Ξεκίνησε το δανεισμό ebooks για Kindle το Amazon από τις αμερικανικές δημόσιες βιβλιοθήκες

Το Amazon μόλις ανακοίνωσε ότι αρχίζει το δανεισμό ηλεκτρονικών βιβλίων από 11.000 τοπικές δημόσεις βιβλιοθήκες των ΗΠΑ μέσα από τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες Kindle και τις εφαρμογές του για tablet PC, κινητά και υπολογίστές. Ο δανεισμός ebooks ήταν μια υπηρεσία που ήδη προσέφεραν οι αμερικανικές δημόσιες βιβλιοθήκες μέσω της εταιρείας Overdrive σε συσκευές και εφαρμογές που υποστήριζαν ebooks σε ePUB με το κλείδωμα της Adobe, αλλά είναι η πρώτη φορά που ο δανεισμός είναι διαθέσιμος για τους κατόχους συσκευών και εφαρμογών Kindle που υποστηρίζει ebooks σε Mobi με ιδιόκτητο κλείδωμα του Amazon. Ο δανεισμός και για το Kindle θα γίνεται μέσω του Overdrive. Το Kindle έχει μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ που ξεπερνάει το 50%.
Οι κάτοικοι των ΗΠA μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό στην τοπική τους βιβλιοθήκη και στη συνέχεια να δανείζονται ebooks χωρίς να χρειάζεται να επισκέφθούν τη βιβλιοθήκη. Η εταιρεία Overdrive ανέφερε πως το 2010 ο δανεισμός ebooks από βιβλιοθήκες τριπλαστιάστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Για τα ebooks που δανείζονται από τις δημόσιες βιβλιοθήκες το Amazon δίνει το ίδιες υπηρεσίες με τα ebooks που αγοράζονται από το κατάστημά του: κατέβασμα του βιβλίου στη συσκευή μέσω δωρεάν 3G δικτύου, συγχρονισμός του τελευταίου σημείου ανάγνωσης, σημειώσεων και υπογραμμίσεων ανάμεσα σε συσκευές και εφαρμογές, επισήμανση των παραθεμάτων που άλλοι αναγνώστες έχουν υπογραμμίσει, αντιστοίχιση με τις σελίδες του τυπωμένου βιβλίου, μοίρασμα παραθεμάτων σε Facebook και Twitter, δημοσιοποίηση των υπογραμμίσεων του αναγνώστη σε άλλους χρήστες της πλατφόρμας (Public Notes).
Η αδυναμία δανεισμού ebooks βιβλιοθηκών από το Kindle ήταν ένα μειονέκτημα για το Amazon, καθώς την υπηρεσία την πρόσφεραν όλοι οι ανταγωνιστές του στις ΗΠΑ που διαθέτουν συσκευές. Στην προσπάθεια αυτή εμπλεκόταν και ένα τεχνικό ζήτημα: τα ebooks των βιβλιοθηκών είναι σε μορφή ePUB και με το κλείδωμα της Adobe. Αν το ζήτημα του κλειδώματος λύνεται μέσω του Overdrive, είναι ασαφές αν τα ePUB μετατρέπονται σε mobi για Kindle ή αν τα αρχεία, παρόλο που τυπικά δανείζονται από τις βιβλιοθήκες, τελικά προέρχονται από τη βάση ebooks του Amazon. 
Στην Ελλάδα οι βιβλιοθήκες δε διαθέτουν ηλεκτρονικά βιβλία για δανεισμό.