Παρουσιάστηκαν τα Microsoft Surface, τα tablet PC με Windows 8

Παρουσιάστηκαν χτες στο Λος Άντζελς τα Microsoft Surface, τα tablet PC της Microsoft με λειτουργικό Windows 8. Σε μια στροφή στην ως τώρα στρατηγική της η Microsoft δε θα παρέχει μόνο το λειτουργικό σύστημα για τα tablet PC, αλλά θα κατασκευάζει η ίδια και τις συσκευές. Η κονσόλα παιχνιδιών Xbox 360, τα “ποντίκια” και τα πληκτρολόγια Microsfoft ήταν οι μόνες φορές στο παρελθόν που η εταιρία έχει παρουσιάσει με επιτυχία συσκευές αποκλειστικά δικής της κατασκευής. Η πάγια επιλογή της ήταν να πουλάει τα δικαιώματα χρήσης του λειτουργικού της σε κατασκευαστές.
Δύο θα είναι τα tablet PC της Microsoft: το Surface με λειτουργικό Windows RT και επεξεργαστή ARM (μικρότερη ισχύ, αλλά οικονομικότερο στη μπαταρία) και το Surface Pro με Windows 8 Pro και επεξεργαστή Intel Ivy Bridge.
Σε τρία σημεία τα Surface θα ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό:

  • Η θήκη Touch Cover, σε 5 χρώματα, θα ενσωματώνει πλήρες πληκτρολόγιο και trackpad (το σύγχρονο “ποντίκι” των laptop). Η θήκη θα κουμπώνει στο Surface μαγνητικά, όπως στις θήκες της Apple για το iPad.
  • Ενσωματώνουν το Kickstand, στήριγμα για να στέκεται όρθια η οθόνη και να μπορούν τα tablet PC, σε συνδυασμό με το Touch Cover, να χρησιμοποιούνται ως laptop.
  • Θα υπάρχει γραφίδα, που “θα μεταφέρει την εμπειρία του γραψίματος με το χέρι στο Surface” και θα αναγνωρίζεται αυτόματα, ώστε να απενεργοποιείται η αναγνώριση εντολών από τα δάκτυλα.

Και στα δύο μοντέλα η οθόνη θα έχει διαστάσεις 10.6 ιντσών και θα είναι υψηλής ευκρίνειας (“full HD”), χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο αριθμός των pixel. Θα υπάρχουν θύρες USB (2.0 για το Surface και 3.0 για το Surface Pro) και MicroSD, καθώς και DisplayPort για σύνδεση με μεγαλύτερη, εξωτερική οθόνη. Το βάρος και το πάχος του Surface (676 γραμμάρια, 9,3 χιλιοστά) θα είναι αντίστοιχο με του iPad 3, ενώ το βάρος και του πάχος του Surface Pro (903 γραμμάρια, 13,5) παραπέμπει σε υπερφορητά laptop όπως το MacBook Air και τα Ultrabooks με Windows (τα 900 γραμμάρια πάντως δεν είναι και πολύ βολικά για να τα κρατάς με το ένα χέρι).

Surface, με Windows RT

Surface Pro, με Windows 8 Pro

Αυτή είναι η λογική της Microsoft. Τα Surface Pro, με πλήρες λειτουργικό Windows 8 και ισχυρό επεξεργαστή Intel Ivy Bridge, να είναι μια λύση δύο σε ένα, ισχυρό tablet PC και συχρόνως υπερφορητό laptop. Το “απλό” Surface θα ανταγωνίζεται με το iPad και τα tablet PC με Android, που όμως θα έχει χάρη στο πλήρες πληκτρολόγιο και το trackpad της θήκης λειτουργικότητα επίσης πιο κοντά στα laptop.

iPad vs Surface

Τα σκοτεινά σημεία
Αρκετά είναι όμως τα σκοτεινά σημεία. Οι τιμές δεν έχουν ανακοινωθεί, αν και τα μεν Surface θα είναι κοντά σε τιμή με το iPad (από $500) και το δε Surface Pro κόντα σε τιμή με το MacBook Air ($1000). Επίσης, δεν είναι γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας των συσκευών, πέρα από το αρκετά αόριστο “90 μέρες μετά την κυκλοφορία των Windows 8”. Και στα τεχνικά χαρακτηριστικά υπάρχουν κενά: η ισχύς των επεξεργαστών, η RAM, η ανάλυση της οθόνης, η ποιότητα στις κάμερες κλπ.

Κρίσιμο θα είναι είναι επίσης πόσες και πόσο καλές θα είναι οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν για το λειτουργικό Windows RT και κατά πόσο οι εφαρμογές για Windows 8 θα λειτουργούν εξίσου καλά σε laptop και tablet PC.

Η πλήρης παρουσίαση των Surface από τη Microsoft