Ματριόσκα με το ebook και τη μουσική δωρεάν από τις Βορειοδυτικές Εκδόσεις

Η “Ματριόσκα” του Ελ Ρόι δεν είναι απλώς ένα βιβλίο. Τα 11 διηγήματα συνδυάζονται αρμονικά με αντίστοιχες φωτογραφίες και μουσικές. Και όλα αυτά είναι δημιούργημα μια ομάδας 13 ανθρώπων από 6 πόλεις που δεν έχουν βρεθεί ποτέ όλοι μαζί εκτός internet. Επιμελητής και συντονιστής του όλου project ο Ελ Ρόι aka Βασίλης Κωστάκης. Το τυπωμένο βιβλίο περιλαμβάνει τις φωτογραφίες και το cd με τα κομμάτια και εκδόθηκε από τις Βορειοδυτικές Εκδόσεις του Γιάννη Πλιώτα. Η “Ματριόσκα” όμως έχει και το δικό της site, το matrioska.info, όπου ebook σε PDF, φωτογραφίες και μουσική διατίθενται δωρεάν και είναι προσβάσιμα από όλους. Παραχωρούνται με άδεια Creative Commons.
Χτες στα Γιάννενα ήταν η παρουσίαση του όλου project και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κωστάκης για τη δωρεάν ηλεκτρονική διάθεση της “Ματριόσκα”:

Χωρίς το internet δε θα υπήρχε η “Ματριόσκα”. Το βιβλίο και η μουσική γράφτηκαν με συνεργάσια της ομάδας μέσω του internet. Και οι 13 μαζί δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ. Οπότε δίνοντας δωρεάν τη “Ματριόσκα” επιστρέφουμε στο internet κάτι που δημιουργήθηκε χάρη σε αυτό. Και το διαδίκτυο είναι οι άνθρωποι.

Το τραγούδι “0403” από τη “Ματριόσκα” (κανάλι στο YouTube)
Το θέμα της “Ματριόσκα” είναι η μετανάστευση. Μία από τις ιστορίες είναι για τη μετανάστευση κυριολεκτικά, αλλά οι υπόλοιπες αφορούν τη μετανάστευση με τη μεταφορική έννοια, όπως τη μοναξιά και την αποξένωση από τον ίδιο μας τον εαυτό.
Ματριόσκα είναι η παραδοσιακή, ξύλινη ρωσική κούκλα μέσα στην κούκλα. Καθώς τα κομμάτια της ανοίγουν, με κάθε μικρότερη μορφή που εμφανίζεται αποκαλύπτονται όλο και σκοτεινότερα μυστικά. 
Ταυτόχρονα, Ματριόσκα είναι ένα πολυσυλλεκτικό έργο δεκατριών ανθρώπων που ποτέ δεν συναντήθηκαν όλοι μαζί. Λόγος, εικόνα και μελωδία συνθέτουν την όψη μιας χώρας που φθηναίνει και με κάθε γύρισμα σελίδας μοιάζει όλο και περισσότερο με τις ασπρόμαυρες σκέψεις και πράξεις μας.
Στόχος της ομάδας της “Μοτριόσκα” είναι επίσης η παραγωγή βίντεο βασισμένων στις ιστορίες και τη μουσική του βιβλίου.

Την ομάδα της “Ματριόσκα” αποτελούν οι: Βασίλης Κωστάκης, Γιάννης Καρακατσανίδης, Ηλίας Κατσούρας, Άκης Βαϊου, Αριστοτέλης Καλύβας, Γιάννης Φαρσάρης, Ανθή Κύρκου, Δημήτρης Τσαπάρας, Χρήστος Κυριακόπουλος, Αποστόλης Τζίμας, Βασίλης Ντούρος, Νάσσια Ριμπά και ο Θωμάς Νάστος.

Τον “Ελ Ρόι” τον είχαμε συναντήσει στον “Ηλεκτρονικό Αναγνώστη” με αφορμή και το προηγούμενο βιβλίο-project “Στη Γιορτή“.
Το τυπωμένο βιβλίο “Ματριόσκα” (80 σελ. + CD, €11,10) μπορείτε να το παραγγείλετε από τις Βορειοδυτικές Εκδόσεις ή να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία.
Όλα τα ebooks των βιβλίων των Βορειοδυτικών Εκδόσεων διατίθενται δωρεάν τόσο από το site τους όσο και από ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.