Πώς να μετατρέψε ένα αρχείο PDF σε mobi για Kindle (οδηγός)

Τα αρχεία mobi είναι το αντίστοιχο των ePUB για τις συσκευές και τις εφαρμογές Kindle. Δίνουν τη δυνατότητα πλήρους προσαρμογής του κειμένου στις διαστάσεις της διαθέσιμης οθόνης και τροποποίησης του μεγέθους, του είδους και των αποστάσεων των χαρακτήρων. Η ανάγνωση με τα mobi είναι σαφώς πιο άνετη, ειδικά στις οθόνες μικρών διαστάσεων, σε σχέση με τα PDF, αφού δεν απαιτείται ζουμ και κύλιση μέσα στο ζουμαρισμένο αρχείο (panning). Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός για τη μετατροπή αρχείων PDF σε mobi για Kindle.

Η καλύτερη μετατροπή
Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για την μετατροπή ενός PDF σε mobi είναι μέσα από τη δωρεάν υπηρεσία του Amazon. Το δωρεάν, ανοιχτού λογισμικού κώδικα πρόγραμμα Calibre είναι επίσης μια λύση, αλλά δε δίνει τόσο καλό αποτέλεσμα. Επιπλέον, με την υπηρεσία του Amazon παρόλο που χρειάζεται μια μικρή διαδικασία για να ξεκινήσετε, οι μετατροπές γίνονται στη συνέχεια πολύ πιο εύκολα και απλά: απλά στέλνετε με email το αρχείο PDF που θέλετε να μετατρέψετε και το παραλαμβάνετε μέσω WiFi στη συσκευή. Ακόμα, το αρχείο που έχει μετατραπεί αποθηκεύται (επίσης δωρεάν ως τα 5 GB) από το Amazon και μπορείτε να έχετε πρόσβαση όπου έχετε internet και έτσι να το διαγράψετε όποτε θέλετε, π.χ. για εξοικονόμιση χώρου στη συσκευή, και στη συνέχεια να το ξακακατεβάσετε.
Ποια PDF μετατρέπονται
Η διαδικασία που περιγράφω στη συνέχεια ισχύει τόσο για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες Kindle όσο και για τις εφαρμογές Kindle για iPhone, iPad και Android.
Για να μετατρέπεται το αρχείο θα πρέπει να είναι PDF κειμένου, δηλαδή το κείμενο να είναι ήδη αναζητήσιμο π.χ., και όχι εικόνας, όπως συμβαίνει σε σκαναρισμένες σελίδες που δεν έχουν περάσει από πρόγραμμα αναγνώρισης των χαρακτήρων (OCR). Η μετατροπή δεν είναι αποτελεσματική όταν το κείμενο είναι χωρισμένο σε στήλες, γιατί οι γραμμές το κειμένου δεν εμφανίζονται με τη σωστή σειρά. Οι ένθετες εικόνες και τα διαγράμματα συνήθως δεν παιρνούν στο αρχείο που έχει μετατραπεί. Πρακτικά η μετατροπή είναι αποτελεσματική ότι έχουν αρχείο PDF κειμένου, χωρίς στήλες ή εικόνες – το αποτέλεσμα βέβαια, και σε αυτήν την περίπτωση, δε συγκρίνεται με ένα αρχείο mobi που έχει δημιουργηθεί με εξειδικευμένα, επαγγελματικά προγράμματα.
Προετοιμασία
Για να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μετατροπής του Amazon πρέπει να έχετε κάνει register τη συσκευή ή την εφαρμογή στο Amazon, να τις συνδέσετε δηλαδή με ένα λογαριασμό στο βιβλιοπωλείο (είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται πιστωτική κάρτα). 
Από τη στιγμή που έχετε κάνει register, το Amazon έχει δώσει μια διεύθυνση email αποκλειστικά για κάθε συσκευή ή εφαρμογή που έχετε, συνήθως του τύπου [username]@Kindle.com. Μπορείτε να βρείτε τη διεύθυνση είτε από την επιλογή Menu > Settings είτε από τη σελίδα Manage Your Kindle στην ενότητα Personal Document Settings
Η μετατροπή με email
Ο πρώτος τρόπος είναι να στείλετε το αρχείο PDF που θέλετε να μετατρέψετε στη διεύθυνση της συσκευής της εφαρμογής ή της συσκευής Kindle από τον προσωπικό λογαριασμό email σας. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να εξουσιοδοτήσετε μια διεύθυνση email για να στέλνει αρχεία στη συσκευή ή την εφαρμογή σας. Αυτό γίνεται από την ενότητα Personal Document Settings στη σελίδα Manage Your Kindle που αναφέραμε προσθέτοντας τη διεύθυνση ή τις διευθύνσεις που θέλετε.
Εξουσιοδότηση διευθύνσεων email
Μετά ανεβάζετε το αρχείο PDF που θέλετε για μετατροπή ως συνημμένο (attachment) σε ένα νέο μήνυμα email και το στέλνετε στη διεύθυνση email του Kindle γράφοντας στο θέμα τη λέξη convert. Το αρχείο σας θα παραδοθεί σύντομα στην εφαρμογή ή τη συσκευή σας έχοντας μετατραπεί σε αρχείο mobi.
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να μετατρέψετε πέρα από αρχεία PDF και αρχεία Word (.doc, .docx, .rtf) και σελίδες από το internet (.html, .htm).
Για να αποστείλετε στο Kindle ένα αρχείο PDF ή mobi χωρίς να το μετατρέψετε, ακουλουθείτε την ίδια διαδικασία (συνημμένο σε email) αφήνοντας το θέμα κενό.
Τα αρχεία μπορεί να αποσταλούν επίσης συμπυεσμένα σε μορφή .zip. Το κάθε αρχείο για μετατροπή δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 50MB και δεν μπορούν να σταλούν πάνω από 25 αρχεία συγχρόνως.
Φροντίστε όταν αναμένεται αρχείο σε ηλεκτρονικό αναγνώστη Kindle να έχετε απενεργοποιήσει τη σύνδεση στο internet με 3G (αν η συσκευή διαθέτει 3G), γιατί αλλιώς το Amazon επιβάλλει υψηλές χρεώσεις ($0,99/MB).
Πηγή: Amazon