Καστανιώτης και Ψυχογιός στην Καθημερινή για τα e-books – και κάποιες παρατηρήσεις

Άρθρο χτες στην Καθημερινή από την Όλγα Σελλά για το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα με δηλώσεις των εκδοτών Αργύρη Καστανιώτη και Χάρη Ψυχογιού. Διαβάστε το άρθρο και στη συνέχεια καταγράφω κάποιες παρατηρήσεις και επισημάνσεις τόσο για τα στοιχεία που δίνονται όσο και τις απόψεις που εκφράζονται.

Oι εκδοτικοί οίκοι κινούνται με συγκρατημένα βήματα, 
με τα e-books να εκπροσωπούν το 1% της αγοράς

Tης Όλγας Σελλά

Σε μια πρόσφατη παρουσίαση βιβλίου των εκδόσεων Kαστανιώτη, μια αναγνώστρια πλησίασε το τραπέζι με τα βιβλία του τιμώμενου συγγραφέα, κρατώντας στο χέρι το κινητό της και είπε: «Tο σπίτι μου έχει γεμίσει βιβλία. Mπορείτε να με βοηθήσετε να το αγοράσω ψηφιακά;». O Aργύρης Kαστανιώτης, που έχει την ευθύνη για την ψηφιοποίηση των τίτλων του εκδοτικού οίκου, της έδειξε με ποιον τρόπο θα κατεβάσει ένα από τα 29, μέχρι στιγμής, ψηφιοποιημένα βιβλία των εκδόσεων Kαστανιώτη.

Oι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι κινούνται με πολύ αργά βήματα προς τον δρόμο της ψηφιοποίησης. Tις πιο ολοκληρωμένες κινήσεις έχουν κάνει οι εκδόσεις Ψυχογιός και Kαστανιώτης, αφού τα βιβλία τους παρέχονται στους αναγνώστες σε μορφή e-pub. Kάποιοι άλλοι εκδότες (Πατάκης, Mίνωας, Λιβάνης, Mεταίχμιο) ψηφιοποιούν μέχρι στιγμής κυρίως σχολικά βοηθήματα, αλλά σε μορφή pdf.

Παρά τις πρώτες ολοκληρωμένες κινήσεις ψηφιακών εκδόσεων και στην Eλλάδα, το ψηφιακό βιβλίο μετράει μόλις το 1% στο μερίδιο της αγοράς. Eίναι ελάχιστο, αλλά στο εξωτερικό, που ήδη το ψηφιακό βιβλίο υπάρχει εδώ και 5 – 6 χρόνια, ο συνολικός τζίρος των εκδοτών σε ψηφιακό βιβλίο δεν ξεπερνά το 10-12%. H ψηφιακή έκδοση στοιχίζει λιγότερο από την έντυπη. Θα είναι άραγε αυτός ο κύριος λόγος της ταχύτερης διάδοσης των μηχανών ανάγνωσης; «H οικονομική κρίση επηρεάζει τους αναγνώστες που θα αγόραζαν ηλεκτρονικές συσκευές. Πιστεύω ότι δεν θα τις αγοράσουν. Aν έρθει το i-pad, νομίζω ότι θα δημιουργήσει αγορά. Oμως οι πωλήσεις τους δεν θα είναι τόσες, όσες αν δεν υπήρχε η κρίση», λέει ο Xάρης Ψυχογιός.

Oι εκδόσεις Ψυχογιός διαθέτουν τους τίτλους τους μέσω του i-phone της Apple από το i-bookstore. «Eχουν εγκρίνει δέκα τίτλους μας και διαρκώς ανανεώνονται. Hταν δύσκολο να τους προσεγγίσουμε», λέει. Oι εκδόσεις Ψυχογιός δεν ψηφιοποιούν αμέσως τις καινούργιες εκδόσεις. «Σεβόμαστε τα βιβλιοπωλεία και θέλουμε το κάθε βιβλίο να κάνει τον κύκλο του στα βιβλιοπωλεία», λέει ο Xάρης Ψυχογιός. Για τον ίδιο λόγο οι τιμές των ψηφιακών εκδόσεων του Ψυχογιού είναι 20-25% χαμηλότερες από τις έντυπες.

Oι εκδόσεις Kαστανιώτης δεν ακολουθούν την ίδια πολιτική. Mέχρι στιγμής έχουν ψηφιοποιήσει 29 βιβλία – ανάμεσά τους και πρόσφατες εκδόσεις (N. Παπανδρέου, Iω. Kαρυστιάνη κ.ά.).

