Η Wall Street Journal ξεκίνησε τη δημοσίευση λιστών με τα bestseller ebooks

Σε μια κίνηση που αντανακλά την αυξημένημη βαρύτητα των ebooks στις ΗΠΑ, δημοσιεύτηκαν το σαββατοκύριακο στην οικονομική και πολιτική εφημερίδα Wall Street Journal για πρώτη φορά λίστες bestsellers που πέρα από τα τυπωμένα βιβλία καλύπτουν και τα ebooks. Τα στοιχεία για τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων παρείχε στην εφημερίδα η Nielsen BookScan. H Wall Street Journal είναι η δεύτερη εφημερίδα κύρους και μεγάλης κυκλοφορίες στις ΗΠΑ μετά τους New York Times που δημοσιεύουν λίστες με τα bestseller ebooks.

Σύμφωνα με τη Nielsen, όλοι οι μεγάλοι πωλητές e-books συνεισφέρουν στη δημιουργία τεσσάρων νέων πινάκων, που συμπεριλαμβάνουν τις ψηφιακές αυτό-εκδόσεις, τα παιδικά βιβλία καθώς και τα βιβλία κηπουρικής. Η εφημερίδα, καθώς και η online έκδοσή της, θα παρουσιάζουν ξεχωριστούς πίνακες για τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά βιβλία, λογοτεχνικά και μη, καθώς και πίνακες αποκλειστικά για τα e-books, λογοτεχνικά και μη, συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων που πωλούνται με τιμή έως 99 σεντς.
Οι πίνακες με τα e-books δεν αναφέρονται στην αξία ή το ύψος των πωλήσεων, αλλά παρουσιάζουν μόνο τα 10 πιο bestseller βιβλία, με τη Nielsen BookScan να υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στον αυξημένο κίνδυνο αποκάλυψης στοιχείων τζίρου για συγκεκριμένους πωλητές, πράγμα που δεν επιτρέπεται να κάνει.
Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Nielsen BookScan, Jonathan Stolper σχολίασε: “Δεδομένου ότι οι καταναλωτές και οι βιβλιοπώλες συνεχίζουν να αγκαλιάζουν τις δυνατότητες των e-books, είμαστε πολύ ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με τη Wall Street Journal, παράγοντας τους ακριβέστερους διαθέσιμους καταλόγους bestseller βιβλίων. Οι πίνακες αυτοί απεικονίζουν τι πραγματικά αγοράζει και διαβάζει κανείς, πράγμα που θα βοηθήσει τη βιομηχανία να καταλάβει τι συμβαίνει με τα κορυφαία σε πωλήσεις e-books”.
Πηγή: The Bookseller. Βασισμένο στη μετάφραση του ΕΚΕΒΙ