Η Ελλάδα και τα ebooks στην 63η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Μακέτα του περιπτέρου της Ελλάδας στην έκθεση

Ξεκίνησε σήμερα και θα είναι ανοιχτή ως την Κυριακή η 63η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου διεθνούς, με 7.500 εκθέτες από 110 χώρες και με 300 χιλιάδες επισκέπτες να περνάνε κάθε χρόνο τις πύλες της. Η Ισλανδία είναι φέτος η τιμώμενη χώρα, ενώ η Ελλάδα θα είναι παρούσα μέσα από το περίπτερο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία του ηλεκτρονικού βιβλίου στα περίπτερα εκδοτών, βιβλιοπωλών και κατασκευαστών, ενώ πολλά είναι τα σεμινάρια, οι παρουσιάσεις και οι ανακοινώσεις για τα ebooks που γίνονται στο πλαίσιο της έκθεσης. Τα τελευταία 2 χρόνια το ηλεκτρονικό βιβλίο και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της έκθεσης, κάτι που δείχνει την ανοδική πορεία των ebooks τόσο διεθνώς όσο και ειδικότερα στην Ευρώπη.
Θα αναφερθούμε σε ειδήσεις για το ηλεκτρονικό βιβλίο που θα προκύψουν από την έκθεση και στο site του Publishers Perspectives, που ανήκει στη διοργάνωση της έκθεσης, και του περιοδικού The Bookseller υπάρχει συνεχής και πλήρης ενημέρωση στα αγγλικά για τις εξελίξεις στη Φρανκφούρτη. Το hashtag στο Twitter για την έκθεση είναι #fbf11 (= Frankfurt Book Fair 2011).
Η ανακοίνωση του ΕΚΕΒΙ για την παρουσία της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης:

(12-16 Οκτωβρίου 2011)

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης αποτελεί το σημαντικότερο επαγγελματικό ραντεβού της χρονιάς για χιλιάδες επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου. Είναι αναμφίβολα η «Μέκκα» του εκδοτικού κόσμου.

Η Ελλάδα συμμετέχει με Εθνικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, η οποία πραγματοποιείται φέτος από την Τετάρτη 12 έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011, με τιμώμενη χώρα την Ισλανδία.

Στο εθνικό περίπτερο της Ελλάδος, που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού / Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), με την πολύτιμη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο Βερολίνο και του ΕΟΤ , στο Περίπτερο 5.1 (περίπτερο της Ευρώπης), σε ενιαίο χώρο έκτασης 160 τ.μ.:

– συμμετέχουν 15 Έλληνες εκδότες που εκθέτουν την πρόσφατη εκδοτική τους παραγωγή. Άγρα, Ζήτη, Ιανός, Ίων, Καλέντης, Καπόν, Καστανιώτης, Μέγας Σείριος, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Σύγχρονοι Ορίζοντες, Το Θείον Φως, Τροφούπολη, καθώς επίσης το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού – Παράρτημα Βερολίνου, και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

– και παρουσιάζονται δύο θεματικές εκθέσεις βιβλίου:

1. Focus στα λευκώματα, έναν από τους πιο δημιουργικούς τομείς του ελληνικού βιβλίου, με ιδιαίτερη δυναμική στην ξένη αγορά, όπου περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων: φωτογραφία, τέχνες, αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, ιστορία, γεωγραφία, ταξιδιωτικά, λαογραφία. Την επιλογή των τίτλων έχει κάνει ο καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και συγγραφέας Δημήτρης Φιλιππίδης. [Illustrated books from Greece]

2. Focus στα ελληνικά μεταφρασμένα έργα, με αφορμή το νέο πρόγραμμα στήριξης μεταφράσεων ΦΡΑΣΙΣ που θα δώσει ξανά στα χέρια των Ελλήνων εκδοτών ένα δυνατό «όπλο» για να προσεγγίσουν τις ξένες αγορές (το αρχείο του ΕΚΕΒΙ συμπεριλαμβάνει 16.600 μεταφρασμένους τίτλους σε 45 γλώσσες). [Greek books in translation].

“Rethink. Renew” είναι το φετινό μότο της Έκθεσης

Οι έννοιες της αναθεώρησης και της ανανέωσης είναι το νέο ζητούμενο – με έμφαση, ενημέρωση, μελέτη και εκμετάλλευση των συμπερασμάτων από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Η εκθεσιακή παρουσία τους, τα επιμορφωτικά σεμινάρια και τα συνέδρια γύρω από τα e-books δεν έχουν προηγούμενο, φέτος, στην Έκθεση. Δύο μεγάλα και πολύπλευρα συνέδρια, τα Publishers Launch: eBooks Around the World και Tools of Change (TOC)  Frankfurt της O’Reilly Media, διοργανώνονται δύο ημέρες προτού ανοίξει τις πύλες της, μαζί με πολυάριθμες συζητήσεις κατά τη διάρκειά της, με πρωτοβουλία διαφόρων πλευρών (των ενώσεων εκδοτών, βιβλιοπωλών και βιβλιοθηκών), και με πλούσια θεματική.

Το ΕΚΕΒΙ θα δώσει ένα δυναμικό «παρών» στα επαγγελματικά σεμινάρια προκειμένου να ενημερώσει τους έλληνες επαγγελματίες για όλες τις νέες εξελίξεις και ευκαιρίες στον τομέα του βιβλίου.

Το ΕΚΕΒΙ θα συμμετάσχει στα σημαντικά συνέδρια και σεμινάρια που οργανώνει η Έκθεση της Φρανκφούρτης καθώς και σε αυτά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών, Βιβλιοπωλών και Βιβλιοθηκονόμων προκειμένου να ενημερώσει της έλληνες επαγγελματίες μέσα από το Παρατηρητήριο του Βιβλίου του (κυρίως του Παρατηρητηρίου του Ψηφιακού Βιβλίου ebooks.ekebi.gr).
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η συμμετοχή του ΕΚΕΒΙ στην ημερίδα του πανευρωπαϊκού προγράμματος Arrow Plus για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των λεγόμενων «ορφανών» έργων, που θα επιτρέψει την ψηφιοποίησή της –πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει μέσω της Βιβλιονέτ, της ελληνικής βάσης βιβλιογραφικών δεδομένων.

***

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), η βιομηχανία του βιβλίου, με 515.000 νέους τίτλους, 135.000, περίπου, εργαζόμενους και 23 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών, αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτιστική βιομηχανία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.