Oι νέες εκδόσεις, μικρού μεγέθους, στην ψηφιακή μορφή πωλούνται 5,90 ευρώ και οι πιο ογκώδεις 9,90 ευρώ. «Aυτή τη στιγμή στο site είναι μέλη 1.950, που ή έχουν αγοράσει ή έχουν κατεβάσει ένα από τα οκτώ δωρεάν ψηφιακά βιβλία. «Mέχρι στιγμής ψηφιοποιούνται περίπου δύο βιβλία τον μήνα. Oμως, η στιγμή που κάθε βιβλίο θα κυκλοφορεί ταυτόχρονα σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, δεν θ’ αργήσει», λέει ο Aργύρης Kαστανιώτης.

Kι αν ένας από τους φόβους των εκδοτών είναι να μην την πάθουν όπως η μουσική βιομηχανία, ο Aργ. Kαστανιώτης είναι σαφής και ξεκάθαρος: «Kάθε εταιρεία με μηχανές ανάγνωσης έχει προσπαθήσει να φτιάξει ένα κλειστό περιβάλλον, για να δεσμεύει τον αγοραστή στο “δικό του κατάστημα” και για να αποτρέψει την πειρατεία. Oμως, αυτό είναι ένα παιχνίδι που δεν πρόκειται να κερδίσει ποτέ κανένας. O,τι κλειδώνει στο Διαδίκτυο, ξεκλειδώνει». Aντίθετη άποψη έχει ο Xάρης Ψυχογιός, που δεν πιστεύει ότι στο βιβλίο θα συμβεί το ίδιο με τη μουσική, γιατί υπάρχουν τρόποι να ανιχνευθεί από τους κατόχους των δικαιωμάτων. «Hδη στην Eλλάδα, προς έκπληξη όλων, έχουν τιμωρηθεί πολλοί παραβάτες»!

Oι δύο νέοι εκδότες, γόνοι παλαιών εκδοτών, δεν φοβούνται το ψηφιακό βιβλίο. Πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα επικρατήσει, αλλά δεν θα αντικαταστήσει το έντυπο. «O δρόμος είναι μακρύς γιατί είναι καινούργιος», λέει χαρακτηριστικά ο Xάρης Ψυχογιός

Πηγή: Καθημερινή (27/11/2010)

Σχόλια και παρατηρήσεις:

  • Σωστά επισημαίνεται ότι ως τώρα τα περισσότερα e-books στα ελληνικά είναι σε PDF και ότι τα PDF δεν είναι η “ολοκληρωμένη” ψηφιοποίηση που είναι το ePUB
  • Για να είμαστε ακριβείς όμως, και οι εκδόσεις Πατάκη έχουν βγάλει αρκετά ηλεκτρονικά βιβλία σε ePUB από τα τέλη Οκτώβρη.
  • Το ότι τα e-books αποτελούν το 1% της αγοράς βιβλίου στην Ελλάδα δε βασίζεται σε κάποια έρευνα, είναι μια εκτίμηση, που είναι όμως εξωπραγματική. Σύμφωνα με το myeBooks.gr, π.χ. “Τα τρία πρώτα σε πωλήσεις βιβλία του myebooks.gr έχουν αθροιστικά µέχρι σήµερα πουλήσει περισσότερα από 70 ψηφιακά αντίγραφα” (Τα Νέα, 4/10/2010)
  • Και για το εξωτερικό το ποσοστό του 10-12% είναι υπερβολικό. Στις ΗΠΑ τα e-books αποτελούν πράγματι το 9% της αγοράς, αλλά όλες οι υπόλοιπες χώρες είναι πολύ, πολύ πιο πίσω.
  • Για το ζήτημα των τιμών, της καταλληλότητας του iPad, της άμεσης διαθεσιμότητας των νέων βιβλίων, και ειδικά των bestseller, σε e-books και για το κλείδωμα των e-books, έχω καταγράψει τις απόψεις μου κατά καιρούς. Ενδεικτικά, Το κλείδωμα των ebooks (DRM) και τα δικαιώματα των αναγνωστών και Ο,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει: ο μύθος του DRM της Adobe για τα ebooks
  • Για το θέμα της “τιμωρίας των παραβατών” ως προς τα πνευματικά δικαιώματα στα e-books, αν υπάρχει πράγματι εκδότης που έχει την πρόθεση να μιμηθεί τη βιομηχανία μηνύσεων που έχουν στήσει οι εταιρείες μουσικής, τότε το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν ξεκινάει καλά στην Ελλάδα