Ξαφνικά και το Kindle έχει δύο μήνες μπαταρία!

(κλικ για μεγέθυνση)

Ίσως τελικά οι μηχανικοί του Barnes & Noble να μην έκαναν θαύμα στο νέο Nook, που ανακοινώθηκε πως έχει μπαταρία που κρατάει 2 μήνες. Ίσως πάλι να πρόκειται για σπασμωδική αντίδραση του Amazon, που μέχρι σήμερα μπορούσε να υποστηρίζει ότι έχει τον ηλεκτρονικό αναγνώστη με τη μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας στην αγορά. Όπως και να ‘χει αρκετά πράγματα ξεκαθαρίζουν αφού διευκρινίζεται πώς υπολογίζει τουλάχιστον το Amazon, αλλά και το Kobo τη διάρκεια της μπαταρίας. Για το τι ακριβώς γίνεται με το Nook 2 θα χρειαστεί να περιμένουμε τις πρώτες δοκιμές.

Με την ανακοίνωση από το Barnes & Noble πως το νέο Nook έχει μπαταρία διάρκειας δύο μηνών, το Amazon άλλαξε τα τεχνικά χαρακτηριστικά στη σελίδα του Kindle και αναφέρει πως και το Kindle έχει μπαταρία διάρκειας 2 μηνών, αντί για 1 που έγραφαν μέχρι σήμερα, και αυτό χωρίς να γίνει καν κάποια αναβάθμιση του software της συσκευής. Ενδιάμεσα το Amazon επανέφερε την αρχική περιγραφή, αλλά η εξήγηση που δίνει το Amazon για τους υπολογισμούς αυτούς είναι άκρως διαφωτιστική:

Με μια φόρτιση η μπαταρία διαρκεί μέχρι 2 μήνες με το 3G internet κλειστό με ανάγνωση για μισή ώρα την ημέρα. Αν διαβάζετε για 1 ώρα την ημέρα, η μπαταρία διαρκεί μέχρι ένα μήνα. Με ανοιχτό το 3G internet, η μπαταρία διαρκεί μέχρι 10 μέρες. Η διάρκεια της μπαταρίας θα ποικίλλει ανάλογα με τη χρήση του 3G internet, όπως από τον αν ψωνίζετε στο Kindle Store, αν σερφάρετε στο internet ή αν κατεβάζετε περιεχόμενο. Σε περιοχές με χαμηλή κάλυψη ή με δίκτυο μόνο EDGE/GPRS, η μπαταρία θα καταναλώνεται πιο γρήγορα.

Αν κάνουμε τους υπολογισμούς δηλαδή, το Kindle προσφέρει 30 ώρες καθαρού διαβάσματος, χωρίς internet, αν και ο χρόνος αναμονής με μία φόρτιση μπορεί να φτάσει και τους 2 μήνες. Σε σχέση με το Nook 2, το Kindle έχει την ίδια ακριβώς μπαταρία, λέει το Amazon, απλά το παρουσιάζουν με διαφορετικό τρόπο.

Ο Michael Serbinis, διευθύνων σύμβουλος του Kobo, δήλωσε και εκείνος με τη σειρά του πως και το Kobo Touch Edition, αν διαβάζει κανείς μισή ώρα την ημέρα και δε χρησιμοποιεί το internet, έχει μπαταρία που διαρκεί δύο μήνες.

Το Barnes & Noble απάντησε άμεσα μέσω του Jamie Iannone, προέδρου του Barnes & Noble Digital Products:

Με μπαταρία που διαρκεί μέχρι 2 μήνες με μία φόρτιση, το ολοκαίνουργιο Nook έχει τη μπαταρία με τη μεγαλύτερη διάρκεια στον κλάδο και ανώτερη απόδοση μπαταρίας από το Kindle 3. Στα τεστ που κάναμε με τις συσκευές δίπλα δίπλα, κάτω από ακριβώς τις ίδιες συνθήκες, η συνεχής χρήση της συσκευής είχε ως αποτέλεσμα περισσότερο από 2 φορές μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας από το Kindle. Διαβάζοντας μια σελίδα το λεπτό, η μπαταρία του ολοκαίνουργιου Nook διαρκεί για 150 ώρες, ενώ η μπαταρία του Kindle, διαβάζοντας με τον ίδιο ρυθμό, της μιας σελίδας το λεπτό, διαρκεί 56 ώρες (με κλειστό το WiFi και στις δύο συσκευές). Κάναμε επίσης ένα τέστ συνεχούς γυρίσματος σελίδων με ρυθμό μία σελίδα το δευτερόλεπτο, το ολοκαίνουργιο Nook προσφέρει περισσότερα από 25.00 συνεχόμενα γυρίσματα σελίδας με μία φόρτιση.

Το Barnes & Noble αποφεύγει να απαντήσει ακριβώς στα επιχειρήματα του Amazon, αν και περιγράφει με λεπτομέρειες τα τεστ που έκανε. Από τη στιγμή όμως που δεν έχουν γίνει πραγματικές δοκιμές του Nook 2 από δημοσιογράφους και blogger, έχουμε μόνο την ανακοίνωση του B&N για τη διάρκεια της μπαταρίας του “ολοκαίνουργιου” Nook και το ζήτημα μένει να διευκρινιστεί.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: CNet 1, 2