Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση για τα ebooks στο Mall

Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η εκδήλωση για το ηλεκτρονικό βιβλίο στο i-bank store της Εθνικής Τράπεζας στο Mall. Την εκδήλωση διοργάνωνε η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Έκανα την εισαγωγική παρουσίαση για το ηλεκτρονικό βιβλίο και τις συσκευές ανάγνωσης, ενώ μας μίλησε επίσης ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος από το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ.

Ο ειδικός χώρος που διαθέτει το i-bank store για εκδηλώσεις είχε γεμίσει ασφυκτικά αλλά χάρη στη φροντίδα των υπευθύνων του καταστήματος έγινε εφικτό να εξασφαλιστούν καθίσματα για όλους, καθώς και η προβολή της παρουσίασης και σε μια δεύτερη οθόνη ώστε να παρακολουθούν όλοι απρόσκοπτα. Για τα ebooks ήρθαν να συζητήσουν αναγνώστες που διαβάζουν ήδη ή ενδιαφέρονται να διαβάσουν ηλεκτρονικά, αλλά και βιβλιοπώλες, εκδότες, συγγραφείς που τους ενδιαφέρουν οι αυτοεκδόσεις, επιμελητές κειμένων και βιβλιοθηκονόμοι. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε το ηλεκτρονικό βιβλίο από πολλές οπτικές γωνίες.

Στη συζήτησή που ακολούθησε, με πολλές ερωτήσεις και απόψεις να ακούγονται, τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών βιβλίων και των ηλεκτρονικών αναγνωστών, αλλά και τη σύγκριση συσκευών  ανάγνωσης όπως το Kindle με tablet PC όπως το iPad. Ιδιαίτερα φάνηκε να απασχολεί το πόσα ελληνικά βιβλία είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή και αν υπάρχουν ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία για να τα προμηθευτεί, κρίσιμο ζήτημα για το αν θα επενδύσει κανείς ή όχι σε μια συσκευή. Παρόλο που αρκετοί εκδοτικοί οίκοι διαθέτουν ebooks, ως τώρα η ποικιλία των τίτλων θεωρήθηκε από τους περισσότερους πολύ περιορισμένη. Κοινή ήταν η αίσθηση ότι οι τιμές των ebooks θα πρέπει να είναι σημαντικά φτηνότερες από τα τυπωμένα βιβλία. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε και το πρόβλημα με τον υψηλότερο ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται τα ebooks σε σχέση με τα τυπωμένα βιβλία, κάτι που οφείλεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο δανεισμός των ebooks αλλά και ότι θα είναι διαθέσιμα στον αναγνώστη ανεξάρτητα από τις τεχνολογικές εξελίξεις φάνηκαν επίσης να απασχολούν και να αναζητώνται τρόποι για να διασφαλιστούν, χωρίς να παραβιάζονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.
Ξεχωριστή αναφορά χρειάζεται να κάνουμε στις ηλεκτρονικές αυτοεκδόσεις. Είναι σαφές πως όλο και περισσότεροι συγγραφείς αναζητούν να εκδώσουν οι ίδιοι τα βιβλία τους καταρχήν σε μορφή ebook και προβληματίζονται για το πόσο εφικτό είναι αυτό, τόσο από τεχνικής απόψεως για τη δημιουργία του ebooks όσο και για τα υπάρχοντα κανάλια για τη διάθεσή του. Και στην Ελλάδα πια το ζήτημα των αυτοεκδόσεων έχει αρχίσει να τίθεται και να απασχολεί.
Η ίδια η διοργάνωση της εκδήλωσης, η μεγάλη προσέλευση και η πλούσια συζήτηση ήταν και προσωπικά πολύ ενθαρρυντικές και χάρηκα ιδιαίτερα που συνάντησα από κοντά αρκετούς ανθρώπους που είχα ως τώρα γνωρίσει μόνο ιντερνετικά.

Η εκδήλωση καλύφτηκε επίσης για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου. Το κείμενό του αναδημοσιευμένο στο site της ΕΡΤ.