχείου (δεν απαιτείται εγγραφή στο site) και να το κατεβάσετε μπορείτε να επιλέξετε save link as ή, αν έχετε ανοίξει ήδη το ebook, save as (οι εντολές και η ακριβής διαδικασία μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα και τον browser που χρησιμοποιείτε).
Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας του Project Gutenberg είναι η ανάδειξη και διάδοση σύγχρονων έργων σε όλες τις κατηγορίες βιβλίων. “Σύγχρονα κλασικά έργα, δημοσιευμένα βιβλία και ποίηση για τον ανεξάρτητο αναγνώστη” είναι το σύνθημά του. Το site βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση λειτουργίας και διαρκώς γίνονται τροποποιήσεις.
Το Project Gutenberg δημιουργήθηκε το 1971 και είναι η πρώτη προσπάθεια για ψηφιοποίηση των βιβλίων. Διαθέτει περισσότερα από 40.000 ebooks δωρεάν και ελεύθερα δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και ebooks στα ελληνικά. Για την ιστορία του Project Gutenberg διαβάστε το άρθρο με αφορμή το θάνατο το 2011 του ιδρυτή του Michael Hart, του εφευρέτη του ηλεκτρονικού βιβλίου.