Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρέφεται ενάντια σε Γαλλία, Λουξεμβούργο για μονομερή μείωση του ΦΠΑ των ebooks

Τη διαδικασία για να διαπιστωθεί αν η μείωση του ΦΠΑ για τα ebooks από τη Γαλλία και τη Λουξεμβούργο παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη φορολογία ξεκίνησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι δύο χώρες έχουν μειώσει από τις αρχές Ιανουαρίου του 2012 τον ΦΠΑ για τα ebooks, η Γαλλία από 19,6% αρχικά σε 5,5% και στη συνέχεια σε 7%, όταν αυξήθηκε ο ΦΠΑ και για τα τυπωμένα βιλία, και το Λουξεμβούργο από 17% σε μόλις 3%. Όμως, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τον ΦΠΑ [PDF] τα ebooks δεν μπορούν να φορολογηθούν με τη χαμηλότερη κλίμακα ΦΠΑ, όπως προβλέπεται για τα τυπωμένα βιβλία, καθώς τα ebooks θεωρούνται “ηλεκτρονική υπηρεσία” και επομένως επιβαρύνονται με τον ΦΠΑ της υψηλότερης κλίμακας. Η οδηγία αυτή για τον ΦΠΑ είχε αποφασιστεί όμως το 2006, όταν στην Ευρώπη δεν υπήρχε ακόμα ανεπτυγμένη αγορά ηλεκτρονικού βιβλίου, ενώ τα ίδια τα ebooks είχαν διαφορετική μορφή, ήταν κυρίως CD και DVD.

Η Γαλλία και το Λουξεμβούργο προέβησαν σε αυτήν την ενέργεια γνωρίζοντας ότι παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε μάλιστα δηλώσει ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να πληρώσει τα πρόστιμα που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπερασπιστεί τη θέση του.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αγορά ψηφιακών αγαθών όπως τα ebooks ο ΦΠΑ καθορίζεται με βάση τη χώρα που βρίσκεται η έδρα του πωλητή. Έτσι, ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία με έδρα τους για την Ευρώπη το Λουξεμβούργο, όπως το Amazon και η Apple, πωλούν ebooks σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα, με ΦΠΑ 3%.

But: do different VAT rates for physical vs. #eBooks make sense in 21st century? Commission proposals to address convergence due 2013.
— Neelie Kroes (@NeelieKroesEU) July 3, 2012

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να τροποποιήσει την πολιτική της για τον ΦΠΑ με ορίζοντα το 2015. Το Δεκέμβριο του 2011 η Ευρωπαίκή Επιτροπή περιέγραψε τη νέα πολιτική για το ΦΠΑ [PDF] που προσανατολίζεται ο ΦΠΑ να υπολογίζεται με βάση τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο αγοραστής και όχι, όπως σήμερα, στη χώρα που εδρεύει ο πωλητής. Η Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα έχει δηλώσει επανειλημμένα τη στήριξή της για ΦΠΑ στα ebooks ίσο με τα τυπωμένα βιβλία, κάτι που επανέλαβε στο λογαρισμό της στο Twitter με αφορμή την έρευνα κατά της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου.
Στο πλαίσιο της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην Ελλάδα ο ΦΠΑ για τα ebooks είναι στο 23% (η υψηλότερη κλίμακα ΦΠΑ στην Ελλάδα), ενώ για τα τυπωμένα βιβλία είναι 6,5% (η χαμηλότερη κλίμακα).