Ποια είναι η καλύτερη εφαρμογή για την ανάγνωση ebooks στο iPad;

Την προηγούμενη βδομάδα έγραφα για τις διαφορές του iPad και των e-readers ως πλατφόρμες για την ανάγνωση e-books και είχα επισημάνει τότε ότι ακόμα και οι κατασκευαστές e-readers με δικά τους e-bookshops έχουν δημιουργήσει εφαρμογές για την ανάγνωση e-books στο iPad, και γιατί είναι αναγκασμένοι να το κάνουν από την επιτυχία της συσκευής στους 5 μήνες κυκλοφορίας τους, αλλά και γιατί το iPad δεν είναι απαραίτητα μια ευθέως ανταγωνιστική συσκευή.

Ποια εφαρμογή όμως είναι η καλύτερη για την ανάγνωση e-books στο iPad; Ο Walter Mossberg της Wall Street Journal δοκίμασε το iBooks της ίδιας της Apple, την εφαρμογή Kindle του Amazon και την εφαρμογή Nook του Barnes & Noble. Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μίας.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως είναι αρκετά παρόμοιες, παρά έχουν διαφορές μεταξύ τους. Και οι τρεις είναι δωρεάν και λειτουργούν με πρότυπο τις συσκευές Kindle. Δίνουν πρόσβαση σε μια online βιβλιοθήκη βιβλίων που έχετε ήδη αγοράσει και σε ένα κατάστημα για αγορές. Και οι τρεις αποθηκεύουν τη σελίδα που σταματήσατε να διαβάζετε και έχουν ενσωματωμένο λεξικό και αναζήτηση, τη δυνατότητα σημειώσεων, υπογραμμίσεων και σελιδοδεικτών και αναζήτησης περισσότερων πληροφοριών για μια λέξη στο Google ή τη Wikipedia.

Το iBooks της Apple είναι αισθητικά το καλύτερο, με το κεντρικό μενού να μοιάζει με ξύλινη βιβλιοθήκη και το γύρισμα της σελίδας να θυμίζει το τυπωμένο βιβλίο, δείχνοντας μάλιστα ένα τμήμα από το κείμενο που ακολουθεί καθώς γυρνάτε σελίδα. Κρατώντας τη συσκευή οριζόντια, βλέπετε δύο σελίδες δίπλα-δίπλα και τα γραφικά στο κέντρο παραπέμπουν στο δέσιμο ενός τυπωμένου βιβλίου. Το iBooks έχει ενσωματωμένο online κατάστημα, ενώ οι εφαρμογές Kindle και Nook οδηγούν για αγορές στον browser για να αποφύγουν να δώσουν τα ποσοστά που κρατάει η Apple από τις πωλήσεις. Το iBooks δίνει τη δυνατότητα ανάγνωσης και PDF στο iPad, αλλά και συγχρονισμό τους μέσω iTunes στον υπολογιστή. Kindle και Nook δεν έχουν ακόμα αυτή τη δυνατότητα στο iPad. Τέλος, το iBooks, αντίθετα με τις δύο άλλες εφαρμογές, επιτρέπει στη συσκευή να σας διαβάζει δυνατά κείμενα στα αγγλικά (text-to-speech).

Από την άλλη, το iBooks έχει μόνο 130.000 τίτλους βιβλίων και του λείπουν ακόμα και best-seller, ενώ το Kindle έχει 700.000 τίτλους, από τους οποίους οι 655.000 είναι από βιβλία με πνευματικά δικαιώματα, και το Nook έχει περίπου 1 εκατομμύριο τίτλους, αν και οι μισοί είναι από παλαιότερα βιβλία, που δεν τυπώνονται πια. Το iBooks και η εφαρμογή Kindle δε διαθέτουν περιοδικά και εφημερίδες, αλλά, ακόμα και η εφαρμογή Nook που διαθέτει κάποια, δεν είναι πάντα διαθέσιμα.

