Ξεκίνησε η λειτουργία του CosmoBooks, του βιβλιοπωλείου με ebooks της Cosmote

Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα τη λειτουργία του το CosmoBooks, το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της Cosmote με ebooks στα ελληνικά. Δεν έχει γίνει ακόμα επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της Cosmote, αλλά το βιβλιοπωλείο, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε, είναι πλήρως λειτουργικό, με δυνατότητα αγοράς και κατεβάσματος βιβλίων και με εφαρμογές για iPhone και iPad και συσκευές με λειτοργικό Android.

Μπορείτε να μπείτε στο βιβλιοπωλείο από τη διεύθυνση www.CosmoBooks.gr. Διαθέτει 3.667 ebooks στα ελληνικά (ανάμεσά τους 81 δωρεάν) από 76 διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους, που καλύπτουν όλες τις θεματικές κατηγορίες βιβλίων. Τα ebooks διατίθενται σε μορφή ePUB και PDF, ανάλογα με τον τίτλο και τον εκδότη. Με το CosmoBooks συνεργάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των εκδοτικών οίκων που διαθέτουν ebooks στα ελληνικά, ανάμεσά τους οι εκδόσεις Άγκυρα, Άρλεκιν/Bell, Ίκαρος, Καστανιώτης, Κέδρος, Λιβάνης, Μίνωας, Νομική Βιβλιοθήκη, Οξύ, Πατάκης, Περίπλους, Τετράγωνο, Ψυχογιός. Το βιβλιοπωλείο έχει τα χρώματα και το γραφιστικό ύφος των site της Cosmote και χρησιμοποιεί μια παραλλαγή του σήματος της εταιρίας. 
Πού διαβάζονται

Το CosmoBooks διαθέται εφαρμογή για iPhone, iPod touch και iPad και εφαρμογή για Android. Οι εφαρμογές δίνουν τη δυνατότητα περιήγησης στο βιβλιοπωλείοκαι κατεβάσματος ebooks και ανάγνωσής τους. Μέσα από την εφαρμογή για Android μπορούν να γίνουν και αγορές ebooks, ενώ οι στις εφαρμογές για iPhone, iPod touch και iPad δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα (η Apple θα έπαιρνε τότε προμήθεια 30% επί της τιμής) και οι αναγνώστες μπορούν να αγοράσουν μέσα από τον browser Safari. Με τις εφαρμογές μπορούν να διαβαστούν επίσης και αρχεία ePUB ή PDF που έχουμε στη συσκευή μας ή παίρνουμε με email κλπ, είτε είναι ξεκλείδωτα είτε είναι κλειδωμένα με Adobe DRM. Πέρα από την αγορά και την ανάγνωση, οι εφαρμογές δίνουν μια σειρά δυνατότητες: σημείωση σελιδοδεικτών, υπογραμμίσεις, σημειώσεις, αναζήτηση, παραμετροποίηση της εμφάνισης του κειμένου, αυτόματο άνοιγμα του βιβλίου στην τελευταία σελίδα που διαβάζαμε την προηγούμενη φορά. Μπορούμε να μεγαλώσουμε ή να μικρύνουμε το γράμματα στα αρχεία ePUB, ενώ στα PDF μπορούμε να κάνουμε ζουμ ή να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία reflow (αυξομειώνει το μέγεθος των γραμμάτων).
Τα ebooks του CosmoBooks διαβάζονται επίσης στους υπολογιστές (Mac και PC) με το δωρεάν πρόγραμμα Adobe Digital Editions και στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες εκτός του Kindle.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ebooks χρησιμοποιούν το κλείδωμα της Adobe και δεν μπορούν να μετατραπούν. Κάθε ebook μπορεί να διαβαστεί σε 6 διαφορετικούς υπολογιστές και σε 6 ηλεκτρονικούς αναγνώστες/τηλέφωνα/tablet PC. Τα ebooks με την ένδειξη “Social DRM” ενσωματώνουν τα προσωπικά στοιχεία του αγοραστή, αλλά μπορούν να μετατραπούν σε Mobi για συσκευές Kindle (δείτε πώς).
Πώς μπορούμε να πληρώσουμε
Για τις αγορές μπορούμε να πληρώσουμε με πιστωτικές κάρτες (Visa, Mastercard) και με την υπηρεσία PayPal. Οι συνδρομητές της Cosmote όμως εχουν επιπλέον την επιλογή να αγοράσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία τους και να τα χρεώσουν απέυθειας στον λογαριασμό του κινητού τους με ανώτατο επιτρεπτό όριο παραγγελιών 35 Ευρω/ μήνα. Οι συνδρομητές καρτοκινητής μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλο το διαθέσιμο ποσό στην κάρτα τους.

Οι αγορές μπορούν να γίνονται τόσο από την Ελλάδα, την Κύπρο όσο και από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Εξυπηρέτηση πελατών
Πέρα από τις πληροφορίες που υπάρχουν στο site του CosmoBooks, οι ενδιαφερόμενοι μπορού να απευθυνθούν επίσης σε όλα τα καταστήματα COSMOTE, ΓΕΡΜΑΝΟΣ και OTE και στο εμπορικό δίκτυο αντιπροσώπων της εταιρείας ή να καλέσουν την Εξυπηρέτηση Πελατών COSMOTE στο 13838.

Ένα μεγάλο στοίχημα
Το βιβλιοπωλείο της Cosmote είναι η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας βιβλιοπωλείου ebooks σε τέτοια κλίμακα στην Ελλάδα και αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη ώθηση στο ηλεκτρονικό βιβλίο. Μέσω της βάσης συνδρομητών της Cosmote (και ευρύτερα του OTE) και με τις προωθητικές ενέργειες που θα συνοδεύουν το CosmoBooks, θα δοθεί η δυνατότητα ανάγνωσης ebooks σε ένα ευρύτατο φάσμα ανθρώπων στην Ελλάδα, που μέχρι σήμερα μπορεί να μη γνώριζαν καν τι είναι τα ebooks. Πιθανόν, αυτό να έχει γενικότερα θετικές επιπτώσεις στη φιλαναγνωσία στην Ελλάδα.

Το CosmoBooks, τόσο με την προβολή του όσο και με τις πωλήσεις του, μπορεί να αποτελέσει επίσης κίνητρο για περισσότερους εκδότες να κυκλοφορήσουν τα βιβλία τους και σε ebooks, καθώς και για την ψηφιοποίηση με εντατικότερους ρυθμούς των τίτλων των εκδοτών που ήδη διαθέτουν ebooks.

Το background

Η τεχνική υποδομή για το CosmoBooks παρέχεται από τη DigiBooks4All, που έχει δημιουργήσει το βιβλιοπωλείο MyeBooks και έχει κάνει αντίστοιχες συσεργασίες στην Ελλάδα και διεθνώς. Η Cosmote είναι η εταιρία με το μεγαλύτερο αριθμό συνδρομητών και καρτοκινητών στην Ελλάδα.

Ο “Ηλεκτρονικός Αναγνώστης” είχε ήδη από τις 29 Μαΐου δημοσιεύσει τις προετοιμασίες της Cosmote για τη λειτουργία του CosmoBooks.