Μερικές ενδιαφέρουσες ειδήσεις από το live webcast για τα Google ebooks

Παρακολούθησα το live webcast που διοργάνωσε η O’Reilly Media για τα Google ebooks με δύο στελέχη της Google. Και ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, που έβγαλε ή επιβεβαίωσε και αρκετές ειδήσεις.

Το webcast κράτησε μία ώρα και ξεκίνησε με μια παρουσίαση για τα Google ebooks με κάποιες γενικές πληροφορίες, πώς τα αντιλαμβάνεται η Google, τι ευκαιρίες δίνουν, πώς τα πάνε ως τώρα. Αλλά το πραγματικά καλό ήταν οι ερωταπαντήσεις που πήραν το μισό χρόνο του webcast. Οι συμμετέχοντες υπέβαλαν ερωτήσεις μέσω του live chat – δυνατότητα που εκμεταλλεύτικα δεόντως ρωτώντας αρκετά πράγματα. Σίγουρα δεν έχεις τη δυνατότητα κάθε μέρα να ρωτάς live τον product manager του Google Books – και εκείνος να σου απαντάει. Πολύ καλό κλίμα δηλαδή και ωραία εμπειρία.

Κάνοντας live twitting ως eAnagnostis κατά τη διάρκεια του webcast κατέγραψα τα ακόλουθα ενδιαφέροντα πράγματα:

