Η επόμενη έκδοση του Oxford English Dictionary ίσως να μην τυπωθεί ποτέ


Η επόμενη έκδοση του φημισμένου και έγκυρου “Λεξικού της Αγγλικής Γλώσσας της Οξφόρδης” ίσως να μην τυπωθεί ποτέ και να είναι διαθέσιμη μόνο online, όπως προέκυψε από δηλώσεις στο βρετανικό τύπο του διευθύνοντα συμβούλου του Oxford University Press, που εκδίδει το λεξικό.

Για την τρίτη έκδοση του Oxford English Dictionary εργάζονται από το 1989 80 λεξικογράφοι και σήμερα είναι έτοιμη σε ποσοστό 28%. Η ολοκλήρωση της έκδοσης προβλέπεται να πάρει άλλα 10 χρόνια και με την παρούσα τάση μείωσης των πωλήσεων για τα τυπωμένα λεξικά είναι πιθανό να μην έχει νόημα οικονομικά η εκτύπωσή του.

Η αγορά τυπωμένων λεξικών απλά εξαφανίζεται. Πέφτει δεκάδες ποσοστιαίες μονάδες το χρόνο.
– Nigel Portwood, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του Oxford University Press

Σε πιο επίσημο τόνο, η εκπρόσωπος τύπου του Oxford University Press είπε ότι δεν έχει ληφτεί κάποια απόφαση για το λεξικό και ότι η απόφαση για το αν θα τυπωθεί ή αν θα είναι διαθέσιμο μόνο online θα παρθεί όταν ολοκληρωθεί το λεξικό. Τέλος, είπε ότι δε σχεδιάζουν να σταματήσουν να τυπώνουν τα λεξικά τους.

Ήδη πάντως το Oxford English Dictionary δημοσιεύει online κάθε τρεις μήνες αναθεωρήσεις του λεξικού και νέα λήμματα. Το site του βρίσκεται υπό ανακαίνιση και θα λειτουργήσει και πάλι το Δεκέμβρη. Γενικότερα, η χρήση του λεξικού στο ίντερνετ αυξάνεται διαρκώς. Το Oxford English Dictionary, που βρίσκεται στο internet από το 2000, δέχεται πλέον κατά μέσο όρο 2 εκατομμύρια επισκέψεις το μήνα από τους συνδρομητές του. Η μεγάλη τυπωμένη έκδοση του λεξικοί, που φτάνει στους 20 τόμους και κάνει 750 λίρες (914 ευρώ), έχει πουλήσει συνολικά 30.000 αντίτυπα, αλλά και οι μικρότερες, συντομότερες, φορητότερες και φτηνότερες εκδόσεις του αντιμετώπιζουν μεγάλη μείωση στις πωλήσεις. Πέρα όμως από το ζήτημα της τιμής, είναι η χρηστικότητα που είναι ιδιαίτερα αυξημένη στην online έκδοσή του.

Το Oxford English Dictionary ξεκίνησε την έκδοσή του το 1884 και, δεχόμενο συνεχείς προσθήκες επί δεκαετίες, κυκλοφόρησε στην πρώτη ολοκληρωμένη έκδοσή του το 1928. Υπήρξε το πρώτο επίτομο λεξικό της αγγλικής γλώσσας μετά το Dictionary of the English Language του Σάμουελ Τζόνσον (Samuel Johnson) το 1755 και έκτοτε διαθέτει μεγάλο κύρος στα θέματα που αφορούν την αγγλική γλώσσας. H 20άτομη έκδοσή του έχει κάτι το πραγματικά μνημειακό και είναι ένα από τα σύμβολα της εποχής του τυπωμένου βιβλίου.

Πηγές: The Guardian, Ελευθεροτυπία