Ποιος σκότωσε την Britannica; (Δεν ήταν η Wikipedia)
Η εγκυκλοπαίδεια Encarta της Microsoft και το PC
Η Wikipedia ξεκίνησε το 2001, αλλά η Britannica είχε ήδη χρεοκοπήσει το 1996. Αυτό που μεσολάβησε ήταν μια άλλη εγκυκλοπαίδεια, σε CD-ROM, η Encarta της Microsoft, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1993 (και έκλεισε το 2009). Η Encarta ήταν φτηνότερη, δεν καταλάμβανε χώρο, περιελάμβανε βίντεο και ήχο και είχε τη σφραγίδα της Microsoft.
Δεν είναι όμως ότι η Britannica άργησε να έρθει στον υπολογιστή και internet. Παρόλο που τη δεκαετία του 1980 απέρριψε πρόταση της Microsoft να κυκλοφορήσει μια εκδοχή της για PC, για τα Windows 1.0, κάτι που οδήγησε τη Microsoft να βγάλει την Encarta, η Britannica εκδόθηκε για πρώτη φορά σε CD-ROM το 1989 και άνοιξε site στο internet ήδη από το 1994.
Όμως το πρόβλημα της Britannica ήταν βαθύτερο. “Δεν είναι ότι η Encarta έκανε τη γνώση φτηνότερη” λέει ο Appelbaum, “είναι που η τεχνολογία αντικατέστησε το ρόλο της ως το προϊόν ‘αιχμής’ που μπορούν να αγοράσουν υπερβολικά αγχωμένοι γονείς. Αγόραζαν στα παιδιά τους υπολογιστή αντί για μια Britannica”.
Πέρα από τα πλεονεκτήματα μιας ηλεκτρονικής έκδοσης, η Britannica έχει παρακμάσει και παύει να τυπώνεται γιατί το ρόλο της εγκυκλοπαίδειας ως σύμβολο μόρφωσης και ως πρόταγμα εκπαίδευσης για τα παιδιά και τους αγχωμένους για το μέλλον τους γονείς τα έχει αντικαταστήσει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Και είναι σίγουρο ότι σήμερα συμβουλευόμαστε μια εγκυκλοπαίδεια πολύ περισσότερο από οποτεδήποτε στο παρελθόν – σαφώς περισσότερο από μια φορά το χρόνο.
[…] Britannica ανακοίνωσε πως σταματάει την έντυπη έκδοσή της (χωρίς να ευθύνεται η Wikipedia), 244 χρόνια πριν από την πρώτη της […]
[…] Ποιος σκότωσε τη Britannica; (Δεν ήταν η Wikipedia) […]