Η εφαρμογή Kindle για το iPad δείχνει αμέσως το λήμμα του λεξικού για τη λέξη που επιλέγετε/δείχνετε, χωρίς να ανοίξει κάποιο ειδικό μενού όπως γίνεται στις άλλες δύο εφαρμογές. Δίνει επίσης τη δυνατότητα να δείτε αποσπάσματα που έχουν υπογραμμιστεί από άλλους αναγνώστες και να συγχρονίσετε το τελευταίο σημείο που διαβάζατε, τους σελιδοδείκτες και τις σημειώσεις σας με μια συσκευή Kidle και στις εφαρμογές Kindle για PC με Windows, Mac, iPhone, iPod Touch, BlackBerry και συσκευές με Android. Ενώ η εφαρμογή Nook έχει τις ίδιες δυνατότητες συγχρονισμού με -παράξενη- εξαίρεση την ίδια τη συσκευή Nook, το iBooks συγχρονίζεται μόνο με iPhone και iPod Touch, καθώς για τις άλλες συσκευές, ακόμα και για Mac, δεν υπάρχει αντίστοιχη εφαρμογή. Και με την εφαρμογή Kindle είναι δυνατή η ανάγνωση δύο σελίδων δίπλα-δίπλα όταν κρατάτε τη συσκευή οριζόντια και η απεικόνιση της σελίδας μιμείται εξίσου καλά το τυπωμένο βιβλίο, αν και στο γύρισμα της σελίδας δεν υπάρχει προεπισκόπηση του κειμένου που ακολουθεί.

Η εφαρμογή Kindle πάντως, ακολουθώντας τη συσκευή, δε δείχνει πραγματικούς αριθμούς σελίδας, αλλά το αριθμό χωρίου (location), κάτι που μπερδεύει, ενώ και οι γραμματοσειρές δεν είναι τόσο ευανάγνωστες όσο του iBooks.

Η εφαρμογή Nook, όπως και η αντίστοιχη συσκευή, επιτρέπει να το δανεισμό κάποιων τίτλων για δύο βδομάδες και την επιλογή έγχρωμων φόντων για τα βιβλία και έγχρωμων γραμματοσειρών. Εμφανίζει όμως περισσότερους περιορισμούς και προβλήματα σε πιο βασικές λειτουργίες ανάγνωσης. Έτσι, για πολλές λέξεις δεν υπήρχαν αντίστοιχα λήμματα στο λεξικό, ενώ τα βιβλία άνοιγαν πιο αργά. Σε ένα βιβλίο της δοκιμής οι πρώτες σελίδες έλειπαν, ενώ σε ένα άλλο ο τίτλος δεν ανταποκρινόταν στο βιβλίο. Μάλιστα, η ανάγνωση οριζόντια, με δύο σελίδες, δε δούλευε για όλα τα βιβλία.

Οι τιμές των βιβλίων και στις 3 εφαρμογές είναι σε γενικές γραμμές παραπλήσιες, αν και σε κάποια μπορεί ένας τίτλος να ήταν φτηνότερος ή ακριβότερος.Κάποια πιο τολμηρά συμπεράσματα
Σύμφωνα με τον Walter Mossberg που έκανε τη δοκιμή οι διαφορές δεν ανάμεσα στις 3 εφαρμογές δεν είναι μεγάλες. Πάντως, διαβάζοντας αυτά που γράφει θα έλεγα ότι η εφαρμογή Kindle φαίνεται η πιο ώριμη και δουλεμένη για την ανάγνωση e-books στο iPad, όπως εξάλλου και το software στη συσκευή Kindle, αν δε θεωρήσουμε τόσο σημαντικά ζητήματα όπως την αλλαγή φόντου στο βιβλίο ή τα εφέ κατά την αλλαγή σελίδας. Το iBooks είναι βέβαια πολύ κοντά και έχει το ελαφρυντικό ότι είναι πολύ πρόσφατο ακόμα, ενώ η εφαρμογή Nook δεν είναι πάντα, όπως εξάλλου και το software της αντίστοιχης συσκευής, τόσο γρήγορο και αξιόπιστο.

Πηγή:  Wall Street Journal