 • Το Google ebooks είναι μέρος του Google Partner Program (για εκδότες και συγγραφείς που αυτο εκδίδονται), το οποίο με τη σειρά του είναι μέρος του  Google Book
 • Μέσω των υπηρεσιών της Google μπορούμε να αναζητήσουμε βιβλία, να τα αγοράσουμε, να βρούμε άλλα βιβλιοπωλεία από όπου μπορούμε να τα αγοράσουμε και μπορούμε να τα διαβάσουμε.
 • Από όποιο βιβλιοπωλείο που συνεργάζεται με τη Google και αν αγοράσουμε, τα ebooks μας θα είναι διαθέσιμα σε μία ενιαία βιβιοθήκη με Google ebooks.
 • 1 εκατομμύριο εφαρμογές έχουν εγκατασταθεί από τότε που ξεκίνησαν τα Google ebooks (6 Δεκέμβρη 2010). Δε νομίζω ότι είναι και τόσες πολλές, μιλώντας για κάτι που είναι Google.
 • Το Google Books διαθέτει 15 εκατομμύρια βιβλία, από αυτά 2,5 εκατ. έχουν παραχωρηθεί από τους 35.000 εκδότες στη Google, από αυτούς οι 4.000 είναι στις ΗΠΑ. Από αυτά “εκαντοντάδες χιλιάδες” είναι διαθέσιμα προς πώληση ως Google ebooks. Στις ΗΠΑ υπάρχουν 180 βιβλιοπωλεία που πουλάνε ebooks μέσα από τη Google (resellers).
 • Η περισσότερη ανάγνωση γίνεται μέσα από τις εφαρμογές, αλλά η αναζήτηση και η ανακάλυψη νέων βιβλίων για διάβασμα γίνεται στον browser
 • Μια σημαντική μειοψηφία αναγνωστών έχει 2 ή 3 smartphones και/ή tablet PC, οπότε οι υπηρεσίες με συγχρονισμό μέσω internet έχουν μεγάλη σημασία.
 • Το best seller της Google είναι ως τώρα “Το Κορίτσι με το Τατουάζ” (Girl with Dragon Tatoo ) του Στιγκ Λάρσον. Οι πωλήσεις ebooks γίνονται μόνο στις ΗΠΑ. Γενικώς, τα περισσότερα βιβλία που πουλιούνται είναι λογοτεχνία.
 • Πολλά Google ebooks πουλιούνται μέσω ανεξάρτητων, μικρών βιβλιοπωλείων, που ήταν ένας βασικός στόχος που είχε θέσει η Google.
 • Η Google είναι ανοιχτή σε συνεργασία με το Amazon για να φέρει τα Google ebooks στο Kindle, υπονοώντας ότι το Amazon δε θέλει (απάντηση σε δική μου ερώτηση).
 • Σύμφωνα με τη Google, το κλείδωμα των ebooks (DRM) είναι απαίτηση των εκδοτών, γι’ αυτό η Google έδωσε αυτήν τη δυνατότητα. Οι εκδότες όμως που δεν το επιθυμούν μπορούν να επιλέξουν να μην κλειδώνονται τα ebooks τους. Λογαριασμός Adobe απαιτείται μόνο αν θέλουμε να διαβάσουμε τα ebooks σε ηλεκτρονικό αναγνώστη, αλλιώς αρκεί ο λογαριασμός που ήδη έχουμε στη Google. (δική μου ερώτηση)
 • Η Google θέλει να υπάρχει η δυνατότητα ebooks από βιβλιοθήκες, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις από τους εκδότες, με τους οποίους βρίσκεται σε σχετικές συνομιλίες.
 • Συζητάει επίσης με sites αυτοέκδοσης βιβλίων, όπως το Lulu, για να συμπεριλάβει τα βιβλία τους στο Google ebooks
 • Η αγορά βιβλίων από Google ebooks εκτός ΗΠΑ θα ξεκινήσει “μέσα στο 2011”. 
 • Οι μικροί, ανεξάρτητοι εκδότες μπορούν να υποβάλλουν τα βιβλία τους στη Google σε οποιαδήποτε μορφή, ακόμα και τυπωμένα, αν και αυτό θα καθυστερήσει τη διαδικασία ανεβάσματος των βιβλίων. Η Google κάνει τη μετατροπή για να ανέβουν στο Google ebooks. Για τις χρεώσεις όμως οι εκδότες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη Google.
 • Η Chrome web app για τα Google Books πρόκειται να βελτιωθεί, αλλά δεν είναι αλήθεια ότι είναι απλώς ένα bookmark για το Google ebookstore, αλλά “είναι ένας έυκολος τρόπος να έχουμε πρόσβαση στο κατάστημα”. Έμμεσα παραδέχονται ότι είναι ένα bookmark είναι προς το παρόν (δική μου ερώτηση).
 • Η offline ανάγνωση των Google ebooks υποστηρίζεται από τις εφαρμογές. Δηλαδή δε θα υπάρχει σύντομα η δυναότητα για offline reading μέσα από τον browser. Μπορούμε βέβαια να κατεβάσουμε τα ebooks.
 • Η Google δε σχεδιάζει να παρέχει τη δυνατότητα να δανείζονται τα ebooks και ως τώρα όσοι το κάνουν δεν το κάνουν με τρόπο βολικό και φιλικό προς τους αναγνώστες (δίκιο έχουν, καθόλου βολικό βλ. περίπτωση Kindle). Ο δανεισμός των ebooks πάντως θα ενίσχυε τις πωλήσεις, γιατί έτσι ένα ebook γίνεται γνωστό.
 • Ετοιμάζονται και Google eTextbooks (πανεπιστημιακά εγχειρίδια).
 • Η Google δεν προσθέτει δικά της metadata στα ebooks (όπως κάνει στα βιβλία που σκανάρει η ίδια), αλλά αν οι εκδότες πρόσθεταν περισσότερα metadata τα αποτελέσματα στην αναζήτηση θα βελτιώνονταν σημαντικά.
 • Η Google θα κατεβάζει ebooks αν διαπιστωθεί ότι είναι παράνομα, αλλά από τη στιγμή που κάποιος κατεβάσει το ebook στον υπολογιστή του η Google δε θα μπορεί να το “πάρει πίσω”, το ebook θα ανήκει για πάντα στον αναγνώστη, όχι δηλαδή όπως έκανε η Amazon με το “1984” του Τζωρτζ Ώργουελ, που το απέσυρε όχι μόνο από το βιβλιοπωλείο της, αλλά το διέγραψε και από τα Kindle όσων το είχαν αγοράσει (επέστρεψε τα χρήματα).
 • Η Google δε σχεδιάζει να κυκλοφορήσει δικό της ηλεκτρονικό αναγνώστη
 • Τα reviews από τους αναγνώστες για τα βιβλία είναι ήδη διαθέσιμα, αλλά στην επόμενη αναβάθμιση θα υποστηρίζονται επίσης σημειώσεις και σχόλια.
 • Θα προστεθεί υποστήριξει και για “επαυξημένα”, enhanced ebooks (δηλαδή ebooks με ενσωματωμένο βίντεο).
 • “Σύντομα” θα μπορούμε να ανεβάζουμε στον προσωπικό μας λογαριασμό Google ebooks και δικά μας αρχεία, ώστε να διαθέτουμε online (στο “σύννεφο”) μια ενιαία βιβλιοθηκή με αγορασμένα και δωρεάν ebooks από τη Google καθώς και τα δικά μας ηλεκτρονικά βιβλία από άλλες πηγές (ePUB ή PDF). (δική μου ερώτηση)

Αρκετές σημαντικές ειδήσεις, πιστεύω, που ξεκαθαρίζουν πράγματα για το πώς λειτουργούν τα Google ebooks καθώς και ποια είναι τα σχέδια της Google στον τομέα αυτόν. Από τη σκοπιά πάντως των αναγνωστών, και ειδικά αυτών που βρίσκονται στην Ελλάδα, το σημαντικότερο νέο ίσως είναι ότι “σύντομα” θα μπορούμε να ανεβάζουμε τα δικά μας αρχεία και να διατηρούμε online τη δική μας ενιαία βιβλιοθήκη, που θα είναι προσβάσιμη από όπου υπάρχει internet. Μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που πολλοί αναγνώστες τη ζητούν από τη Google και σίγουρα θα είναι κάτι χρήσιμο.

Δείτε και ακούστε ολόκληρο το webcast

Διαβάστε επίσης: